HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
19 Ağustos 2023 Cumartesi Saat: 11:19

SGK UZMANINDAN EYT'LİLER ÇAĞRI

SGK Uzmanı Ali Tezel EYT’lilere BAĞ-KUR prim borcu riskine karşı uyarılarda bulundu.
SGK UZMANINDAN EYT'LİLER ÇAĞRI

EYT Kanun Teklifi 1 Mart’ta TBMM Genel Kurulu tarafından onaylanarak yasalaştı. Aradan beş ay geçmesine rağmen EYT başvuruları sonuçlanmayan emekli adayları çözüm arayışına devam ediyor. Konuya ilişkin konuşan SGK Uzmanı Ali Tezel EYT’lilere BAĞ-KUR prim borcu riskine karşı uyarıda bulundu.

Yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde etti fakat Mart ayında başvuru yapan emekli adaylarının bir kısmı hala başvurularından sonuç alamadığı hatırlatıldı.

 SGK Uzmanı Ali Tezel, “EYT Yasası zaten istenildiği gibi çıkmadı. Birincisi 1999 öncesi gibi 5 bin gün prim olmadı. Ayrıca kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş değil; kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaş getirdiler.

Yaklaşık 1 milyon başvuru onaylanmadı ve bekliyor. Bu konuyla ilgili görüştüğüm kişilerden birine ‘BAĞ-KUR prim borcun varmış. Bu yüzden ödeyip öyle başvurmalısın’ demişler. Altı aydır bekliyormuş ve yaptığı başvuru sayılmamış. Altı ay biriken maaşını ve bayram ikramiyelerini alamayacak. Prim borcu olup da başvuranlar, 1 lira bile borçluysalar geçmiş maaşlarını alamayacaklar. Borcu ödedikleri tarihten itibaren yaptıkları başvurular geçerli olacak” dedi.

Bu durumun 1 milyon yurttaşı mağdur ettiğini hatırlatan Tezel, “SGK’nın 2019 Kasım ayında çıkardığı bir genelge var. Genelgenin basitçe ifadesi şu: İnsanları nasıl emekli etmem, emekli etmek zorunda kalırsam da nasıl az maaş veririm genelgesi. Birçok kişiyi SSK’ya prim ödediği halde o primleri yok sayıp BAĞ-KUR’lu yaptılar. Birçok BAĞ-KUR prim borcu çıkardılar. Bu borçlar 300-400 bin lira civarında. Para ne zaman ödenirse o zaman emekli oluyorlar. İçinde EYT’lilerin de olduğu 1 milyona yakın emekli bu yüzden başvurusundan sonuç alamadı” diye konuştu.

MAAŞLARINI ALAMAYANLARA ÖNERİ

Henüz maaşlarını alamayan ve mağdur edilen EYT'lilere önerilerde bulunan Tezel, şu şekilde konuştu: “Öncelikle sık sık ALO 170’i arayabilirler ya da imkânları varsa sık sık SGK’ya gidip kendi dosyalarına bakan memurla görüşsünler. Gecikmenin neden olduğunu ve gecikmenin sonunda biriken aylıklarını alıp alamayacaklarını sorsunlar. Takip etmezlerse emekli maaşlarını ve ikramiyelerini kaybederler.”




Anahtar Kelimeler : SGK, UZMANINDAN, EYTLİLER, ÇAĞRI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler