HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
14 Şubat 2024 Çarşamba Saat: 16:39

"Büyük Bir Çevre Felaketi İle Karşı Karşıyayız"

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen toprak kaymasında önlem almayan yetkilileri CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, sert dille eleştirdi.
"Büyük Bir Çevre Felaketi İle Karşı Karşıyayız"

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen  toprak kaymasında önlem almayan yetkilileri  CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, sert dille eleştirdi.

“Siz izin verip açtırdınız. Biz kapattırdık. Şimdi yeniden mi açtıracaksınız, yenilerini mi açtıracaksınız?” diyen Adıgüzel, korkulan oldu diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: 

“10 milyon ton siyanürlü toprak Fırat Nehri'nin 250 metre kenarına kadar geldi. Büyük bir çevre felaketi ile karşı karşıyayız. Biz daha önce bununla ilgili uyardık, Mecliste konuştuk, önergeler verdik.

Tıpkı Fatsa'daki altın madeni gibi… Orada da bunun gibi büyük bir facia önümüzdeki yıllarda olabilir. Şu anda İliç’in tam altından ve maden sahasının altından fay hattı geçiyor. Yine Fatsa'da da çok yakınında bir fay hattı var. Dolayısıyla Fatsa da bu tehlikeyle karşı karşıya. Bununla ilgili de uyardık fakat AKP'nin hem yerel yönetimleri hem genel yönetimi başta Erdoğan olmak üzere bütün uyarılarınızı yok saydılar. Bu altın madenlerinin FETÖ iltisaklı olduğunu söylediğimiz için bizi dava ettiler. Yeşil Fatsa’nın bağrındaki “Sarı Çıban” dediğim için bile dava ettiler. O savcı da bunu dikkate alıp hakkımızda dava açtı. Ancak yıllar bizi haklı çıkarıyor.

Önümüzdeki süreçte Ordu'da da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi var. İki eski Büyükşehir Belediye Başkanı aday. AK Parti'nin adayı Hilmi Güler çok uzun süre Enerji Bakanlığı yaptı. Ordu'nun derelerine neler ettiği ortada. Diğer adayın da Fatsa'daki altın madenine ruhsat verdiği ve faaliyete başladığı dönemde görev başında olduğu yani bu işe olurun olduğu da görülüyor.

Benim çağrım şudur; bu önümüzdeki seçimlerde aday olan arkadaşların Ordu coğrafyasında bu tür siyanürlü madenler ve çevre felaketleri ile ilgili projelere ve ruhsatlara bakış açısı nedir kardeşim? Çıkın konuşun…

Biz bu Fatsa'daki siyanürlü havuzu kapattırdık. İlküvez’deki çöp belasını kapattırdık. Biri sarı çıban öbürü kara çıban… Her ikisinde de halkımızla beraber yaptığım mücadele başarıya ulaştı. Şimdi bu iki adaya sorun bunlara bakış açıları nedir? Geldikleri zaman sorun “bu havuzu Mustafa Adıgüzel halkla beraber mücadele etti kapattırdı. Siz bunu geri açacak mısınız?”

Daha önce Romanya'da, Avustralya'da,  Bolivya'da daha az miktarda topraklar kayma sonucu doğaya karıştı. Romanya'daki Çernobil'den sonra en büyük felaket sayıldı. Romanya'daki 100 bin tondu, İliç’teki 10 milyon ton. 100 katı.

Zannedilmesin ki devlet bu madenlerden bir kar elde ediyor. Beş kuruş karı yok. Tam tersine zararı var. Geçen yıl bu firmaya 209 milyon TL'lik vergi indirimi uygulanmış.

Fatsa'daki altın madenin alanında fındık ekilse devlete madenden kalacak gelirden fazlası elde edilir. Hal böyleyken bunlara devam demek devletin kârına değil ama birilerinin karına. Bu hesapları da vakti zamanı gelince açacağız ve herkes bedelini ödeyecek.




Anahtar Kelimeler : "Büyük, Bir, Çevre, Felaketi, İle, Karşı, Karşıyayız"

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler