HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
20 Eylül 2023 Çarşamba Saat: 15:38

MEB 'ORTAK SINAV' TARİHLERİNİ AÇIKLADI

MEB, ilk defa ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin "Türkçe" ve "matematik" dersleri ile lise 9. sınıf öğrencilerinin "Türk dili ve edebiyatı" ile "matematik" derslerinin ikinci yazılı sınavlarını "
MEB 'ORTAK SINAV' TARİHLERİNİ AÇIKLADI

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilk defa ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin "Türkçe" ve "matematik" dersleri ile lise 9. sınıf öğrencilerinin "Türk dili ve edebiyatı" ile "matematik" derslerinin ikinci yazılı sınavlarını "ülke genelinde ortak sınav" olarak düzenlemeye karar verdi. Bu karar sonrasında sınav tarihleri de açıklandı.

MEB, bu yıl ilk kez ortaokul 6. sınıfların "Türkçe" ve "matematik" dersleri ile lise 9. sınıfların "Türk dili ve edebiyatı" ile "matematik" derslerinin ikinci yazılı sınavlarını "ülke genelinde ortak sınav" olarak düzenleme kararı aldı. Bu kapsamda, ülke genelindeki ilk ortak sınavlar şu tarihlerde yapılacak: 6.sınıf Türkçe ve matematik dersleri için 26 Aralık 2023 Salı günü. 9.sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık 2023 Çarşamba günü.

Bakanlık tarafından hazırlanan sorular, okullara teslim edilecek ve sınavlar okul tarafından yapılacak. Sınav evrakları, il ölçme değerlendirme merkezleri tarafından değerlendirilecektir.

Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, okul öncesinden 12. sınıfa kadar ölçme değerlendirme uygulamalarında yeni esaslar getirmiştir. Bu kapsamda, ortaokul ve liselerde "ülke genelinde," "il ve ilçe genelinde," ve "okul genelinde" olmak üzere üç farklı ortak yazılı sınav yapılması öngörülmektedir.

Bakanlık, ülke genelinde yapılacak ortak yazılı sınavların hangi kademelerde, hangi derslerde ve hangi tarihlerde yapılacağına dair kararları illere göndermiştir.

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül'e göre, ortak sınav uygulaması, mevcut sınav uygulamalarında büyük bir değişiklik getirmeyecek. Ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavlar, okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi zorluk ve kapsam açısından olacak ve öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacaktır.

Öğrencilerin eksik öğrenme konuları için ders içi telafi değerlendirmeleri yapılacaktır. Ancak ülke geneli veya il ve ilçe geneli ortak sınavlarda öğrencilerin sıralanması veya okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacaktır.

Asıl amaç, eğitim müfredatının uygulanmasında birlik sağlamak ve öğrencilerin geçerli ve güvenilir ölçme araçları ile değerlendirilmesine olanak sağlamaktır. Ülke, il veya ilçe geneli ortak sınav sonuçlarına göre öğrenci listeleri yayınlanmayacak ve okullar arasında karşılaştırmalı veri çıkarılmayacaktır.

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları düzenlenecektir. Ülke ve il ve ilçe geneli ortak yazılı sınavların mazeret sınavı tarihleri milli eğitim müdürlükleri tarafından ayrıca duyurulacak ve okul müdürlükleri tarafından e-Okul sistemine girilecektir.

Ortak sınavlar, ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yürütülecek ve uygulama okul öğretmenleri tarafından gerçekleştirilecektir. Sorular, ölçme değerlendirme ilkelerine uygun olarak kazanımları ölçen sorulardan oluşacaktır.


HABER:TUĞÇE ARSLAN

 

 




Anahtar Kelimeler : MEB, 'ORTAK, SINAV', TARİHLERİNİ, AÇIKLADI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler