HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
30 Mart 2024 Cumartesi Saat: 10:15

NASA, yakın zamanda bir yıldız patlamasının yaşanacağını duyurdu!

Bilim insanları, Dünya'nın, eylüle kadar "Nova" adı verilen bir yıldız patlamasına tanıklık edeceğini ve bu olayın gökyüzünde "yeni bir yıldız doğmuş" gibi görüleceğini öngörüyor.
NASA, yakın zamanda bir yıldız patlamasının yaşanacağını duyurdu!

Samanyolu Galaksisi'nde, Çoban (Boötes) ve Herkül takımyıldızları arasında yer alan Kuzeytacı Takımyıldızı (T Corona Borealis) civarında, kısa süreli bir "beyaz cüce" yıldızı patlaması yakın zamanda gerçekleşecek.

Astronomlar, patlamanın meydana geleceği T Coronae Borealis ikili sisteminde bir ölü "beyaz cüce" ve bir "kırmızı dev" yıldız bulunduğunu belirttiler. Bu sistemde yaklaşık 79 yılda bir patlama yaşandığı biliniyor.

Patlama öncesinde, beyaz cüce ve kırmızı dev yıldız arasındaki etkileşim sonucunda kırmızı dev yıldız kararsız hale geliyor ve dış katmanlarını püskürtmeye başlıyor. Beyaz cüceye ulaşan maddeler, yıldızın atmosferini ısıtarak "Nova" adı verilen kontrolsüz termonükleer patlamaya yol açıyor.

En son patlamanın 1946'da meydana geldiği sistemde, yeni bir patlama olasılığı nedeniyle gözlemler yoğunlaştırıldı. Patlama gerçekleşirse, Dünya'dan 3 bin ışık yılı uzakta bulunan yıldız sistemi, Kutup Yıldızı kadar parlak olacak ve Kuzey Yarımküre'den yaklaşık bir hafta boyunca gözlemlenebilecek.

Astronomlar, Hubble Uzay Teleskobu ve Neil Gehrels Swift Gözlemevi aracılığıyla patlamayı izleyecek ve NASA'nın X'teki NASA Universe hesabı güncel bilgiler sağlayacak.

HABER MERKEZİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler