HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Ahmet Yenin

Ahmet Yenin

MEVLANA

9 Mayıs 2023 Salı Saat: 09:42

Mevlana zamanın evvelinde söylediği veciz sözleriyle akıl sahibi insanlara huzur ve güven içerisinde insanca hür ve özgür yaşamanın, birlikte dünyayı ve hayatı paylaştığın insanlar ve insan dostu canlılara da aynı kendin gibi hayat yaşatmanın yolu “Hiçbir mal sizin değil, neyi bölüşemiyorsunuz? Hiçbir can sizin değil, niye dövüşüyorsunuz? Gayet net ve açık, okuyan, duyan akıl sağlığı yerinde her insanın rahatlıkla anlayıp hayatına uyarlayarak mutlu mesut bir şekilde yaşatacağı veciz sözleriyle belirtmiş.

Mevlana’nın anlattıklarını anlayıp hayatımıza uyarlamamız için bizlerde yüce Allah’ın cehalet cahillik insanoğlunun en büyük baş belasıdır, tüm kötülüklerin başıdır, cahillikten günümüzde olduğu gibi birilerinin salyalı ağzına bakarak değil, bizzat okuyup öğrenerek, ilim, bilim, sanat tahsil ederek gayret sarf edeceğiz. Okumadan öğrenme şansımız yok. Okuyup öğrenen toplumlar dünyada ne halde, bizler gibi okumayıp öğrenmeyip halen daha başkalarının salyalı ağızlarına bakarak yaşamaya çalışan ülkeler ve insanları ne halde, işte her şey gün gibi ortada. İnsan akıl sahibi canlıdır. Akıl sahibi canlı düşünerek, hayata dair olumlu yada olumsuz şekilde yaşadıklarını sorarak sorgulayarak geleceğine karar verecektir. Sen okuyup öğrenmezsen senin geleceğine başkaları karar verir ve başkalarının izin verdiği kadar hür ve özgür yaşarsın. Ama sen bizzat kendin okuyup öğrenirsen, kendini değiştirir en önemli sermayen olan aklını geliştirirsen kendi istediğin kadar hür ve özgür yaşar birlikte yaşadıklarını da kendin gibi hür ve özgür yaşatırsın. Huzurlu ve güvenli hayat sürmenin ve birlikte yaşadıklarında aynı minval üzere hayat sürdürmenin ilk ve tek yolu yüce Allah’ın “OKU” ey kulum “OKU” buyruğu gereği okuyup öğrenerek ilim, bilim sanat tahsil ederek kendini değiştirmekten aklını geliştirmekten geçmektedir. Mevlana'nın dediği gibi mal sizin değil, can sizin değil ne için dövüşüyorsunuz, neyi bölüşemiyorsunuz. Mezarlıklar sizler gibi boşu boşuna dövüştükleri halde kendilerinin olmayan malı paylaşamayan zavallılar ile dolu. NOKTA…

Bak yazar J.J.Rousseau ne söylemiş oku, sende yararlan, sözüne değer verenlere okut, okuttuklarında yararlansın ki insanlar ve insan dostu canlılar misafir olarak bulunduğu iki günlük fani dünya da rahat ve huzur içerisinde hayat sürsün.

"Bir toprak parçasının etrafını çitle çevirip ‘Bu, bana aittir’ diyebilen, buna inanacak kadar saf insanlar bulabilen ilk insan, uygar toplumun gerçek kurucusu oldu (!) 

Bu sınır kazıklarını söküp atacak ya da hendeği dolduracak, sonra da hemcinslerine «Bu sahtekâra kulak vermekten sakınınız! Meyvelerin herkese ait olduğunu, toprağın ise kimsenin olmadığını unutursanız, mahvolursunuz.» diye haykıracak olan bir adam, insan türünü nice suçlardan, nice savaşlardan, nice cinayetlerden, nice yoksulluklardan ve nice korkunç olaylardan esirgemiş olurdu!"

 


Bu haber toplam 840 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları