HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
29 Temmuz 2022 Cuma Saat: 08:35

HANGİSİ DAHA TEHLİKELİ; İNFO-DEMİ / PAN-DEMİ?

Ali Coşkun ‘Hepinizin bildiği gibi, içinde yaşadığımız dünyada doğru bilgiye ulaşma, her türden izleyici için klasik iletişim kanallarını bulanıklaştırdı. Artık ulaşılan bilginin ne kadar gerçek olup olmadığı sorgulanır hale
HANGİSİ DAHA TEHLİKELİ; İNFO-DEMİ / PAN-DEMİ?

Ordu Tabipler Odası başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun İnfodemi’ye dikkat çekerek, bunun bir hastalık salgını sırasında yanlış veya yanıltıcı bilgiler içeren çok fazla bilginin izleyenlere sunulması olduğunu söyledi.

Ali Coşkun konuyla ilgili olarak yaptığı bilgilendirme açıklamsında şunları söyledi, “Genç nesiller artık YouTube'da influencerlar tarafından oluşturulan haber yayınlarını dinliyor, bilim adamları bile WhatsApp gruplarından en son bilgileri alıyor, gazeteciler Twitter'daki yeni gelişmeleri takip ediyor ve bilgi, gerçek ama yalan, bir şekilde, salgın olarak tüm dünyayı dolaşıyor. Bilgi miktarı ve değişen kalitede sürekli haber akışı,ilk başlarda insanların dikkatini çekmeye yardımcı olsa da, ilerleyen zaman içinde verilen tavsiyelere güveni kırar.

Bir bilgi kanalının yüksek kaliteli içeriğinin olması önemlidir, fakat sunumun veya sunumun formatı ve bazen daha da fazlası önemlidir. Bu durum, bilgiyi izleyen, takip eden herkes için geçerlidir.

Son zamanlarda özellikle Batı’da görsel gazetecilik kullanılmakta, çizgi roman ve karikatürler, bilgiyi desteklemek, daha erişilebilir, okunması kolay hale getirmek, daha geniş bir kitleye hitap edebilmek ve güç vermek için kullanılmaktadır.

Amerikan Tabipler Birliği’nin ülkede bu aylarda uğraştığı ve savaş verdiği en önemli konuların başında : “Sağlık uzmanları tarafından yayılan, sağlıkla ilgili dezenformasyon ( yalan – yanlış ) bilgileri yok etmek için kapsamlı bir strateji uygulamak” için bir politika geliştirmek’’ gelmektedir.

İNFODEMİ, bir hastalık salgını sırasında ( corona virüs pandemisi gibi ) dijital ve fiziksel ortamlarda yanlış veya yanıltıcı bilgiler içeren çok fazla bilginin izleyenlere sunulmasıdır. Bu yanlış bilgiler, sağlığa zarar verebilecek düzeyde kafa karışıklığına neden olurlar ve risk alma davranışlarına neden olur. İlave bir kötülük daha yaparlar : Hekimlere, Sağlık otör ve yetkililerine güvensizliğe yol açarlar ve halk sağlığını korumak için yapılacak müdahaleyi baltalarlar.

Yapılan ön araştırmada görülmüştür ki : “ Pandemide halk sağlığını korumak için yapılan aşıları, farmasötik müdahaleleri reddetme ve halkın güvenini azaltıcı  açıklamalar, zaten kaotik olan ortama daha çok güvensizlik ekerken, dezenformasyon kampanyaları nedeniyle şüphesiz covid ile mücafele daha da zorlaştı ve kötüleşti ve de uzadı”.

"Bunu yapan kişiler hele de sağlık profesyonelleri olursa, Sağlık profesyonellerinin dezenformasyon ( yanlış bilgi ) yayması, yanıltıcı iddialara inanılırlık kazandırıyor, durumu tamamen kontrolden çıkarıyor."

Reuters Enstitüsü Dijital Haber raporu 2022: Gençler arasında haberlerden kaçınma olduğunu tesbit etmiştir.

Reuters enstitüsünün 2022 dijital haber raporu’na göre başlangıçta çok büyük rağbet gören digital haberler, zaman geçtikçe ve mahsurları ortaya çıktıkça, güven kaybı ortaya çıkarmışlardır. Bu azalan güven, tüm haberlere olan ilginin azalmasını ve haberlerden kaçınmanın artmasını da beraberinde getirmiştir. Tabi ki bu olumsuz etki,gazetecilik - habercilik ile halk arasındaki bağlantıyı yıpratmıştır. Ayrıca izleyicinin de sakıncalı olarak kutuplaşmasına neden olmuştur.

Haber izleyicilerinin 50 yaş ve yukarısında olanların yarısı habere güvenmezken, 35 yaş altında olanların üçte biri habere güvenmemektedir. Bu güvensizlik giderek artacaktır.Bu durum sağlık haberleri için çok daha kötü sonuçlar doğurabilir.

İnsanlar, pandemi gibi ürkütücü bir salgında,sağlıklarını ve çevrelerindeki insanların sağlığını korumak için ne yapmaları gerektiğinden emin olmak isterler fakat, infodemik yanlış bir bilgi salgını hatta salgınları yoğunlaştırabilir, etki sürelerini uzatabilir.

Görüyoruz ki her geçen gün artmakta olan siber uygulamalar ve digitalleşmeyle,sosyal medya ve internet kullanımının yaygınlaşması daha yoğun olmakta, yanlış bilgi çok daha hızlı yayılabilmektedir.

Öyleyse İnfodemi yönetilmeli ve kontrol altına alınmalıdır ( kanunlar çıkarılmalı, doğru bilgilendirmenin yolları açılmalı, risk ve kanıta dayalı analiz yaklaşımları sistematik olarak kullanılmalıdır vs. ).

İnfodemi iyi yönetilerek toplumun doğru bilgiyi tanıması sağlanmalıdır. Bunun için bazı gayretlerde bulunmak gerekmektedir.

Bunun için yöneticiler bu durumlarda halkın olabildiğince içinde olmalı, onların sorularını dinlemeli ve cevaplamalıdır.

Yöneticiler, riski doğru olarak tesbit etmeli ( vaka sayıları, ölüm oranları, yaş dağılımları vs. ) ve mutlaka uzman hekim’e danışın tavsiyesini teşvik etmelidir.

Yöneticiler, yanlış bilgileri kaynağından tesbit ederek her türlü yasal yaptırımları kullanmalı, halkın yanlış bilgiyi tanımasına ve bu yanlış dezenformasyona karşı dayanıklılık oluşturmaya yardım etmelidirler.

Yöneticiler ve hepimiz, halkın sorunlarında sorumluluk almalı, infodemi’yi kontrol altına almalı, içinde yaşadığımız toplumun yanlış bilgilerle donatılması halinde, bu zararın eninde sonunda içinde yaşadığımız toplumun bir ferdi olarak bize de dokunacağının bilinciyle hareket etmeli,toplulukları olumlu eylemlerde bulunmaya teşvik etmek ve güçlendirmek için çaba harcamalı, bilim’in parlak yolundan asla ayrılmamalıyız.

Gerçek bilim adamları ile toplum sosyal medya fenomenlerini birbiriyle karıştırmamalı, bilim konuştuğunda edep ile sessizce dinlemeli ve uygulamalıyız.”dedi.

nBULTEN




Anahtar Kelimeler : HANGİSİ, DAHA, TEHLİKELİ;, İNFO-DEMİ, /, PAN-DEMİ?

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler