HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
6 Mart 2024 Çarşamba Saat: 13:02

FINDIK BAHÇELERİ YENİLENİYOR !

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık bahçelerinin yenilenmesini hedefleyen önemli bir proje başlatıyor.
FINDIK BAHÇELERİ YENİLENİYOR !

 “Fındık Bahçelerinin Rehabilitasyonu Projesi” adı altında hayata geçirilecek olan proje ile yaşlanmış ve verimini kaybetmiş fındık bahçeleri modernize edilerek ekonomiye kazandırılacak.

Sosyal medya hesabından duyuru yapan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Proje kapsamında, söküm, tesviye ve yeni fidan teminine yönelik %100 hibe desteği sağlanacağını belirtti. Bu destekten yararlanmak isteyen çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) en az 5 dekarlık bahçesi kayıtlı olması gerekiyor. Proje, fındık üretiminde verimliliği ve kaliteyi artırmayı hedeflerken, sürdürülebilir bir tarım modelinin oluşturulmasına da katkı sağlayacak.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, projenin fındık üreticileri için önemli bir fırsat olduğunu belirtiyor. Bu projeyle birlikte, Ordu’da fındık bahçelerinin modernizasyonu ve yeniden canlandırılması sağlanarak, sektöre önemli bir ivme kazandırılması amaçlanıyor.

Projenin detayları ve başvuru süreci hakkında bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Çiftçilere, proje ile ilgili gerekli bilgilendirme ve rehberlik sağlanacak.

Ordu’da fındık üreticileri, bu önemli destekten faydalanarak bahçelerini yenileyip, daha verimli ve modern bir üretim modeline geçiş yapabilecekler.

Ordu tarım orman il müdürlüğünden yapılan açıklama şöyle;Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle ilimizde uyguladığımız “Fındık Bahçelerinin Rehabilitasyonu Projesi” kapsamında Altınordu İlçemiz Akçatepe Mahallesinde tesis ettiğimiz Selim Sırrı Carlak’ a ait bahçeyi İl Müdürümüz Kemal Yılmaz ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Ziyaret esnasında açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “İlimiz tarım alanlarının %87’sinde fındık tarımı yapılmaktadır. Fındık ilimiz ekonomisi için oldukça önemli bir üründür. Tabii böylesine önemli bir üründe verim ve kaliteyi artırmaya yönelik İl Müdürlüğü olarak çalışmalar yürütüyoruz. Bir yandan mevcut fındık bahçelerinde gübreleme budama ve diğer bakım işlemlerini tekniğine uygun bir şekilde gerçekleştirmek suretiyle verimini artırmaya çalışırken, diğer taraftan da yaşlanmış verimden düşmüş bahçelerde yenileme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Yaşlanmış, verimden düşmüş ve özellikle eğimli arazilerde fındık bahçesini sökmek suretiyle öncelikle teraslar oluşturuyoruz. Daha sonra da bu alanlara modern dikim sistemleri kullanılarak yine modern yeni bahçeler tesis ediyoruz.” dedi.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle ilimizde uyguladığımız “Fındık Bahçelerinin Rehabilitasyonu Projesi” kapsamında üreticilerimize örnek olması amacıyla şu ana kadar 250 dekar alanda yenileme çalışmaları gerçekleştirildiğini belirten İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “Yenileme çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu alanlar belirli periyotlarda fındık uzmanlarımız tarafından takip ediliyor. Yeni tesis edilen bahçelerin şekil budamaları arkadaşlarımız tarafından yapılıyor. Aynı zamanda gübreleme programı oluşturmak suretiyle de gübreleme çalışmaları tekniğine uygun bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bugünde proje kapsamında tesis ettiğimiz Altınordu İlçemiz Akçatepe Mahallesinde Selim Sırrı Carlak’ a ait bahçeyi ziyaret ederek incelemelerde bulunduk. Bu bahçede şuan arkadaşlarımız tarafından şekil budaması gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

“2024 yılı içerisinde de 100 dekar alanda yenileme çalışması gerçekleştireceğiz” diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz; “2024 yılında da uygulamaya devam edeceğimiz projemiz için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz üzerinden ilana çıkacağız. Yaptığımız ilandan sonra projeden faydalanmak isteyen üreticilerimizden başvurularını alacağız. Başvuruları aldıktan sonra uzman arkadaşlarımız tarafından müracaat eden üreticilerimizin bahçeleri kontrol edilecek, teraslamaya uygun alanlarda teraslamayla birlikte modern dikim sistemleri kullanarak yenileme çalışmaları gerçekleştirilecek. Tabii bazen üreticilerimiz bizlere müracaat ediyor bahçesinde yenileme yapmak istiyor. Uzmanlarımız o araziye gittiğinde bahçede yenilemeye gerek olmadığını, bahçede yapılacak bakım, budama ve diğer işlemlerin tekniğine uygun yapılması durumunda bahçenin veriminin artırılabileceğini öngörüyorlar. O bahçelerde de ekiplerimiz tarafından bakım, besleme ve diğer işlemler tekniğine uygun şekilde yapılarak bu bahçeler verimli hale getiriliyor. Ancak yaşlanmış tamamen verimden düşmüş olan bahçelerde ise uzmanlarımız tarafından karar verilmesi durumunda yenileme çalışmaları gerçekleştiriliyor. İlimizin ana ürünü olan fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla çalışmalarımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aralıksız devam edecektir” diyerek sözlerini noktaladı.




Anahtar Kelimeler : FINDIK, BAHÇELERİ, YENİLENİYOR, !

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler