HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
28 Haziran 2021 Pazartesi

‘HIZLA YAYILIYOR’

DELTA VARYANTI FATSA VE ÜNYE’DE GÖRÜLDÜ
‘HIZLA YAYILIYOR’

Koronavirüs salgınında yeni bir dönüm noktası yaşanırken, nüfuslarının çoğunu aşılamayı başarıyla yürüten Türkiye’de de alarm çanları çalmaya başladı.

Afganistan varyantlı yeni Koronorirüs Ordu’da görüldü. 

Delta varyantı olrak adlandırılan yeni koronavirüs Fatsa ve Ünye ilçelerinde hızla yayılmaya başlandı.

Edinilen bilgilere göre Ünye ilçesinde bir site karantinaya alınırken, fatsada ise durumun daha tedirgin verici olduğu öğrenildi.

Özellikle 1 Temmuz tarihi itibariyle başlayacak olan normalleşme öncesinde bu virüsün ilimizde de görülmesi kafalarda soru işareti oluşturdu.

TEDBİR ALIMALI

Diğer varyantlara göre daha tehlikeli ve hızla yayılma özelliğine sahip bu virüs için tedbir alınması şart  deniyor. Uzmanlara göre Eylül ve Ekim aylarında bir kriz daha yaşanmaması için aşılanaını şart olduğu kaydediliyor.

Uzmanlar henüz tam normalleşmeye geçilmemesi gerektiğini ve tedbirin elden bırakılmamasını istiyorlar.

UZMANLAR UYARIYOR

Delta varyantı, corona virüsünün şimdiye kadarki en bulaşıcı varyantı olarak görülüyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre Alfa varyantı, orijinal suştan yaklaşık yüzde 50 daha bulaşıcıyken Public Health England’da yapılan bir analize göre de Delta varyantının, Alpha varyantına kıyasla, hane halkına bulaşma riskinin yüzde 60 oranında arttığı ortaya çıktı.

Uzmanlar bu verilerin, Delta varyantının daha bulaşıcı olduğunu gösterdiğini ve çocukların da risk altında olduğuna dikkat çekti.

Insider’ın haberine göre; İsrail’de pazartesi günü bildirilen 125 yeni enfeksiyonun yarısı çocuklar arasındaydı. Sağlık Bakanlığı, pazartesi günkü yeni enfeksiyonların yaklaşık yüzde 70’inin Delta varyantından kaynaklandığını da açıklamalarına ekledi.

ENFEKTE OLAN GENÇLER AŞISIZ

Yapılan bir araştırma; Delta vakalarının daha çok genç yaş gruplarında bulunduğunu tespit ederken, başka bir araştırma da corona virüsü enfeksiyonlarının artık 5 ila 12 yaş arası çocuklar ve 18 ila 24 yaş arasındaki genç yetişkinler arasında 65 yaşından büyüklere göre beş kat daha yaygın olduğunu buldu. Ayrıca araştırmaya göre, yakın zamanda enfekte olan genç yetişkinlerin çoğu aşısızdı.

HASTANEYE YATIŞLAR YİNE DE AZ

Hastalık uzmanları, çocukların Delta varyantını şiddetli geçirmediğini ve varyantı kapmaya biyolojik olarak yetişkinlerden daha duyarlı görünmediklerini söylüyor.

Yapılan açıklamada “Bu virüsün bulaşıcılığı artabilir, ancak bunun nedeni çocuk olduğunuz için değil, tüm insanlara bulaşabilirliği arttığından” denildi.

Araştırmacılar, Delta varyantı ile enfekte olmanın, Alpha varyantına göre genel olarak hastaneye yatma riskini ikiye katladığını gözlemlediler. Ancak İsrail’in Sheba Tıp Merkezi’nde bulaşıcı hastalık uzmanı olarak görev alan Eyal Leshem, bir çocuğun Delta enfeksiyonundan hastaneye kaldırılma riskinin yine de az olduğunu söylüyor.

Bunun nedeni de şiddetli COVID-19 vakalarının çocuklar arasında oldukça nadir görülmesi: ABD’de çocuklar, COVID-19 nedeniyle hastaneye yatışlarının yalnızca yüzde 1,4’ü ila yüzde 3,3’üne ve tüm COVID-19 ölümlerinin yüzde 0,23’ünden azını oluşturuyor. Ancak araştırmacılar, varyantın bulaşabilirliğinin çocuklar arasında da yetişkinlerde olduğu gibi arttığı vurguluyorlar.

ZÜLAL AKYÜZ/ÖZEL HABER




Anahtar Kelimeler : ‘HIZLA, YAYILIYOR’

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler