HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
26 Mayıs 2024 Pazar Saat: 12:55

Dolar ve altın sahipleri dikkat!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizlerini yüzde 50’de sabit tutarken, bankacılık sektörüne yönelik çeşitli değişikliklere gitti.
Dolar ve altın sahipleri dikkat!

TCMB, ani kur artışlarını engellemek amacıyla 21 Aralık 2021 tarihinde başlattığı Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında aylardır devam eden tasfiye sürecinin son haftalarda durma noktasına geldiğini belirtti.

Bu gelişmeler sonrasında zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe giden TCMB, bir yandan KKM’yi tamamen sonlandırmayı hedeflerken, diğer yandan aldığı önlemler ile piyasalardan yaklaşık 500 milyar TL’nin üzerinde likidite çekmeyi amaçlıyor.

Yeni Düzenlemeler

TCMB, bankaların kısa vadeli TL mevduatlarına yönelik zorunlu karşılık oranını yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkarma kararı aldı. Uzun vadeli TL mevduatlarda ise bu oran yüzde 0’dan yüzde 8’e yükseltildi. Bu karar, uzun vadeli mevduat sahiplerinin bankalarda zorunlu karşılığa tabi tutulacağını gösteriyor.

Ayrıca, kısa vadeli KKM hesaplarındaki yüzde 25 olan zorunlu karşılık oranı yüzde 33’e, uzun vadeli KKM hesaplarındaki yüzde 10’luk oran ise yüzde 22’ye çıkarıldı. Bu değişiklikler, bankaların daha fazla likidite tutmasını zorunlu kılarak piyasadaki TL miktarını azaltmayı hedefliyor.

Döviz Kuru ve Net Döviz Pozisyonu

31 Mart yerel seçimlerinin ardından net döviz pozisyonu -74.6 milyar dolar seviyesine kadar gerileyen Merkez Bankası, haftalardır süren net alımlar ile döviz pozisyonunda önemli bir iyileşme sağlayarak, bu rakamı -15.9 milyar dolara yükseltti. Bu durum, ilerleyen haftalarda Türkiye’ye girecek sıcak para ile birlikte net döviz pozisyonunun artıya geçebileceği beklentilerini doğurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, KKM’den çıkışların net döviz pozisyonunda iyileşme yaşanması gerektiğini belirterek, bu uygulamanın 2024 yılı tamamlanmadan tamamen sonlandırılacağını duyurmuştu. TCMB’nin bu pozitif döviz rezerv durumu ile KKM’yi 2024 yılında tamamen bitirmeyi hedeflediği tahmin ediliyor.




Anahtar Kelimeler : Dolar, ve, altın, sahipleri, dikkat!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler