HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Cüneyt Altuntaş

Cüneyt Altuntaş

Çocuklara akıllı telefon almak için doğru yaş nedir?

14 Ekim 2022 Cuma Saat: 08:26

Günümüzde akıllı telefonlar, çocuklar arasında artık evrensel bir hale geldi. Yapılan araştırmalara göre 6 - 11 yaşındaki çocukların %91’i akıllı telefonlara sahip. Peki telefonların çocuklar üzerinde faydaları var mı yoksa hayata dair bazı şeyleri kaçırıyorlar mı? 

Ebeveynlerin yaşadığı büyük bir ikilem. Acaba çocuğuma telefon vermeli miyim yoksa uzak mı tutmalıyım?. Çocukların telefon ve sosyal medya kullanımının olası kötü etkileri hakkında çıkan haberler ve yapılan söyleşiler  telefon vermemek için yeterli nedenler arasında yer alıyor. Ancak uğraşmak yerine işin kolayına kaçıp çocukların yaramazlık yapmaması; uslu durması ya da ağlamaması için hemen ellerin telefon ya da tabletleri tutuşturuyoruz. Zararlarının pişmanlığını daha sonrasında yaşıyoruz. Birçok ünlü kişilerin yanı sıra en son Madonna 13 yaşından büyük çocuklarına telefon verdiği için pişmanlık duyduğunu ve bir daha asla yapmayacağını söylemişti. Akıllı telefonlar ve sosyal medyanın çocukları üzerindeki uzun vadeli zararları hakkında hala uzman kişilerin cevaplayamadıkları birçok soru var.

Günümüzdeki mevcut araştırmalara göre bu sorunun ana riskleri ve faydaları hakkında bazı bilgileri kanıtlıyor. Telefon ve sosyal medya kullanımının çocukları sağlığına zararlı olduğu gösteren geniş kapsamlı bir kanıt olmasa bile ergen gençler arasında yapılan anketlere ve soru cevap araştırmalarına bakıldığında; aslında çocuk yaşta telefon ve sosyal medyaya sahip oldukları için gerçek arkadaşlıklar kuramadıklarını, gerçek bir çocukluk yaşayamadıklarını ve hatta gerçek hayatı göremediklerini belirtiyorlar. Ama iş bu konuyu kabullenmeye gelince çeşitli bahaneler sunup mutu olduklarını savunuyorlar.

Uzman doktorlar çocukların akıllı telefona hazır olup olmadığına karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç önemli kuralda hem fikirler. Sosyal ilişkileri iyi olan, her konuda konuşmaktan ve hakkını savunmaktan çekinmeyen, Neyin doğru ve yanlış olduğunun farkında olabilen ve analiz kabiliyeti geliş çocuklar için akıllı telefonlar ebeveyn kontrolünde verilebilir.


Bu haber toplam 1.654 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları