HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
26 Mayıs 2024 Pazar Saat: 16:20

Kene Vakalarında Artış

Doç. Dr. Faruk Karakeçili, kene vakaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Karakeçili, “Bu yıl 21 hastadan 2 ölüm vakamız meydana geldi,” dedi.
Kene Vakalarında Artış

Kene Vakalarında Artış: Doç. Dr. Faruk Karakeçili’nin Açıklamaları

Vaka Sayılarında Artış

Bugüne kadar 21 şüpheli vakanın hastaneye başvurduğunu belirten Karakeçili, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının genellikle havaların ısınması ve kenelerin aktifleşmesi ile birlikte nisan-mayıs aylarında hızla artmaya başladığını ifade etti. Bu yıl da özellikle nisan ayında çok sayıda kene vakası görüldüğünü ekledi.

Vaka Artışının Nedenleri ve Durumu

Mayıs ayında havaların biraz daha soğuk ve yağışlı geçmesi nedeniyle vaka artış hızında bir miktar azalma olduğunu belirten Karakeçili, “Şu ana kadar hastanemizde şüphe üzerine takip ettiğimiz hasta sayısı 21’dir. Bunlardan 5’inin sonucu kesinleşmedi, birkaç negatif hastamız var, ancak 10’un üzerinde kesin tanı koyduğumuz pozitif hastamız var,” dedi.

Haziran ve Temmuz Aylarında Artış Beklentisi

Karakeçili, vakaların haziran ve temmuz aylarında pik yaptığı döneme dikkat çekerek, “Muhtemelen bu dönemlerde çok ciddi artış göreceğiz. Bu yıl 21 hastadan maalesef 2 ölüm vakamız meydana geldi. Çok hızlı ilerleyen ve tüm müdahalelere rağmen yanıt vermeyen hastalarımız da oldu,” ifadelerini kullandı.

KKKA Belirtileri

KKKA bulgularının grip hastalığına benzediğini belirten Karakeçili, “Hastalarımız, özellikle belirtileri çoğunlukla bir griple karıştırabiliyorlar. Şiddetli baş ağrısı, ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, ilerleyen ağır vakalarda burun ve ciltte kanamalar görebiliyorlar. Bu tarz basit şikayetlerde bile, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve hayvanlarla temas halinde olan insanların sağlık kurumuna başvurmaları gerekiyor,” dedi.

Alınması Gereken Tedbirler

Karakeçili, vatandaşların KKKA’ya karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı ve şunları ekledi: “Korunma önerimiz, özellikle böcek kovucu ilaçların kullanılmasıdır. Pantolon paçalarına ve elbiselere sıkılabilir. O bölgede yaşıyorsa mutlaka pantolon paçalarının çorap içine sokulması çok iyi bir önlem oluyor. Kene üzerimize geldiğinde özellikle açık renk kıyafet giyilmesinde fayda var. Sandalet değil de kapalı ayakkabılar giyilmesi genel tedbirler arasında.”

Bu açıklamalar, kene vakalarına karşı alınması gereken önlemler ve KKKA hastalığının belirtileri hakkında bilinçlenme açısından önemli bilgiler sunuyor.




Anahtar Kelimeler : Kene, Vakalarında, Artış

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler