HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
31 Ekim 2022 Pazartesi Saat: 05:25

BAĞIRSAKTAKİ DİYET LİFİ İLE CİLT ALERJİLERİNİ ÖNLEYİN!

Besin Alerjisi Derneği Üyesi ve Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan sizler için diyet lifinin cilt alerjilerine etkisini anlattı.
BAĞIRSAKTAKİ DİYET LİFİ İLE CİLT ALERJİLERİNİ ÖNLEYİN!

Besin Alerjisi Derneği Üyesi ve Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan sizler için diyet lifinin cilt alerjilerine etkisini anlattı.

Diyet lifi ile bağırsaktaki bakterilerin fermentasyonu sonucu oluşan kısa zincirli yağ asitlerinin, cilt alerjisine karşı koruyucu olduğu görülmüştür. Bu nedenle bozulmuş cilt bariyeri alerjik hastalıklara sebep olabilir. Bunu önlemek için enginar, sarımsak, buğday, muz gibi besinleri tüketin.

Cilt bariyer bütünlüğü, sağlıklı bağışıklık dengesinin sürdürülmesinde büyük rol oynamaktadır. Bozulmuş cilt bariyeri; alerjen duyarlılığı, besin alerjileri ve astım gibi diğer alerjik hastalıklara neden olabilen atopik dermatit gibi hastalıkların gelişimi ile bağlantılıdır.

Kısa zincirli yağ asitleri, diyet lifinin bağırsak bakterileri tarafından fermentasyonundan elde edilir. Diyet lifi ve kısa zincirli yağ asitlerinin hem bağırsakta lokal olarak hem de akciğer ve deri gibi organlarda bağışıklık tepkileri düzenlediği görülmüştür.

Yapılan çalışmalar alerji hastası çocukların vücutlarında, diyet lifinden kaynaklı  kısa zincirli yağ asitlerinin daha düşük seviyelere sahip olduğunu göstermektedir. Başka bir araştırmada ise, bağırsakta lifin bakteriler tarafından fermantasyonunun ardından kısa zincirli yağ asitlerinin,   atopik dermatite karşı koruduğu görülmüştür. 

Özetle, cilt bariyerinin iyileştirilmesi, alerjiye neden olan çevresel etkenlere karşı koruyucu etkilere sahip olabilir.

Kısa Zincirli Yağ Asidi Üretimi İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Özellikle enginar, sarımsak, pırasa, soğan, buğday, çavdar ve kuşkonmaz, muz, tahıllar, arpa, pirinç, fasulye, yeşil muz, baklagiller, patates, elma, kayısı, havuç, portakal, buğday kepeği içerdikleri lif türleri nedeniyle bağırsaktaki kısa zincirli yağ asitlerinin üretimini sağlayan besinler arasındadır. nBÜLTEN





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler