HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
26 Ağustos 2023 Cumartesi Saat: 21:53

EYT'Lİ 600 BİN KİŞİ SONUÇ BEKLİYOR

EYT yasasının mart ayında çıkmasına rağmen yaklaşık 600 bin kişinin işlemlerinin hala askıda olduğu ve sıkıntı yaşadıkları açıklandı.
EYT'Lİ 600 BİN KİŞİ SONUÇ BEKLİYOR

EYT yasasının mart ayında çıkmasına rağmen yaklaşık 600 bin kişinin işlemleri hala askıda olduğu belirtildi. İşlemlerinin tamamlanmasını bekleyen EYT’liler bu durumun olumsuz sonuçları olduğunu açıkladı.

İşten ayrılıp da EYT’ye başvuran, halen de emekli olamayanlar şu sıralar devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanmama riski ile karşı karşıya geldi. EYT’ye 3 Mart tarihinde başvurup da aynı tarihte işten ayrılanlar ya da işten çıkarılanlar için devletin sunduğu sağlık hizmetinden, 100 günlük yararlanma süresi doldu.

Buna yönelik olarak yaşanılan sıkınıtılar, maddeler şeklinde uzmanlar tarafından ele alındı:

" – Emekli olabilmek için borçlanma yapan, bunun için banka kredisi alan kişiler, maaşa kavuşamadıkları için bankaların icraları ile karşılaşıyorlar.

– Bağ-Kur sigorta geçişlerinde sigortalının emeklilik başvurusundan sonra sistem güncellemeleri geç yapıldığı için ilave Bağ-Kur borcu da çıkabiliyor. Bu durumda eğer sistemde gözüken Bağ-Kur borcu tutarı brüt asgari ücretin 2 katından fazlaysa, borç ödendikten sonra yeni talep yapılmış gibi emeklilik başvurusu işleme alınıyor. Bu durumda olan binlerce kişi hem Bağ-Kur borcunu ödemek zorunda kalıyor hem de maaş bağlanma tarihi ödeme tarihine çekilerek, 2-3 aylık emekli maaşı kendisine ödenmiyor. Borç tutarı brüt asgari ücret tutarının 2 katından az ise borç ödendikten sonra ilk başvurusuna konu tahsis tarihi esas alınıyor, maaş kaybı olmuyor.

Geç emekli aylığı bağlananlar ciddi maddi kayıplara da uğrayacak, enflasyon karşısında erimiş halde maaşlarına kavuşacaklar. Örneğin; mart ayında emeklilik talebinde bulunup nisanda aylığı başlaması gereken ve halen aylık alamayan bir kişiye eylül ayında aylık bağlanırsa; nisan-mayıs-haziran maaşı, eski maaşı ne ise o tutardan ödenecek, temmuz ve ağustos maaşlarına ise temmuz zammı eklenecek.

– Sosyal Güvenlik Mevzuatı’na göre; tahsis tarihinden itibaren 3 aylık sürede emekli aylığı bağlanması zorunluluğu, tahsis

süreci için geçen süre dikkate alınmadan uygulandığı için idare “hizmet kusuru” nedeniyle açılacak olan davalardan da

kurtulmaya çalışıyor. Ayrıca “avans ödemesi” uygulaması hukuken mümkün iken, bu olanağı da başvuru sahiplerine

tanımıyor"

EDİTÖR: MELTEM TİRYAKİ




Anahtar Kelimeler : EYTDE, 600, BİN, KİŞİ, SONUÇ, BEKLİYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler