HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
13 Ocak 2024 Cumartesi Saat: 15:15

Rahim ağzı kanseri can almaya devam ediyor!

Doç Dr Fulya Kayıkcıoğlu: "Her 2 Dakikada Bir Kadın Rahim Ağzı Kanseri Nedeniyle Yaşamını Yitiriyor"
Rahim ağzı kanseri can almaya devam ediyor!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Fulya Kayıkcıoğlu, dünya çapında 2 dakikada bir kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle kaybettiğini açıkladı. Kayıkcıoğlu, Türkiye'de en sık görülen 8 kanser türü arasında yer alan ve jinekolojik kanserler içinde üst sıralarda bulunan rahim ağzı kanserine karşı liste oluşturmak amacıyla HPV testinin ücretsiz olarak yapıldığına dikkat çekti.

Tarama programlarının, serviks kanserinin gelişiminde önemli bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Kayıkcıoğlu, kadınların muayene, smear ve HPV testi yaptırmalarının büyük önem taşıdığını belirtti. "Dünya genelinde 2 dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor" diyen Kayıkcıoğlu, Türkiye'de ise serviks kanserinin en sık görülen 8 kanser türü olduğunu ifade etti.

Rahim ağzı kanserinin, serviks muayenesi sırasında kolayca görülebilen bir organ varlığı nedeniyle erken teşhisin mümkün olduğunu belirten Kayıkcıoğlu, tarama amacıyla smear testi ve HPV testinin dünyada erken tanısında önemli rol oynadığını söyledi.

Doç. Kayıkcıoğlu, "HPV'nin en büyük sigaradır. Sigara içenlerinde HPV virüsleri, kanser kanserleri ve kanser daha kolay gelişir" uyarısında bulundu.

Türkiye'deki ulusal tarama programı kapsamında 30-65 yaş arası her kadına ücretsiz olarak yapılan HPV testine de değinen Kayıkcıoğlu, test sonucu negatif olan kadınlara 5 yıl sonra testin tekrarlanmasının önerildiğini belirtti. HPV testinin pozitif çıkması durumunda hastalarda HPV tipi ve servikal smear tedavisinin göre yönlendirildiğini ve kolposkopi için üst merkezlere sevk edildiğini açıkladı.

Son olarak, kadınların rahim ağzı kanseri taraması için düzenli olarak muayene, smear ve HPV testi yaptırmanın önemine vurgu yapan Kayıkcıoğlu, bu tarama yöntemlerinin erken teşhise olanak sağladığını ve hayat kurtarıcı olabileceğini sözlerine ekledi.


haber merkezi




Anahtar Kelimeler : rahim, ağzı, kanseri, can, almaya, devam, ediyor!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler