HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Ahmet Yenin

Ahmet Yenin

ÖĞRETMEN

25 Kasım 2022 Cuma Saat: 05:32

Evet, kolay mı sandın öğretmen olmayı? Öğretmen olmak öyle sanıldığı kadar kolay değil. Atatürk Türkiye’si cennet vatan ülkemiz Türkiye cumhuriyeti devletimizin kurucusu, dünya lider başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği Özde Öğretmen olmak, aynen özde anne olmak gibi ayrıcalıktır. Özde anne çocuğunu doğurmakla bırakmaz. Çocuğunun ve mensubu olduğu ülkesinin geleceği için hayırlı ve uğurlu bir insan ve vatan evladı olması için hayata dair yaşadığı tüm olumsuzluklara aynen özde öğretmen gibi göğüs gererek çocuğunu hayırlı ve uğurlu bir insan ve vatan evladı olarak yetiştirip vatanın ve milletin hizmetine sunar.

Ülkenin, Ünye’nin ve dünyanın dün, bugün ve halen daha yaşadığı insan odaklı acı ve ıstırap özde öğretmen yokluğundandır. Onlarca öğretmen vardır ülkede Ünye’de ve dünyada, ama özde öğretmen olmak saygıdeğer yazarımız Mustafa Duran beyefendinin de “Kolay mı sandın öğretmen olmayı?”başlığı altında kaleme aldığı makalesinde işaret ettiği gibi özde öğretmen olmak gerçekten ayrıcalıktır.

Üstüne basa basa tekrar ediyor ve diyorum ki, dün, bugün ve halen daha yüce Allah’ın akıl vererek yarattığı, dili, dini, ırkı ve rengi ne olursa olsun tüm insanların ve insan dostu canlıların çektiği ve halen daha çekmeye devam ettiği çile özde öğretmen yokluğundandır. Çünkü özde öğretmen sermayesinin insan olduğunu bilerek kutsal mesleğini icra eder. Özde öğretmen insan ve vatan ve hatta insan dostu canlı düşmanı yetiştirmez. Özde öğretmen okumadan öğrenilmeyeceğini bilerek kutsal mesleğini icra eder. 

Ülke genelindeki toplam sayı nedir bize karanlık ama 922 ilçeden biri olan Ünye’de 2000 dolayında öğretmen var. Bunların büyük çoğunluğu özde öğretmen olsaydı, bugün Ünye de sıradan sebepler yüzünden yaşanan boşanmalar yok denecek kadar az, boşanmış ailelerin sokakta kalan ve kanunsuzluklara, hırsızlıklara, namussuzluklara ve mafya ya aday olan evlat sayısı yok denecek kadar az olur. 

Ünye Hırsızlık kanunsuzluk namussuzlukla ve mafyalıkla anılmazdı. Özde öğretmen yetiştirdiği iyi ve güzel ahlaklı vicdanlı evlatlar iler toplumun aynasıdır. Bakın 922 ilçeden biri olan ve kırk yılı aşkın süredir birinci sınıf ilçe olarak varlığını sürdüren Ünye dolayısıyla ülke ve dünya özde öğretmenlerden yoksun olunca sonuç bu. İşte sözde öğretmenliğin topluma nasıl evlat yetiştirdiği ortada. Özde öğretmen olsa çalıyor ama çalışıyor diyen Ünyeli sayısı %71 değil, olsa olsa %1 olur oda iyilerin arasında kaynardı.Ama olmadı.Kimlerin yüzünden tabi ki eğitimim önemini halen daha kavrayamamış aileler ile kendinden başkasını düşünmeyen bencil idarecilerin yüzünden.İnşallah bundan sonrada olsa Allah hidayet verirde insanlar okur öğrenir ve özde öğretmenliğin önemini kavrayarak yaşar. Düşünerek yaşayan bizlerde Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği iyi ve güzel ahlaklı, vicdanlı özde öğretmenlerin ve Mustafa Duran Beyefendinin 24 Kasım öğretmenler gününü canı gönülden kutluyoruz. Ve Mustafa Duran beyefendi gibi diyoruz ki; Kolay mı sandın öğretmen olmayı?

Beyaz bir tebeşir, siyah bir tahtadan ibaret mi sandın? Değildir arkadaş, hiç değil. Her an sana bakan yüzlerce göz, seni dinleyen binlerce kulaktır. Gör onları, duy onları. Çünkü onlar sensin, biziz, ötekiyiz, berikiyiz, kısacası kocaman bir toplumuz. Anadolu' da yaşayan onlarız, yüzleriz, binleriz, milyonlarız…

Birikmiş tecrübeler asla değildir. Birikecek ve birikmeye devam edecek tecrübelerdir öğretmen olmak. Her an, şaşmaktır, hayret etmektir. Öğretirken öğrenmek, öğrenirken de öğretmektir. Çocuk olmaktır, çocuk olmadan. Büyük olmaktır, büyük olmadan. Yaşlı olmaktır, yaşlanmadan. Yarınlara sevdalanmaktır. Kitap gibi doğru, kâğıt gibi beyaz olmaktır.

Toplamak, çarpmak, bölmek, çıkarmak mı sandın öğretmen olmayı? Onlar en kolayı. Problem çözmektir, hem de çözümü olmayan problem dahi olsa. Sayı gibi sonsuz, bir gibi mükemmel olmaktır öğretmen olmak. Solda sıfır olmaktır karşılıksız, sırf öyle olması gerektiği için, solda sıfır olmak. Kök içinde kare, kare içinde kök olmaktır, derinlemesine. Eksi birle birin kardeşliğini algılayabilmek, sıfırın boş olmadığını anlayabilmektir öğretmen olmak. Eşit kümeler olmaktır, denk kümelerin olabileceğini de anlayarak. Matematik olmaktır öğretmen olmak. Çünkü matematik hayatın öteki adıdır. Hayat olabilmektir, hayat bilgisi olmadan. Çorbada tuz, gönülde sohbet olmaktır. Dertliye şifa, dertsize vefa olmaktır. Ağlarken gülen, gülerken de ağlayan olmaktır. Öyle insanüstü çabalarla değil, basit ve yalın olabilmektir. Karmaşıkken duru, duruyken karmaşık olmaktır. Sözü söz, özü öz olabilmektir öğretmen olmak. Hayatta ne varsa o olmaktır. Çünkü dersimiz hayattır.

 Çünkü aslolan hayattır. 


Bu haber toplam 451 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları