HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
19 Şubat 2024 Pazartesi Saat: 12:15

Fındık Üreticilerini Bekleyen Tehlike

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, Ordu ve Giresun başta olmak üzere Karadeniz’de fındık üretimini bekleyen tehlikeleri dile getirdi.
Fındık Üreticilerini Bekleyen Tehlike


Ülkemizdeki fındık rekoltesinin, zararlı böceklerin etkisiyle 2022’de 765 bin 287 tondan 2023’te 717 bin 931 tona düştüğünü belirtti. Arslantürk, gelecek yıllarda da rekolte kayıplarının devam edeceğine dikkat çekerek, “Önümüzdeki yıllarda 500 milyon dolarlık bir kayıp yaşanabilir” şeklinde konuştu.

Zirai Don Tehlikesi adı altında, hem zararlı böceklerin etkisi hem de küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklık ve sıcaklık değişimlerinin Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık tarımını tehdit ettiğini vurguladı. Özellikle Ordu ve Giresun’da fındık yetiştirilen bölgelerde, havaların sıcak gitmesi nedeniyle erken çiçeklenen fındık ağaçlarının, gece sıcaklıklarının düşmesiyle don riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Kahverengi Kokarca İstilası konusunda ise “Kahverengi kokarca” istilasının artmasını öngördüklerini belirtti. Arslantürk, istilacı türlerin verdiği zararların her yıl yaklaşık olarak yüzde 10 oranında arttığını ve bu artışın devam etmesi halinde zararın önümüzdeki yıllarda 500 milyon dolara kadar ulaşabileceğini aktardı.

İklim değişikliğinin fındık üretimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Arslantürk, “2024 yılının mahsulünü iklim açısından incelediğimizde, maalesef bu yıl son 30 yılın en sıcak kışını yaşıyoruz. Bunun ürüne olumsuz bir yansıması olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.




Anahtar Kelimeler : Fındık, Üreticilerini, Bekleyen, Tehlike

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler