HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
16 Ocak 2024 Salı Saat: 16:05

RAHİM AĞZI KANSERİNE KARŞI FARKINDALIK AYI

Ocak ayı, dünya genelinde "Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı" olarak belirlenmiş durumda.
RAHİM AĞZI KANSERİNE KARŞI FARKINDALIK AYI

Ocak ayı, dünya genelinde "Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı" olarak belirlenmiş durumda. Bu kapsamda, dünyanın çeşitli ülkelerinde hastalığa ve erken tanıya dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, konu hakkında bilgiler vererek kadınları bilinçlenmeye davet ediyor. Kadınlarda sıkça görülen kanser türlerinden biri olan "Serviks" yani Rahim Ağzı Kanseri, her yıl dünya genelinde ortalama 500 bin, Türkiye'de ise 3 bin kadında teşhis edilmekte ve ülkemizde yılda 1.500 kadın bu hastalık nedeniyle kaybedilmektedir. Özellikle az gelişmiş ülkelerde yaşayan kadınlar arasında ölüme neden olan bu hastalık, kadınların bu konuda bilinçlenmelerini ve korunma yöntemlerini öğrenmelerini gerektiriyor.

Rahim ağzı kanserinin %99'unda görülen Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonuna dikkat çeken Kahramanoğlu, bu virüsün cinsel yolla bulaştığını ve özellikle 15 tipinin kanserle ilişkilendirildiğini belirtiyor. Rahim ağzı kanserinden korunmada büyük önem taşıyan HPV aşısının, 9-45 yaş arasındaki herkes tarafından yaptırılabileceğini vurguluyor. Aşının, kadınlarda rahim ağzı kanserini %90 oranında önlediği bilgisi de paylaşılıyor.

Erken teşhisin önemine değinen uzman, düzenli yapılan HPV ve Smear testlerinin kanser öncüsü lezyonları yakalayarak tedavi şansını artırdığını ifade ediyor. Rahim ağzı kanserinin belirtilerinden biri olan vajinal kanamanın üzerinde duran uzman, bu semptomları gözleyen kadınların derhal bir sağlık profesyoneline başvurması gerektiğini belirtiyor.

Rahim ağzı kanseri tedavisi sonrasında hamileliğin mümkün olduğunu ifade eden Kahramanoğlu, öncü lezyonların basit cerrahi işlemlerle tedavi edilebildiğini ve ardından sağlıklı gebelik elde edilebileceğini açıklıyor. Ayrıca, rahim ağzı kanserinin oluşumunda etkili olan risk faktörleri arasında sigaranın önemli bir rol oynadığına dikkat çekiyor.

Uzmanın verdiği bilgilerle Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı, kadınları hastalığa karşı bilinçlenmeye ve erken teşhis için önlemler almaya yönlendirmeyi hedefliyor.


HABER MERKEZİ




Anahtar Kelimeler : RAHİM, AĞZI, KANSERİNE, KARŞI, FARKINDALIK, AYI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler