HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
15 Eylül 2023 Cuma Saat: 16:09

EVLİLİKTEN NEDEN KORKULUR? BU KORKUDAN NASIL KURTULUNUR?

Kişi evlenmekten neden korkar? Bu korkuya ne sebep olabilir? Ya da bu korkunun üstünden nasıl gelir? Soruların yanıtlarını Psikolog Berkant Cödel, Tribün Gazetesi ile paylaştı.
EVLİLİKTEN NEDEN KORKULUR? BU KORKUDAN NASIL KURTULUNUR?

Evlilikten korkmanın çok faktörlü, farklı sebeplerden dolayı oluşabileceğini belirten Berkant Cödel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Çocuklukta kendi bakım verenleri ile kurulan bağlanma türleri bunda çok mühim bir etkendir. Farklı bağlanma türleri vardır; güvenli bağlanma, kaçıngan bağlanma veya dağınık-dezorganize bağlanma gibi. Mesela, çocukluk zamanlarında kendi bakım verenleri ile tam olarak güvenli bağlanma sağlayamamış çocuklarda, sonrasında kendi partner seçiminde veya kendine ait bir aile kurulumunda zorluklar yaşanabilir. Daha doğrusu çocuk kendi yaşantısında bu güvenli bağlanmayı tam olarak deneyimleyemediğinden, yetişkinlik zamanlarında bu güvenli bağlanmanın nasıl olacağını da tam olarak bilmiyor.

Bunun dışında kendi anne ve babasının şiddet veya sürekli tartışmalar, kavgalar içeren bir evliliklerinin bulunması bunda büyük bir etken. Çünkü sürekli bununla büyümüş ve kafasındaki birliktelik tanımı artık bu.

Bir de sorumluluk tarafı var bu işin. Keyifli bir olay belki sevdiğiniz bir insanla birliktelik kurmak, birlikte aynı evde yaşamak, sabahları birlikte kalkmak… Evet keyifli bir olay, romantik bir tarafı var ama bunun dışında çok ciddi bir sorumluluk da gerektiriyor ve bu sorumluluğun altına girmeye dair kişinin karşındakinden çok kendisiyle alakalı kafasında soru işaretleri bulunabilir.

Kişinin sosyoekonomik bakımdan bunu kaldıramayacağını düşünmesi ki çoğunlukla erkeklerde bu madde daha sık görülür. Toplumsal cinsiyet diyoruz, bu kadınlara sıkıntılı sorumluluklar yükler. Yüklenmemesi gereken sorumluluklar yükler ama bunun karşılığında kesinlikle erkeklere de hep güçlü durma veya işinde yıkılmama, düşmemek gibi aslında sağlıklı bir insanın kaldıramayacağı sorumlulukları yüklüyor. Bunların yanında her iki partner için de cinsel işlev bozuklukları bir başka neden olabilir. Sebepleri bu şekilde sıralayabiliriz.”

EVLİLİK KORKUSUNU YENMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Yaşanılan evlilik korkusunu yenmek için neler yapılması gerektiğine değinen Psikolog Berkant Cödel şunları kaydetti:

“Baktığımızda romantik bir ilişkide, ilişkinin türü ne olursa olsun, bu ilişkinin net ve açık bir iletişim içerisinde olmasından başka bir çareniz yok. Çünkü bu tarz korkuları kendimize saklarsak veya tamamen bireysel olarak çözmeye kalkarsak, karşımızdaki de farkına varacak bir problem olduğunun. Bu şekilde ilerlendiğinde partnerinizin de kafasında soru işaretleri belirecek. Bir ilişki nikahlanmaya kadar geldiyse, belli paternler zaten gelişmiştir bu ilişkide; ilişkinin normal paternlerinden aniden farklı davranılması şüphe oluşturur. Tüm bu sıkıntılı proseslerden, partnerimizi de bilgilendirmek, kendisiyle net ve açık bir şekilde bunu konuşmak sıyrılmanın en iyi yolu."

RUH SAĞLIĞI PROFESYONELİNDEN DESTEK ALMAK ÖNEMLİ

Evlilik sürecinden önce herhangi bir sorun yaşanmasa da, bir ruh sağlığı profesyonelinden evlilik adına destek almanın önemli olduğuna vurgu yapan Psikolog Berkant Cödel: “Bir ruh sağlığı profesyonelinden destek almak bu konuda çok değerli, ki hatta bu tarz sorunlar yaşamıyorsanız bile partnerinizle birlikte kısa dönemde de olsa bir çift terapisinden geçmek veya soru işaretlerinize dair bir ruh sağlığı uzmanından destek almak çok değerli. Bu noktada, baktığımızda Türkiye’de bu bilinç son dönemlerde artık yeni yeni gelişmeye başladı. Kesinlikle sağlıklı bir evlilik için ruh sağlığı profesyonellerinden gelecek destek çok önemli.” açıklamasında bulundu.

 

ÖZEL HABER: Kübra ÇAKIR

 





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler