HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
19 Mart 2024 Salı Saat: 12:40

ÇOCUKLARA İYİ UYKU KONUSUNDA TAVSİYELER…

Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Aşırı bilgisayar ve telefon kullanımı uykuyu olumsuz etkiliyor, yatmadan en az bir saat önce ekran bırakılmalı” dedi.
ÇOCUKLARA İYİ UYKU KONUSUNDA TAVSİYELER…

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Dünya Uyku Günü” dolayısıyla çocuklarda uyku bozukluğu konusunu değerlendirdi.

 

ÇOCUK YAŞI GEREĞİ NE KADAR UYUMALI?

 

Yeni doğanlarda ve bebeklerde günde 14 saat uyku ihtiyacı olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocuklarda üç yaşından itibaren ise 11-14 saat arası uyku ihtiyacının olduğunu, okul çağı çocuklarında 9-11 saat, ergenlik döneminde ise 8-10 saat uykunun tavsiye edildiğini anlattı.

 

DÜZENLİ BİR UYKU İÇİN DENGELİ VE SAĞLIKLI YEME DÜZENİ OLMALI

 

Uyku problemlerinin neden oluştuğu konusuna da değinen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, şöyle devam etti:

 

“Genellikle çocuğun rutinsiz bir uyku durumunun olması, uyku düzenini olumsuz etkiliyor. Ebeveynler çocuk için düzenli bir uyku programı oluşturmalı. Bunun dışında çevresel faktörler etkilidir. Işığın çok olduğu ortam uykuya müsait değildir. Çocuk duygusal bir problemi olduğu zaman da uyku problemi yaşar. Fiziksel rahatsızlıklar ağrı, ateş gibi durumlarda da çocuk uyku haline geçemeyebilir. Aşırı bilgisayar, telefon kullanımı uykuyu olumsuz etkiliyor, yatmadan en az bir saat önce ekran bırakılmalıdır. Bir diğer etken de beslenme. Düzenli bir uyku için dengeli ve sağlıklı yeme düzeni olmalıdır. Çocuklar davranışları çok hızlı öğrenirler. Aile bir iki gün uyku düzenini aksatırsa çocuk bu aksamaya alışır. Bu durum uyku problemlerine neden olabilir.”

 

UYKU RUTİNİNİN OTURMASI AÇISINDAN ÇOCUK KENDİ ODASINDA UYUMALI

 

Çocuğun kendi odasında uyumasının uyku düzenine olumlu etkisi olduğunu da dile getiren Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocuğun kendi sorumluluğunun bilincine varması ve uyku rutininin oturması açısından kendi odasında uyumasının oldukça etkili olduğunu da söyledi.

 

ÇOCUKLAR KÂBUS GÖRÜR MÜ?

 

Çocukların da kâbus gördüğünü ifade eden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Yaşlarına ve duygusal durumlarına göre kâbuslar görürler. Hayal dünyalarının bir sonucu olarak kâbus görmeleri doğaldır. Çocuklarla kâbusları konuşmak onları rahatlatır, travmatize etkisinin olmaması için anlatmaları, konuşmaları çok önemlidir” dedi.

 

Kâbusların uykuya direnç sağlayabileceğini de kaydeden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “O nedenle çocuklar kâbuslarını anlatabilmelidir. İzledikleri, gördükleri içerikler çocukları etkiler bu sebeple ekranda izlediklerine dikkat etmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

HAFİF MÜZİK, LOŞ BİR ORTAM ÇOCUĞUN UYKUYA DALMASINI KOLAYLAŞTIRABİLİR

 

Çocukların güvenli ve huzurlu bir ortamda uykuya daldıklarını belirten Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Hafif müzik, loş bir ortam çocuğun uykuya dalmasını kolaylaştırabilir” dedi.

 

FİZİKSEL YORGUNLUK VE DUYGUSAL GERGİNLİK UYURGEZERLİĞİ VE UYKUDA KONUŞMAYI TETİKLİYOR

 

Çocuklarda uyurgezerliğin genellikle bilinçaltı hareketleriyle ilgili olduğunu da anlatan Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Genetik yatkınlık ve stres de bu durumu etkiliyor. Fiziksel yorgunluk ve duygusal gerginlik de uyurgezerliği, uykuda konuşmayı tetikliyor olabilir. Çözüm olarak çocuğun günlük hayatta stresle başa çıkmasını öğretmek, rahatlatacak uyku aktiviteleri sunmak çocuğun uyurgezerlik problemine çözüm olabilir. Ancak bu uyurgezerlik ve uykuda konuşma çok ciddi seviyede ise bir uyku uzmanı ya da nörolog kontrolü gereklidir” diye konuştu.

 

ÇOCUK KENDİNİ RAHATLATMAK İÇİN DİŞ GICIRDATIYOR

 

Diş gıcırdatmanın da çocuklarda çok sık görüldüğüne vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Genellikle aile fark ediyor. Çocuk kendini rahatlatmak için bu duruma başvurabiliyor.  Bazen de diş gıcırdatma çene yapısının gelişimiyle ilgili olabiliyor. Bu nedenle diş doktorunun muayenesini tavsiye ediyoruz. Fiziksel bir belirtiyi eledikten sonra duygusal tarafa odaklanmak gerekiyor. Çocuğun gece yatmadan duygusunu dinlemek ona alan tanımak çocuğu rahatlatır bu durumun oluşmasına engel olabilir” dedi.

 

SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN YATIŞ VE KALKIŞ SAATİ DÜZENLENMELİ

 

Sağlıklı bir uyku hali için ailelerin öncelikle düzenli bir uyku rutini oluşturması gerektiğine işaret eden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Yatış ve kalkış saatini düzenlenmelidir. Rahatlatıcı uyku öncesi ritüeller hazırlanmalıdır. Uyku ortamının uykuya müsait olması gerekir. Odada uyarıcı sayısının azaltılması gerekir. Teknolojiyi en az bir saat önce kesmek, stresi azaltmak için sohbet etmek önerilebilir. Ailelerin sabırlı olmasıyla uyku düzeni oluşacaktır” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

HABER MERKEZİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler