HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
13 Nisan 2024 Cumartesi Saat: 12:19

Baba Mesleğini Tercih Ediyorlar

Türkiye İstatistik Kurumu'nun "Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı" adlı özel konulu modül çalışmasına göre, ülkedeki meslek aktarımı üzerine önemli bulgular ortaya çıktı.

25-59 yaş aralığındaki bireylerin babalarının mesleklerine olan devam oranları incelendiğinde, dikkate değer sonuçlar elde edildi.

Çalışmaya göre, "Tüm Meslekler Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması"nda yer alan 9 meslek grubundan 8'inde, bireylerin kendileri 14 yaşındayken babalarının mesleklerini devam ettirme oranları artış gösterdi.

En belirgin artış profesyonel meslek gruplarında yaşandı. Bu kategoride, babalarının mesleğini devam ettirenlerin oranı 2019'da %26 iken, 2023'te %34,6'ya yükseldi.

Aynı dönemde, hizmet ve satış elemanları, sanatkarlar, tesis ve makine operatörleri gibi farklı meslek gruplarında da benzer artışlar gözlendi. Özellikle tesis ve makine operatörleri ve montajcılıkta babalarının mesleğini sürdürenlerin oranı %9,1'den %11,9'a yükseldi.

Ancak, nitelik gerektirmeyen işlerde çalışan bireylerden aynı kategorideki işlerde çalışanların oranı biraz artmasına rağmen, nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünlerinde çalışanların devam oranında bir düşüş yaşandı.

İstatistikler, meslek aktarımının kuşaklar arası bir süreç olduğunu ve bireylerin ebeveynlerinden etkilenerek benzer meslekleri seçme eğiliminde olduklarını gösteriyor. Bu bulgular, Türkiye'deki meslek seçimi ve iş gücü dinamiklerini anlamak için önemli bir perspektif sunuyor.




Anahtar Kelimeler : Baba, Mesleğini, Tercih, Ediyorlar,

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler