HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Muzaffer Günay

Muzaffer Günay

GAZETECİLİK ZOR İŞTİR (2)

11 Nisan 2023 Salı Saat: 09:09

Geçen haftaki ilk yazımız gazetecilik hakkında idi. Kaldığımız yerden devam edelim:

Gazetecilik, çok farklı iş  ve meslek insanlarının çalıştığı devasa bir sektördür. Baskıdan tutun okura kadar bir çok aşama geçilmek durumu söz konusudur. Bu süreç esnasında ciddi bir aksaklık olmamasına dikkat edilir; aksi halde  değişik sıkıntılar kaçınılmaz olur. En basitinden bir bölgeye gönderilecek gazete kolisinin mesela uçağa saatinde yetiştirilmesi işin olmazsa olmazıdır. Gece  sabahlara kadar çalışanları düşünün matbaalarda. 

Okur, gazetenin can suyudur öte yandan. Müşterisi yeterli olmayan her nevi neşriyat,  öyle veya böyle yarı yolda kalmaktan kurtulamaz. Ki nice gazeteler bu nedenle yayınına  son vermek zorunda kalmıştır.

Yeterli parasal kaynak meselesi işin bir başka zor tarafıdır. Keza, nitelikli eleman sorunu, karşılaşılan bir başka husustur. 

Bu minvalde daha pek çok şeyden söz edilebilir. Netice : Çağımızın en popüler sektörlerinden biridir gazetecilik.

İNTERNET GAZETECİLİĞİ

Dünyada her 28 saniyede bir, teknoloji müktesebatına yeni bir şey katılmakta ve süreç hiç durmadan sürüp gitmektedir. O nedenle hemen her sahada olduğu gibi matbuat alanında da baş döndürücü gelişmeler ve değişimler yaşanmaktadır.

İnternet gazeteciliği de bu kategoriye dahil olan bir iş koludur. Bir kere  basılı yayıncılığa göre internet gazeteciliği  hem mali, hem istihdam, hem okura ulaşma bağlamında   kıyasa dahi gerek duyulmayacak kadar avantajlıdır.

Dahası, hiç emek vermeden dünyanın her yerine ulaşmak mümkündür. Basılı yayıncılık ise bu  manada çok sınırlıdır. 

Nitelikli bir internet yayıncılığı için profesyonel yönetim anlayışı işin olmazsa olmazıdır.

Habercilik çok önemlidir. Her okurun merakı ve ilgi alanı farklıdır. Önemli olan otak ilgi alanlarına ilişkin haber yapmaktır.

Benzerlerine göre  daha çeşitli ve aktüel; merak uyandırıcı haberlere yer veren günlük yayınların müşterisi de çok olur ve üstelik artarak devam eder. 

Bir gazeteyi ( ister matbu, ister dijital) eline veya karşısına alan okur, mütemadiyen birbirinin aynısı olan haberlerle yetinmek zorunda kalmaktadır.

Matbuatın geleneksel ve dijital her nevisi farkını ortaya koymadıkça zihinlerde iz bırakamaz, okunması tesadüflere kalır.

Bir başka husus ise köşe yazılarıdır. Hemen her okur önce haberlere bakar, sonra da köşe yazılarına yönelir. Köşe yazıları gündem oluşturan değil, gündemi doğru değerlendiren içerikte olmalıdır. Yapay gündemler kimseye yarar sağlamaz. 

Bir gazete ortak aklın ürünü olursa, kamuoyundan ilgi ve takdir görür.

Kalanı detaydır… 10.04.2023     Pazartesi


Bu haber toplam 1.095 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları