HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
9 Haziran 2023 Cuma Saat: 12:44

TAVUK MANTARI SEZONU ERKEN AÇTI

Özel bir mantar türü olan Tavuk Mantarı havaların yağışlı gitmesinden ötürü sezonu erken açtı.
TAVUK MANTARI SEZONU ERKEN AÇTI

HABER: KÜBRA ÇAKIR (ÖZEL HABER)

Özel bir mantar türü olan Tavuk Mantarı havaların yağışlı gitmesinden ötürü sezonu erken açtı.

TAVUK MANTARI NEDİR?

Tavuk Bacağı, Yumurta Mantarı, Meşe Mantarı ve Horoz Mantarı olarak da bilinen Tavuk Mantarı,  yetiştiği yöreye bağlı olarak değişik isimlerde biliniyor ve adlandırılıyor.

Cantharellaceae familyasından gelen Tavuk Mantarı, günümüzde ve ilimizde de çokça tüketilen bir mantar türüdür. Şapkası sarı ve turuncu renge sahip olan tavuk mantarı, bir huni şekline sahiptir.

TAVUK MANTARI NEREDE YETİŞİR VE BULUNUR?
Tavuk mantarı çoğunlukla Orta ve Batı Karadeniz Bölgesinde yetişir, Marmara Bölgesi’nin bazı kesimlerinde de görmek mümkündür. Ormanlık alanları ve nemli humuslu toprakları sever.  Aynı zamanda kümeler halinde yaprak ve çayırların arasında yetişirler. Bol yağmura ihtiyaç duyan bir mantar türü olduğundan ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkarlar. Özellikle yaprak döken büyük ağaçların olduğu ormanlık alanlarda oldukça fazla bulunurlar.

TAVUK MANTARI YENİR Mİ VE ZEHİRLİ Mİ?
Tavuk mantarı lezzeti ile en çok tercih edilen mantar çeşitleri arasında yer alır ve zehirli bir tür değildir. Ancak toplanırken başka mantarlar ile karıştırmamaya dikkat etmek gerekir.

TAVUK MANTARI’NIN FAYDALARI NELERDİR?
- Yüksek oranda C vitamini ve D vitamini içerir.
- Güçlü antioksidan etkisi ile bağışıklık sistemini önemli oranda korur.
- Bakteri ve virüs ile birçok farklı zararlıya karşı koruma sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle 16. yüzyılda ilaç olarak kullanılmıştır.
- Aynı zamanda enerji verir ve günlük olarak direnci arttırır.
Bu gibi özellikleri ile beraber günümüzde yaygın kullanılan ve tüketilen mantar türleri içerisinde yer alıyor.

Sezonu erken açan Tavuk Mantarı tezgâhlarda da yerini aldı. Kilosu değişik fiyatlardan satılırken tüketicinin de cebini yakıyor.

Tavuk Mantarı Satıcısı Ziya Yılmaz, mantarın nereden getirildiğine ve fiyat farklılığına ilişkin Tribün Gazetesi’ne konuştu.

Yılmaz, satmış olduğu mantarları Ordu’nun Akkuş ilçesinden getirdiğini, çevre iller arasında Sinop ve Samsun’da da yetiştiğini belirtti.

Tavuk Mantarı’nın toptancılığını yaptığını açıklayan Ziya Yılmaz, seyyar arabalara, manavlara üzerine kar koyarak mantarların dağıtıldığını söyledi. Ayrıca satmış olduğu mantarları köylülerin kilo işi toplayıp, ardından kendisi kapı kapı dolaşarak toplanan mantarları bir araya getirdiğini belirtti. Ziya Yılmaz toplanan mantarların sadece seyyar araba dolduracak kadar değil, mantarın çok olduğu dönemde bir buçuk, iki tona yakın ürünün toplandığının altını çizdi. Tavuk Mantarının yağmuru çok sevdiğini, havalarında yağmurlu gitmesinden ötürü bol ve erken çıktığını dile getiren Ziya Yılmaz, mantarın tezgâhlardaki fiyatlarına ve fiyatlar arasında oluşan farklılığa değindi.

Fiyat farklılığının aslında satıcının tamamen kendi iradesi ve vicdanına kaldığını açıklayan Ziya Yılmaz köylülerden mantarları toplarken belli bir fiyat üzerinden alındığını, alan kişinin de kendisince bir kar oluşturduğunu söyledi.




Anahtar Kelimeler : TAVUK, MANTARI, SEZONU, ERKEN, AÇTI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler