HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Nevin Altunbaş

Nevin Altunbaş

Gurbetciler göç yolunda...

7 Ocak 2023 Cumartesi Saat: 07:58

Bir zamanlar "taşı toprağı altın" denilerek iş, aş, ekmek bulmak, yurt  yuva kurmak üzere gidilen İstanbul'dan tersine göç başladı.

Göç eden gurbetcilerimizin başında Ordulular geliyor..

İBB resmi kayıtlarına göre son 3 yılda Anadolu kentlerine 10 bin hane  İstanbul'dan gerisin geriye doğup büyüdükleri topraklara döndüler.

İlk kez birinci dünya savaşında göç veren İstanbul 100 yıl sonra savaş yıllarında ki gibi tersine göç etmeye başlaması  "neden, niçin" sorularını beraberinde getirdi.

İstanbuldan en çok göç edenler ise Batman, Ordu ve Diyarbakır illerine gidiyor. 

Sebep-sonuç ilişkisini irdeleyecek olursak temelde iki neden gurbetcileri göç yollarına düşüren...

İstanbul'da yaşamanın maliyeti ve can güvenliği...

Daha yakın zamana kadar İstanbul'u yönetenlerin sık sık dile getirdikleri "İstanbul'a göçü durdurmak gerek, İstanbul sürekli artan nüfusu kaldıramıyor" yaklaşımı bir yaptırım kararı alınmadan hayata geçti.

Şimdi sevinsinler!

Anadolu'dan gidenler geri dönüyor.

Dünyanın 8. harikası, imparatorluklar şehri başkalarına kaldı.

        *

Göç haberi şöyle:

Türkiye'nin her yerinden daha düne kadar en fazla göç alan illerin başında gelen İstanbul’da tersine göç başladı. İBB verilerinden derlenen bilgilere göre, son 3 yılda 10 bin hane kentten göç etti. İlçeler bazında son üç yılda; Esenyurt’ta 1035, Bağcılarda 984, Küçükçekmece’de 780, Bahçelievler’de 624 ve Esenler’de 565 haneden tersine göç için belediyeye başvuru yapıldı. İşte detaylar...

Artan kiralar ve işsizlik, İstanbul’da tersine göçü başlattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerinden derlenen bilgilere göre üç yılda 10 bin hanenin kentten göç etti. İlçeler bazında son üç yılda Esenyurt’ta 1035, Bağcılarda 984, Küçükçekmece’de 780, Bahçelievler’de 624 ve Esenler’de 565 haneden tersine göç için belediyeye başvurdu.

Konuya ilgili açıklamada bulunan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “İstanbul tarihinde sadece 1. Dünya Savaşı sırasında göç vermiş, onun dışında genellikle göç almış bir şehir. Oysa şimdi tersine göç veriyor” dedi.

İBB’nin olanağı olmayan yurttaşlar için memleketine dönenlere nakliye hizmeti verdiğini aktaran Tekin, şu bilgileri paylaştı:

“Üç yıl içinde 10 bin hanenin Anadolu’nun çeşitli bölgelerine dönmelerine yardım ettiler. Şu anda da 800 hane sıra bekliyor. Başta Esenyurt, Bağcılar, Sultanbeyli gibi ilçelerde yaşayan insanlar tersine göç ediyor. Çoğunlukla Batman, Ordu, Diyarbakır ve çeşitli illere gittiklerini görüyoruz. Bu hane sayısının önümüzdeki günlerde de artmasını bekliyoruz.”

İnsanların yüksek kiralar ve işsizlikten İstanbul’u terk ettiğini söyleyen Tekin, “Bir de sığınmacılar konusu var. Esenyurt, Esenler; mültecilerin en yoğun olduğu ilçeler. Afganlar, Suriyeliler, Mısırlılar istihdam edilmeye başlanınca pek çok kişi işinden oldu. Kirasını ödeyemedi, evini kaybetti. Çaresiz kalınca da sadece köyünüze dönebiliyorsunuz” diye konuştu.

“Bunca insan ‘Taşı toprağı altın’ diye İstanbul’a geldiler, sefaletle dönüyorlar” ifadesini kullanan Tekin, “Hükümetin Anadolu’ya giden insanları tarım, hayvancılık konusunda desteklemesi gerekiyor. Sosyal devlet gibi davranılmalı” diye konuştu.


Bu haber toplam 1.198 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları