HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
9 Şubat 2024 Cuma Saat: 14:03

Diş Dolgusu Yasaklanıyor!

Avrupa Birliği (AB), halk sağlığını ve çevreyi koruma amacıyla, siyah, gri ve gümüş dolgu olarak bilinen ve cıva içeren amalgam dolguların kullanımını yasaklama kararı aldı.
Diş Dolgusu Yasaklanıyor!

Avrupa Birliği (AB), halk sağlığını ve çevreyi koruma amacıyla, siyah, gri ve gümüş dolgu olarak bilinen ve cıva içeren amalgam dolguların kullanımını yasaklama kararı aldı. Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından yapılan açıklamaya göre, AB ülkelerinde amalgam dolgu kullanımı, 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamen yasaklanacak.

AP, üye ülkelerle yapılan müzakereler sonucunda cıva kullanımını azaltacak yeni kurallarda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bu yeni kurallar çerçevesinde amalgam dolgu ihracatı da 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yasaklanacak. Amalgam dolgu üretimi ve ithalatı ise 1 Temmuz 2026'dan itibaren yasaklanacak.

Mevcut AB kuralları zaten 15 yaşın altındaki bireyler ile hamile ve emziren kadınların diş tedavisinde amalgam dolgu kullanımını yasaklıyordu. Ancak, yeni kararlarla birlikte bu yasak tüm AB ülkelerini kapsayacak şekilde genişletiliyor.

AB'de amalgam dolgu nedeniyle yılda yaklaşık 40 ton cıva kullanıldığı biliniyor. Yeni kuralların, AP ve üye ülkeler tarafından onaylanmasının ardından AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak resmi olarak yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

Yeni düzenlemelere göre, amalgam dolgu sadece hastanın özel tıbbi ihtiyaçlarına dayalı olarak diş hekimi tarafından "kesinlikle" gerekli görülmesi halinde kullanılabilecek. Ayrıca, sağlık sistemlerini geri ödemelerde amalgam dolgunun alternatiflerini kapsayacak şekilde güncellememiş olan ülkeler, yeni uygulamayı 30 Haziran 2026'ya kadar erteleyebilecekler.




Anahtar Kelimeler : Diş, Dolgusu, Yasaklanıyor!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler