HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
2 Mart 2024 Cumartesi

HER AN KAYABİLİR!

Fatsa'daki altın madeninin faaliyetleri, mahkeme kararı ve Valilik emriyle ‘ikinci bir emre kadar’ durdurulmasına rağmen şirket madeni işletmeye devam ediyor.
HER AN KAYABİLİR!

Fatsa'daki altın madeninin faaliyetleri, mahkeme kararı ve Valilik emriyle ‘ikinci bir emre kadar’ durdurulmasına rağmen şirket madeni işletmeye devam ediyor. Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, “İliç’teki gibi bir heyelan tehlikesi burada da mevcut” dedi.

Erzincan İliç’teki maden kazasının ardından gözler Fatsa’daki siyanür kullanılan altın madenine çevrildi. Ordu Valiliği’nin geçici olarak faaliyetlerini durdurduğu Altıntepe Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletmesinin maden sahasında incelemelerde bulunan Ordu Çevre Derneği üyeleri, madenin faaliyetlerine hala devam ettiğini aktardı.

Elips Haber’den Betül Vural’ın haberine göre, madenin faaliyetlerinin durdurulması süreci hakkında bilgi veren Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, “Maden sahasının çalışma süresi ÇED ve ruhsatı 27 Ocak 2021’de bitti. Bundan sonra yarı kaçak yarı izinli faaliyetlerini sürdürdüler. Bakanlığa çalışma süresinin 10 yıl daha uzatılması için başvuru yaptı, onay aldı. Bunun üzerine 2022’de süre uzatıldı. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, bu çalışma izninin uzatılmasının iptali için dava açtı, dava sonuçlandı. Şirket üst mahkemeye itirazını yaptı. Danıştay süreci daha bitmedi” dedi.

“Bu geçici bir durdurma”

Altın madeninin faaliyetlerinin “ikinci emre kadar” durdurulduğunu aktaran Özbucak, Danıştay süreci bittikten sonra şirketin çalışma izninin uzatılması için başvuru yapma ihtimaline dikkat çekti. Özbucak, “Alana gittiğimizde liç yığma işi için araçlar çalışıyordu. Bu geçici bir durdurma olduğu için mücadeleyi bırakmıyoruz. Bakanlığın yeniden başvuruya izin vermesini engellemek açısından mücadeleyi diri tutmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Heyelan tehlikesi var”

Madenin Fatsa’ya zararlarını anlatan Özbucak, “İliç’teki madenin zararları neyse aynısı Fatsa’da da geçerli. İliç’teki gibi bir heyelan tehlikesi burada da mevcut. Çünkü yığıntının olduğu yer zaten eğimli bir arazi. Kırma tepeden başladı” dedi. Heyelan riskinin altını çizen Özbucak, “Zaten işlenmiş toprak kum gibi, zaman içerisinde toprak daha da yumuşayacak. Bu nedenle heyelan olmama garantisi yok. Bu tehlike her zaman var. Belki 5-10 yıl sonra olur. Zaten zaman zaman aşırı yağış olduğunda küçük toprak kaymaları oluyordu” diye konuştu.

“Suda kirlenme mevcut”

Madenin tarıma zararlarına da değinen Özbucak, “Siyanürün havaya karışması nedeniyle maden sahası çevresindeki köylerde meyve ve sebze büyümüyor. Domates fasulye gibi sebzeler hemen küflenerek çürüyor” şeklinde konuştu. Ayrıca Fatsa’da çeşitli yerlerden su örneklerinin alındığını belirten Özbucak, “Örnekler laboratuvarda incelendiğinde suda kirlenme olduğu ortaya çıktı” dedi.

Tozun rüzgarla taşındığını da vurgulayan Özbucak, “Bu maden, Gümüşhane ve Erzincan’daki maden sahaları gibi çok büyük olmadığı için dikkat çekmiyor. Ama buradaki yığıntının da diğer örnekleri gibi zararlı olacağı kesin” diyerek sözlerini sonlandırdı.

ELİPSHABER




Anahtar Kelimeler : HER, AN, KAYABİLİR!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler