HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
22 Ocak 2024 Pazartesi Saat: 13:25

HAŞİMATO HASTALIĞI NEDİR ? BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salim Balin, Haşimato hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı.
HAŞİMATO HASTALIĞI NEDİR ? BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salim Balin, Haşimato hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Haşimato, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırarak hasara neden olduğu bir otoimmün hastalıktır. Tiroid bezinin iltihaplanması sonucu hipotiroidizm gelişebilir, bu da vücuttaki birçok sistemi etkileyerek yavaşlamaya sebep olabilir.

Haşimato hastalığı, kadınlarda daha sık görülse de her yaştaki kadın ve erkeklerde ortaya çıkabilir. Hastalığın belirtileri arasında kansızlık, yorgunluk, depresyon, saç dökülmesi, üşüme, adet düzensizliği, kilo alımı, soğuğa dayanıksızlık, dilde büyüme, tırnak kırılması, unutkanlık, kuru cilt ve ciltte kalınlaşma yer alır.

Haşimato hastalarının dikkat etmesi gerekenler arasında stresten uzak durma, eksik vitamin ve minerallerin giderilmesi, otoimmün reaksiyonlara neden olan besinlerden kaçınma, düzenli egzersiz yapma ve uyku düzenine dikkat etme bulunmaktadır.

Son zamanlarda düşük doz lazer terapisi (LLLT), haşimato hastalığı tedavisinde umut verici sonuçlar göstermektedir. LLLT'nin etki mekanizması, tiroit dokusunun kanlanmasını artırarak kronik enflamasyonu azaltması ve hücre hasarını minimize etmesidir. Ancak, bu tedavi tiroit kanseri geçmişi olan, radyoaktif iyot tedavisi görmüş veya tiroit dokusu ameliyatla alınmış bireylere uygulanamaz.

Op. Dr. Salim Balin, LLLT tedavisinin yan etkisi olmayan, kolay uygulanabilen ve kısa süren bir işlem olduğunu belirtti. Bu tedaviyle hastaların yaşadığı şikayetlerin gerilediği ve tiroit ilacına olan ihtiyacın azaldığı veya ortadan kalktığı gözlemlenmektedir. Balin ayrıca, LLLT'nin kişiye uygun beslenme programı, mikro besin desteği ve stres kontrolü ile birlikte daha etkili olduğunu vurguladı.


HABER MERKEZİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler