HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
21 Eylül 2021 Salı Saat: 01:28

EMEP: “ÜRETİCİ OYALANIYOR, MAĞDURİYET DEVAM ETTİRİLİYOR”

Emek Partisi Gölköy İlçe Başkanı Mehmet Uğur Yalçın, fındık fiyatlarının düşük olmasının nedeninin serbest pazar uygulamasından kaynaklandığını söyledi.
EMEP: “ÜRETİCİ OYALANIYOR, MAĞDURİYET DEVAM ETTİRİLİYOR”

Emek Partisi Gölköy İlçe Başkanı Mehmet Uğur Yalçın, fındık fiyatlarının düşük olmasının nedeninin serbest pazar uygulamasından kaynaklandığını söyledi.

TMO’nun açıkladığı 26,5 TL fiyatın tarım ve gıda tekellerinin çıkarına olduğunu vurgulayan Yalçın, “Açıklanan fiyat tavan fiyat olduğunu hep söyledik. Her yıl aynı oyun oynanıyor. İktidar “serbest piyasa var fiyata müdahale edemeyiz” diyerek fındık tekellerine hizmet ediyor. Tarım tekellerinin hakim olduğu bu piyasa düzeni devam ettiği sürece fındık üreticisinin yüzü gülmez. Bu nedenle fındık politikalarını mevsimlik bir sorun olarak görmüyoruz. Tarım-fındık politikasının değişmesi hem örgütlenme hem de iktidar sorunudur. O nedenle üreticiler kendi örgütlerinde örgütlenerek öncelikle birliğini sağlamalıdır. Bu da yetmez Emek Partisi saflarında iktidar mücadelesine katılarak her yıl kendilerini mağdur eden iktidarlara ve tarım-gıda tekellerine karşı mücadeleyi büyütmelidirler.” dedi. 

Tarım politikası değişmeli

Fındık politikaları ve uygulamaları tartışırken temel konuların gündeme getirilmediğini belirten Emek Partisi Gölköy İlçe Başkanı Mehmet Uğur Yalçın şunları söyledi: “ Fındıkta fiyat tartışmaları yapılırken tarım politikalarının özü göz ardı ediliyor. Başta tarım politikalarının değiştirilmesi gerekir. İzlenen tarım politikaları nedeniyle üretici köylüler üretimden vaz geçiyor. Fiyat, tarım politikalarının en son konusudur. Girdilerin yüksek olduğu tarım üretiminde üretici köylünün rahat yüzü görmesi için tarım yasalarında da değişiklik yapmak zorunludur. Yoksa serbest piyasacı ve tekellerin önünü açan politikalar sürdüğü sürece üretici köylünün mağduriyeti bitmez.” 

Top taca atılıyor

Yalçın, fındık fiyatı konusunda sadece Ferrero’nun öne çıkarılmasının yeterli olmadığını belirterek, “Fiyat tartışılıyor ve hemen Ferrero ortaya atılıyor. Evet fındık fiyatının belirlenmesinde Ferrero belirleyici de buna olanak sağlayanların hiç mi suçu yok. Üreticinin ürününün değerinin belirlenmesini tarım ve gıda tekellerine bırakan yasalar çıkarırsanız, uygulamayı buna göre düzenlerseniz sonuç böyle olur. Bu nedenle tarım ve gıda tekeli olan Ferrero üreticilerin emeğinin ve ürününün karşılığını alamaması bakımından etkili. Ancak İktidarın sorumluluğu ve suçunu görmezlikten mi geleceğiz? 

Bugün yaşanan mağduriyetin asıl sorumlusu kapitalist sistem ve bu sistemin ürünü olan sermaye işbirlikçisi patron partileri ve onların gelmiş geçmiş hükümetleridir. Eğer bugün fındık üreticisinin beklediği ve istediği fiyat olan 35 TL’ye fındık satılamıyorsa, işsizlik, yoksulluk artıyor, köylü ürününü ucuza satarken halk pahalı tüketiyorsa, dünya savaş ve açlık kol geziyorsa tüm bunların kaynağı bu zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan kapitalist sistem ve onun sağlı sollu partilerinden kaynaklanmaktadır. 

Bu nedenle üretici köylülere çağrımızı yineliyoruz. Emeğiniz ve ürününüz için sendikalarda, derneklerde örgütlenin. Yetmez, demokratik halk iktidarı için partiniz Emek Partisi’nde birleşelim.

HABER MERKEZİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler