- 15:28 Mustafa Elitaş Ordu’da!
- 14:39 Aybastılı Doktor, Almanya’da Başhekim Oldu!
- 14:11 Amasya’da Kuruyemiş Yüklü TIR’da Korkutan Yangın!
- 11:27 Yılmaz'dan, 21 Mart Nevruz Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.
- 16:08 Minik Eller Yürekleri Isıttılar.
- 15:50 Karla Mücadelede Hız Kesmiyor!
- 15:15 EMEP, “23 Mart’ta dayanışma için eylem alanlarında olacağız.”
- 15:15 Geleceğe Nefes İçin Fidan Diktiler
- 15:14 Bucak’ta Basamaklar Daha Kolay Çıkılacak
- 15:06 ŞANLITÜRK: AYRIM YAPMADAN BÜTÜN BELEDİYELER DENETLENMELİDİR
- 15:04 ŞANLITÜRK KUTLADI
- 15:01 KOKARCA MÜCADELESİ
- 10:54 KIRSALDA KARLA MÜCADELE BAŞLADI
- 14:21 SAHNEDE BULUŞTULAR
- 13:16 MEHMET MURAT ÇALIK GÖZALTINA ALINDI
Fındık Fiyatı
KLİMA KULLANANLAR BU HASTALIKLAR İÇİN UYARILIYOR

Medical Park Ordu Hastanesi’nden Fizyoterapist Berkay Eren Klima çarpması, klimalı ortamlarda uzun süre bulunmak ve klimanın çok düşük derecelerde çalışmasından kaynaklanan soğuk algınlığı benzeri bir durumdur.
Şikayetler genellikle klimaya alışık olmayan, kapalı ortamlarda uzun süre çalışan, araç içinde düşük derecelerde klima çalıştıran ve klimalı ortamlarda uyuyan bireylerde ortaya çıkar.
İdeal oda sıcaklığı 23-24 derece civarında olduğu için, bireylerin klimasız ortamlara çıktıklarındaki sıcaklık farkının çok fazla olmaması gerekmektedir.
Alışveriş merkezleri, iş yerleri, spor salonları gibi kapalı havalandırma sistemi bulunan yerlerde, havuz, sauna veya duş başlığı gibi nemli ortamlarda legionella adı verilen bir bakteri yaşar.
Klima çarpmasına ek olarak, bu bakteri klima hastalığı (lejyoner hastalığı) adı verilen bir çeşit zatürreye neden olabilir. Bireylerde lejyoner hastalığı gelişirse ilaç kullanımı gerekmektedir.
Klima Çarpmasının Belirtileri
Belirtiler, vücudun ideal ısısını koruma çabasından kaynaklanır ve genellikle klimasız ortamla klimalı ortam arasındaki sıcaklık farkı çok yüksek olunca ortaya çıkarak kısa sürede ortadan kaybolur. Ateş, Titreme, Kas ve Eklem Ağrıları, Tutulmalar, Halsizlik, Baş Ağrısı, Boğaz Ağrısı, Karın Ağrısı, Mide Bulantısı, İshal, Burun Akıntısı veya Tıkanıklığı, Nefes Darlığı ve Öksürük, Yüz Felci
Tedavisi
Klima çarpması tedavisi için basit yöntemler yeterli olmaktadır. Lejyoner hastalığı gelişmemişse, ilaç kullanmaya veya hekime başvurmaya gerek yoktur. Bağışıklık sistemi zayıf olan, akciğer hastalığı bulunan, ileri yaştaki bireyler veya semptomların 2 gün içinde azalmadığı kişilerin ise hekime başvurmaları önerilir.
Klimalı ortamlardan uzak durmak, Temiz hava almaya özen göstermek ve ortamı havalandırılmak Mikroplarla temas etmeyi önlemek için klima filtrelerini sık sık temizlemek
Mevcut semptomların iyileştirilmesi (Ateş, halsizlik, ağrı vb.)
Baş ağrısı için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç alınabilir (parasetamol ve ibuprofen)
Su tüketimi arttırılmalı
Uyku ve istirahat (Kas, Eklem Ağrıları için)
Beslenme Düzeni Değişiklikleri (Mide Problemleri için)
nBÜLTEN