HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
30 Ekim 2021 Cumartesi

KAZAKİSTAN ALMATY’DE KÜLTÜR ŞÖLENİ

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ve Türkiye'nin Almatı Başkonsolosluğunun desteğiyle Yerli Düşünce Derneği tarafından altıncısı düzenlenen Türk Filmleri Haftası'nın açılış galası, Almatı'daki Arman Sine
KAZAKİSTAN ALMATY’DE KÜLTÜR ŞÖLENİ

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ve Türkiye'nin Almatı Başkonsolosluğunun desteğiyle Yerli Düşünce Derneği tarafından altıncısı düzenlenen Türk Filmleri Haftası'nın açılış galası, Almatı'daki Arman Sinema Salonu'nda yapıldı.

Yerli Düşünce Derneğinin Genel Başkanlığını da yapan AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu’nun ev sahipliği yaptığı geceye; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Türkiye'nin Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Almatı Temsilcisi Askar Şokıbayev, Almaty Vali Yardımcısı Erjan Babakumarov, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcımız Tamer Beyoğlu, Kazak Film Genel Müdürü Akan Satayev, El Farabi Kazak Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev, Türk ve Kazakistanlı yönetmen ve yapımcıların yanı sıra çok sayıda davetli ve sinemaseverler katıldı.

Türk Filmleri Haftası Gala Gecesinde konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Bugün; 6. Sına imza atılan Türk Filmleri Haftası vesilesiyle aynı ulvi duygularla bir arada olmamız maneviyatı asırlara dayanan ortak değerlerimize ve mirasımıza gönderilmiş bir selamdır.” Dedi.

“Mal cutaydı, öner cutamaydı” yani; mal tükenir, sanat tükenmez!

Sözlerine Kazak Milli Şairi Abay Kunanbayoğlu’ bir mısrasıyla devam eden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Demircan;

“Ne güzel şöylemiş Kazak Milli Şairi Abay Kunanbayoğlu “Mal cutaydı, öner cutamaydı” yani; mal tükenir, sanat tükenmez!

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bizler; sanatın daimi olması adına ürettiğimiz politikaların ışığında ulusal sinema eserlerimizin daha geniş coğrafyalarla buluşmasını sağlamaktan büyük bir kıvanç duyuyoruz. Çünkü bizler; her toprağın anlatılmaya değer bir hikayesi olduğuna ve özellikle Türk dünyası içerisinde gerçekleşen ortak sinema çalışmalarının ortak geleceğimize derin katkılar sunacağına inanıyoruz.” Dedi. Sözlerini;

“Bugün burada beyaz perdeye yansıyacak her bir film karesi sinemanın evrensel ve gür sesinin insanlığa armağan ettiklerini Kazakistan’dan tüm Dünya’ya duyuracaktır.

Ne mutlu bizlere ki dün ve bugün olduğu gibi yarınlarımızı da aynı maneviyatla yücelteceğimize olan inancımız tamdır!

Bu duygu ve düşüncelerle; festivalimizin hayırlı olmasını diliyor, böylesi anlamlı bir festivale emek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyor, hepinizi sevgiyle selamlıyorum. “ diyerek sonlandırdı.

TÜRK DÜNYASI SİNEMA FONU OLUŞTURULMALI

Sinemaseverlerin yoğun katılım ve ilgisi ile açılışı yapılan 6. Türk Filmleri Haftası Almaty programı hakkında bilgi veren AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu ;

“Altı yıl önce yola çıktığımız yolun finaline geldik. Artık Türkiye’de Korkut Ata Film Festivali organize edilecek. Bu festivalin altyapısını altı yıldır oluşturuyorduk. Çok şükür Kültür Ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da bu işe özellikle ağırlık gösterdi ve bu işin üzerine düştü. Bir de Türkiye bu bölgede ortak yapımlar yapmak istiyor. Ortak fonlar oluşturulması lazım. Yani Türk dünyası sinema fonu oluşturulması lazım. Onun da altyapısı oluşuyor.” Dedi.

Söz konusu etkinliğin artık Korkut Ata Film Festivali olarak anıldığını anlatan Gündoğdu, "Korkut Ata Film Festivali'ni bu sene biz organize ediyoruz. Bir sonraki sene sıra diğer kardeş ülkelere geçecek. Bu bölgenin film ve dizi sektöründe sürükleyen bir organizasyonu olacak. Bu etkinlikler sayesinde birlik ve beraberliğimizin çok önemli bir noktaya geldiğini, kardeşliğimizin daha üst seviyeye geldiğini görüyoruz. Bunu artırarak devam ettireceğiz." diye konuştu.

SİNEMA İKİ ÜLKE ARASINDA GÖNÜL KÖPRÜSÜ

Sinemanın iki ülke arasında gönül köprüsü oluşturduğunu kaydeden Gündoğdu, "Bu köprüyü daha da iyi bir noktaya taşıyabilmek için uğraşıyoruz. Bu amaçla Türk Dünyası Sinema Fonunu oluşturmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Almatı Başkanı Askar Şokıbayev de iki kardeş ülke arasında ilişkilerin sadece siyasi ve ekonomik iş birliğiyle sınırlı kalmadığını, kültür alanında da hızla geliştiğini vurguladı.

Türk film ve dizilerinin ülkesinde çok sevildiğini kaydeden Şokıbayev, son dönemde iki ülke arasında sinema sektöründe önemli iş birliği projelerine imza atıldığını ve bundan memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye'nin Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı da geçen yıl salgın dolayısıyla Türk Filmleri Haftası'nı düzenleyemediklerini anımsatarak, "Bu yıl yeniden bir aradayız. Ümit ediyorum ki sadece sinema alanında değil başka konularda da tarihimizin derinliklerine aydınlık geleceğimize doğru iş birliğimiz aynı azimle ve kararlılıkla devam eder." dedi.

Geceye katılan Kazakistan Al-Farabi Üniversitesi Rektörü Canseyit Tüymebayev “6. ‘sına imza atılan Türk Filmleri Haftası vesilesiyle iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin kültürel alanda da hızla gelişmektedir. Bu tarz organizasyonlarla kardeşliğimizin daha da güçlenmesinden kıvanç duyuyor, herkese iyi seyirler diliyorum. Dedi.

27-31 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılacak olan 6. Türk Filmleri Haftası – Almatı etkinliğinde; 7. Koğuştaki Mucize, Pota, Mavzer, Aşkın Ömrü, Anons ve Rafadan Tayfa Göbeklitepe (Animasyon film) filmleri, sinemaseverlerle ücretsiz buluşacak. Etkinlik kapsamında Türkiye’den gelen yönetmenler, oyuncular ve yapımcılarla Kazakistanlı sinema sanatçıları buluşması gerçekleştirilecek, ortak yapımlar üzerine ikili görüşmeler ve söyleşiler yapılacak.




Anahtar Kelimeler : KAZAKİSTAN, ALMATY’DE, KÜLTÜR, ŞÖLENİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler