HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Nevin Altunbaş

Nevin Altunbaş

Yabani otlar!...

28 Ocak 2023 Cumartesi Saat: 08:15

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Dünyada kullanımı yasaklanma kararları alınan yabani otlarla mücadele ilaçları ülkemizde maalesef satış kampanyaları düzenlenerek kullanılıyor.

Memleketimizin topraklarına ve ekosisteme verdiği zarar önemsenmeden bu kimyasalların kullanılması bilinçli ve çevreci vatandaşlarımızın tepkisine neden oluyor. 

Türkiyemizin tarım yapılan topraklarının ne kadarında kimyasal ilaçlarla yabani ot mücadelesi yapılıyor bilemiyoruz. 

Ancak, bölgemizde fındık bahçelerinde  kontrolsüzce yaygın bir şekilde ilaçla yabani ot mücadelesi yapıldığı bir gerçek. Uygulama yapıldığında topraklarda yeşil örtüyü kısa zamanda kurutarak yok eden zehirleyici kimyasalların insanlarımıza ve canlı yaşamına verdiği zararın boyutu ise korkutucu...

Bilinen ve bilimsel çevrelerce ifade edilen  insanlarda kanser hastalığına neden olduğu ve kanseri yaygınlaştırdığı... 

Toprak üzerindeki faydalı bitkilerin ve böceklerin üremesini engellediği, yok ettiği...

Dünyada kullanımına yasak getirilen bu ilaçlar, ülkemizde kampanyalı satışlar yapılarak tüketiminin özendirilmesi ve teşvik edilmesi kimsenin umurunda değil.

Bu durumdan ilacın zararlarının farkında olan vatandaşlarımız ve çevreciler geleceğimiz adına haklı olarak endişeleniyor.

İlaç şirketleri ve işin ticaretini yapan firmalar canlı yaşamı için her ne kadar ilacı "masum, zararsız"  gösterselerde inandırıcılığı yok. 

Bu manada Avrupa ülkelerinde kullanılmasına yasak getirilen ilaçların ülkemizde kampanyalarla satışa sunulması ise çelişki ve büyük bir sorumsuzluk, denetimsizlik, kontrolsüzlük olarak yorumlanıyor.

Fındık bahçelerinde ısırgan otu,  yabani böğürtlen dikeni ve benzeri bitkiler için mücadele amaçlı reçetesiz ve çiftçinin deneyimlerine dayalı kullanılan ot ilaçları kimyasallar Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de kullanımına yasak getirilmesi doğru olanıdır.

Zararın neresinden dönersek kardır.

Yabani otlarla daha önceleri yapılan mücadeleye dönülmeli, doğal tarım uygulaması tercih edilmelidir.

AVRUPA ÜLKELERİNİN YABANİ OT İLACINA BAKIŞLARI

ALMANYA:

ALMANYA

Almanya Çevre Bakanlığı böcekleri koruma eylem planı kapsamında bakanlar kurulunun 2023'ün sonundan itibaren yabani ot ilacı glifosatın kullanımını yasaklanması konusunda karar aldı.

AVUSTURYA:

Avusturya, Temmuz 2022 yılında yabani ot ilaçlarında kullanılan glifosat tümüyle yasaklayan ilk Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke oldu.

BİZİM ÜLKEMIZDE:


Bu haber toplam 1.130 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları