HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Ahmet Yenin

Ahmet Yenin

DOĞRU SÖZ

11 Kasım 2022 Cuma Saat: 07:57

Güya atalarımızın söylediği iddia “Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar” özdeyişi sözde insanlara ne anlatıyor, özde insanlara ne anlatmak istiyor sizce, sorumluluk sahibi saygıdeğer insanlar ve okurlar. Bu sözle insanlara ey insanlar siz hayatınız boyunca doğru söylemekten ve doğru iş yapmaktan kaçının mı diyor, yoksa aman ha, asla yalan söylemeyin mi demek istiyor..

Herkes ve hepimizce hep söylenmiyor mu önce insan ve önce sağlık ne demektir. Aslında öleceğini bilerek yaşayan biz insanlar ve bütün canlılar için  iki günlük Fani dünya bir anlam ifade eder ve etmelidir Yüce Allah bu bilinçle yaratmadı mı bütün dünyayı ve canlıları. Yüce Allah bütün canlıların içinde akıl üstünlüğü ile neden insanı en mükemmel canlı olarak yarattı diye düşünmemiz gerekmez mi biz, insan olarak.

Ülke, ve bütün dünya görmüş ve kabul etmiştir iki günlük fani dünya yüce Allah tarafından yaratılmış insanlar ve diğer canlılar olmadan asla olmaz. Bütün çalışmalar da öncelikle akıl verilerek yaratılmış insan odaklıdır. Demek ki insan fani dünyanın olmazsa olmaz ilk ve tek canlısıdır.

Öyleyse sözde ve özde ayrımı yapmaksızın akıl sahibi bütün insanlar doğru söylemek, doğru yapmak ve doru yaşamak mecburiyetindedirler. Peki öyleyse bu ataların sözü olarak ünlenmiş nice sözler var bu sözler neyin nesi..

Ne demek doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar. Doğru söyleyen dokuz köyden kovulursa, yalan söyleyenlerin gideceği köy olmadığı ve olmayacağı gibi yatacakları yerde olmaz ve olmamalı.

Bu nedenle siz, biz, hepimiz yüce Allah’ın indirdiği kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’de buyurduğu gibi önce özde insan olacağız. Özde insan ok gibidir. Özde insan Allah dostudur. Allah’tan başkasından yardım dilemez. Yüce Allah’ın buyurduğu doğrudan ve doğruluktan asla şaşmaz.

Bizde dünyanın en kadirşinas milleti olan aziz Türk milleti olarak, her hal ve durumda doğru olmaktan, doğru söylemekten ve doğru yaşamaktan asla kaçınmayacağız. İşte size özde atalarımızın doğruluk üzerine söylediği özde atasözü. Ünlü yazar Arif Hikmet Par’ın açıklamalı atasözü kitabında değindiği gibi ”Doğru söz acıdır ”Acı söz dinlemek birçoklarının işine gelmediği için, özde doğru söyleyenler genellikle güç duruma düşerler. Ama ne olursa olsun, doğruyu söylemekten hiçbir çıkar ve koşul altında bile kaçınılmamalıdır. Doğrular söylenmediği sürece; meydan, yalanlara, yanlışlara, eksiklere kalacağı için toplum değerleri, günümüzde olduğu gibi temelinden sarsılır.

Doğru söyleyenler, ilk anda sevimsiz görünseler, hoş karşılanmasalar bile, sonunda gerçekler ortaya çıktıkça sözlerinin değeri anlaşılır. 

Dünyanın gıpta ile baktığı Atatürk Türkiye’si cennet vatan ülke Türkiye cumhuriyeti devleti ve kadirşinas aziz Türk milleti olarak dünyada varlığımızı dün bugün ve halen sürdürdüğümüz gibi aynı minval üzere onur ve gururla sürdürmeye devam etmemiz için yüce Allah’ın buyurduğu gibi önce özde insan olacağız. Özde insan doğru insandır. Yalan ve yanlış sözde insanların işidir. Yalan temeline oturmuş hiçbir yapıt ayakta duramaz. Ama Doğru, dağ doruğunda yıldız gibi parlar ve insanoğlu varlığını sürdükçe parlamaya devam eder ve edecektir diyor, saygılar sunuyorum.


Bu haber toplam 411 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları