HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
25 Mart 2024 Pazartesi Saat: 11:13

Yapay Zekâ İle Paylaşmamanız Gereken Bilgiler

Sohbet tabanlı yapay zekâ programlarıyla paylaşılan gizli bilgiler istenmeden açığa çıkabilir, her ne kadar gelişmiş olursa olsun, hassas veriler konusunda yapay zekâ programlarına güvenilmemelidir.
Yapay Zekâ İle Paylaşmamanız Gereken Bilgiler

Sohbet tabanlı yapay zekâ programları, çeşitli konularda yardım almak için son derece popüler ve kullanışlı araçlar haline geldi.

 

Bu programlar, kod yazmaktan sanat eseri oluşturmaya kadar hayal edilebilecek her şeyi oluşturmak için kullanılabiliyor. Ancak her ne kadar gelişmiş olursa olsun, hassas veriler konusunda yapay zekâ programlarına güvenilmemesi gerektiğini belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, sohbet tabanlı yapay zeka programlarıyla paylaşılmaması gereken 7 bilgiyi açıklıyor.

 

Günlük hayattaki dijital yardımcılar haline gelen sohbet tabanlı yapay zekâ programları, yöneltilen soru ve talepleri internetin bilgi havuzunda tarayarak, kullanıcılar için anlamlı dizilimler haline getiriyor.

 

Dost canlısı gibi görünen programlar, kullanıcıların kişisel verilerini istismar edebilecek bir prosedürle birlikte çalışıyor. Gerçekleşen konuşmaların tam dökümleri, üretici şirket tarafından toplanıyor ve depolanıyor. Buna tüm sorular, yönlendirmeler, gönderilen mesajlar ve yanıtlar da dâhil. Bu sayede şirketler, büyük dil modellerini eğitmek ve programın öğrenmesine yardımcı olmak için bu konuşma verilerini analiz ediyor.

 

Amacın her ne kadar yapay zekânın dil anlayışını ve diyalog yeteneklerini geliştirmek olsa da bu durumun, kullanıcıların kişisel bilgilerini, görüşlerini ve hassas konuşma verilerini tehdit ettiğini belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, sohbet tabanlı yapay zekâ programlarıyla paylaşılmaması gereken bilgileri açıkladı:

 

KİŞİSEL TANIMLAYICI BİLGİLER

Tam adınız, ev adresiniz, telefon numaranız, doğum tarihiniz, sosyal güvenlik numaranız veya diğer resmi kimlik numaralarınız gibi önemli kişisel tanımlayıcı bilgileri paylaşmaktan kaçının. Bunlardan herhangi biri sizi taklit etmek için kullanılabilir ve kimlik hırsızlığına, mali dolandırıcılığa veya kişisel bilgilerinizin diğer suç amaçlı kötüye kullanımına yol açabilir.

 

KULLANICI ADLARI VE ŞİFRELER

Parolaları, PIN'leri, kimlik doğrulama kodlarını veya diğer oturum açma kimlik bilgilerini asla yapay zekâ sohbet robotlarıyla paylaşmayın. Kimlik bilgileriniz hakkında ipucu vermek bile bilgisayar korsanlarının hesaplarınıza erişmesine yardımcı olabilir.

 

FİNANSAL BİLGİLER

Yapay zekâ sohbet robotlarıyla asla finansal hesap bilgilerinizi, kredi kartı numaralarınızı veya gelir detayları paylaşmamalı. Onlardan, genel finans ipuçları ve tavsiyeleri, bütçenize yardımcı olacak genel sorular ve hatta vergi rehberliği isteyebilirsiniz ancak finansal hesaplarınızın ve varlıklarınızın kolayca ele geçirilmesine neden olabileceğinden hassas finansal bilgilerinizi gizli tutun.

 

ÖZEL VE MAHREM DÜŞÜNCELER

Yapay zekâ sohbet robotları her ne kadar sempatik görünse de herkese açık olarak paylaşmaktan çekineceğiniz derin kişisel düşüncelerinizi, deneyimlerinizi veya fikirlerinizi açıklamaktan kaçınmalısınız. Siyasi veya dini görüşlerden, ilişki sorunlarına veya duygusal mücadelelere kadar her şey, konuşma kayıtlarının ele geçirilmesi veya yanlış kullanılması durumunda açığa çıkabilir.

 

İŞLE İLGİLİ GİZLİ BİLGİLER

Özel bilgiler, ticari sırlar, içeriden öğrenilen bilgiler veya herhangi bir türden gizli işyeri verileriyle çalışıyorsanız, bunları herkese açık sohbet programlarıyla tartışmayın. Toplantı tutanaklarını özetlemek veya tekrar eden görevleri otomatikleştirmek için sohbet programlarını kullanmaktan kaçının. Çünkü bu, hassas verileri istemeden ifşa etme veya işvereninizin gizlilik anlaşmalarını ve fikri mülkiyet korumalarını ihlal etme riski taşır.

 

ORİJİNAL YARATICI ÇALIŞMALARINIZ

Orijinal fikirlerinizi, diğer tüm kullanıcılarla potansiyel olarak paylaşılmasından memnun değilseniz asla sohbet robotlarıyla paylaşmayın.

 

SAĞLIKLA İLGİLİ BİLGİLER

Sağlık verilerinizi korumak, potansiyel gizlilik ihlallerine veya hassas tıbbi bilgilerin kötüye kullanılmasına karşı koruma sağlamak anlamına gelir. Bu nedenle, tıbbi durumlarınızı, teşhislerinizi, tedavi ayrıntılarınızı veya ilaç rejimlerinizi asla yapay zekâ sohbet programlarına ifşa etmeyin. Bunun yerine, güvenli ve özel bir ortamda nitelikli sağlık uzmanlarıyla görüşün.

 

HABER MERKEZİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler