HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Muzaffer Günay

Muzaffer Günay

KALKINAN ŞEHİRLERİN ORTAK PAYDASI / KALKINMAMIŞ ŞEHİRLERİN EKSİĞİ

13 Nisan 2023 Perşembe Saat: 11:44

Şehirler vardır,  kalkınma süreçleri sanki kirpi gibi  gayet yavaş ilerler. Buna karşılık bazı şehirler vardır, yağız Arap atı misali hamle üstüne hamle yaparlar. Böylesi şehirlerin müşterek paydası ORTAK AKIL’dır. Ne demek bu? Şu demek: Şehrin ekonomisinde söz sahibi olan girişimciler bir raya gelerek ORTAK AKLI  oluştururlar.

Bir türlü kalkınmayı sağlayamayan şehirlerin ise ORTAK AKIL’dan yoksun olduğu ayana-beyan ortadadır.

Kadim şehirlerin çoğu, ORTAK AKLI oluşturmakta hiç güçlük çekmezler. Çünkü, hedefleri öncelikli olarak istihdam ve üretimi olabildiğince (Gelişmiş ülkelerin ekonomi kriterlerini baz almak sureti ile) artırmaktır. Bunun için bir araya gelip işlerini, ticaretlerini daha da büyütmek için yuvarlak masa istişareleri yaparlar ve ona göre durum tespiti yapmakla kalmayıp , gidişatlarına dair yeni yöntemler tespit ederler. İç ve dış pazarlamada günün şartlarını dikkate almayı katiyen ihmal etmezler. Nitekim u uygulama bir iktisat kanunudur.

Misalen Gaziantep. Kalkınmada zirve yapan sayılı şehirlerdendir. Binlere varan şirketler, iç ve pazarlarını oluşturmada gayet profesyonel başarılar sergilerler. Organize sanayi bölgelerin yüzleri bulduğu bir sanayi şehridir Gaziantep. 

Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası, şirketlerin önünü açmak amacıyla üstüne düşen ne varsa yerine getirmekte ihmal göstermez.

Keza, Kayseri de bu bağlamda örnek kentlerdendir. Bu şehir de bilindiği gibi Anadolu’nun en eski şehirlerinden biridir.  İş dünyası, birbiriyle  çekişmez. Rekabeti kurallara uygun yaparlar.  “Önce şehrim” derler.

Gününün tamamını  donanımlı odasında geçiren iş adamlarının neden kendi içlerine çekilmiş olduklarını sadece egoizmaları ile izah, doğru ve yeterli bir izah değildir. Belki de işbirliği yapmak için bir takım girişimlerde bulunmuşlar fakat olumlu sonuçlar alamadıklarından dolayı kabuklarına çekilmeyi tercih etmiş olabilirler. Bir diğer örnek:

Konya… İç Anadolu’da devasa bir şehirdir ve  bilindiği gibi Selçuklu’ya başşehirlik yapmıştır. Hemen her alanda olduğu gibi ekonomi, sanayi ve ticari kapasitesiyle kendisinden sık sık söz ettiren bir şehirdir Konya. 

Aha başka numune şehirler de var elbet. Lakin, sözü daha fazla uzatmaya hacet olmadığını düşünmekteyiz.

Buraya kadar kaleme aldığımız satırlardan “kalkınmanın olmazsa olmazı tarihi eskilere kadar inen bir kent olmaktan başka  çare yokmuş”  gibi bir sonuç çıkarmak  doğru olmakla birlikte eksiktir.  ORTAK AKIL, bütün engelleri aşmak adına başlı başına bir reçete hükmündedir. 

Buna göre, kalkınmakta zorlanan şehirlerde  en büyük eksiğin  ORTAK AKIL yokluğu olduğu  net olarak önümüzde durmaktadır. 12.04.023   çarşamba

 


Bu haber toplam 1.030 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları