HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
5 Eylül 2022 Pazartesi Saat: 06:22

KLİMA KULLANANLAR BU HASTALIKLAR İÇİN UYARILIYOR

Medical Park Ordu Hastanesi’nden Fizyoterapist Berkay Eren Klima çarpması, klimalı ortamlarda uzun süre bulunmak ve klimanın çok düşük derecelerde çalışmasından kaynaklanan soğuk algınlığı benzeri bir durumdur.
KLİMA KULLANANLAR BU HASTALIKLAR İÇİN UYARILIYOR

Medical Park Ordu Hastanesi’nden Fizyoterapist Berkay Eren Klima çarpması, klimalı ortamlarda uzun süre bulunmak ve klimanın çok düşük derecelerde çalışmasından kaynaklanan soğuk algınlığı benzeri bir durumdur.

Şikayetler genellikle klimaya alışık olmayan, kapalı ortamlarda uzun süre çalışan, araç içinde düşük derecelerde klima çalıştıran ve klimalı ortamlarda uyuyan bireylerde ortaya çıkar.

İdeal oda sıcaklığı 23-24 derece civarında olduğu için, bireylerin klimasız ortamlara çıktıklarındaki sıcaklık farkının çok fazla olmaması gerekmektedir.

Alışveriş merkezleri, iş yerleri, spor salonları gibi kapalı havalandırma sistemi bulunan yerlerde, havuz, sauna veya duş başlığı gibi nemli ortamlarda legionella adı verilen bir bakteri yaşar.

Klima çarpmasına ek olarak, bu bakteri klima hastalığı (lejyoner hastalığı) adı verilen bir çeşit zatürreye neden olabilir. Bireylerde lejyoner hastalığı gelişirse ilaç kullanımı gerekmektedir.

Klima Çarpmasının Belirtileri

Belirtiler, vücudun ideal ısısını koruma çabasından kaynaklanır ve genellikle klimasız ortamla klimalı ortam arasındaki sıcaklık farkı çok yüksek olunca ortaya çıkarak kısa sürede ortadan kaybolur. Ateş, Titreme, Kas ve Eklem Ağrıları, Tutulmalar, Halsizlik, Baş Ağrısı, Boğaz Ağrısı, Karın Ağrısı, Mide Bulantısı, İshal, Burun Akıntısı veya Tıkanıklığı, Nefes Darlığı ve Öksürük, Yüz Felci

Tedavisi

Klima çarpması tedavisi için basit yöntemler yeterli olmaktadır. Lejyoner hastalığı gelişmemişse, ilaç kullanmaya veya hekime başvurmaya gerek yoktur. Bağışıklık sistemi zayıf olan, akciğer hastalığı bulunan, ileri yaştaki bireyler veya semptomların 2 gün içinde azalmadığı kişilerin ise hekime başvurmaları önerilir.

Klimalı ortamlardan uzak durmak, Temiz hava almaya özen göstermek ve ortamı havalandırılmak Mikroplarla temas etmeyi önlemek için klima filtrelerini sık sık temizlemek

Mevcut semptomların iyileştirilmesi (Ateş, halsizlik, ağrı vb.)

Baş ağrısı için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç alınabilir (parasetamol ve ibuprofen)

Su tüketimi arttırılmalı

Uyku ve istirahat (Kas, Eklem Ağrıları için)

Beslenme Düzeni Değişiklikleri (Mide Problemleri için)

nBÜLTEN




Anahtar Kelimeler : KLİMA, KULLANANLAR, BU, HASTALIKLAR, İÇİN, UYARILIYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler