HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
27 Ekim 2023 Cuma Saat: 11:18

KADINLAR DA İDRAR KAÇIRMA SORUNUNA DİKKAT!

İlerleyen yaşla birlikte kadınların vücudunda birtakım değişimler meydana gelir. Bazı dokular ve organlar yıpranır. Görevlerini eskisi kadar iyi bir şekilde yerine getiremeyebilirler.
KADINLAR DA İDRAR KAÇIRMA SORUNUNA DİKKAT!

İdrar kaçırma sorunu, çeşitli faktörler sebebi ile ortaya çıkabilmektedir. Genelde ileri yaşla birlikte kasların ve bağ dokuların güçsüzleşmesi ile meydana gelir. İdrar kaçırma sorunu olan kadınlar, idrarlarını tutmakta zorlanırlar. Ani bir idrara çıkma ihtiyacı duyabilirler. 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Op. Dr. Mehmet Bekir Şen kadınlarda idrar kaçırmanın çeşitli nedenlerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Kas Zayıflığı: Mesaneyi ve üretrayı destekleyen pelvik taban kaslarının zayıflaması stres inkontinansına yol açabilir. Bu genellikle hamilelik, doğum veya yaşlanma nedeniyle olur. 

Hamilelik ve Doğum: Hamilelik ve vajinal doğum pelvik taban kaslarını gerip zayıflatabilir ve mesaneyi kontrol eden sinirlere zarar vererek hem stres hem de urge inkontinansa yol açabilir. 

Hormonal Değişiklikler: Menopoz ve doğal yaşlanma süreci östrojen seviyelerinde düşüşe neden olabilir, bu da pelvik taban kaslarını zayıflatabilir ve idrar kaçırmaya yol açabilir. 

Obezite: Aşırı kilo mesane ve çevresindeki yapılar üzerinde baskı oluşturarak stres inkontinansına yol açabilir. 

Nörolojik Durumlar: Multipl skleroz, inme veya omurilik yaralanmaları gibi durumlar mesaneye giden sinir sinyallerini etkileyerek sıkışma inkontinansına yol açabilir. 

İdrar Yolu Enfeksiyonları: İdrar yollarındaki enfeksiyonlar mesaneyi tahriş edebilir ve ani ve güçlü bir idrar yapma dürtüsüne neden olarak urge inkontinansa yol açabilir. 

İlaçlar: Diüretikler, sakinleştiriciler ve kas gevşeticiler gibi bazı ilaçlar mesane kontrolünü etkileyebilir. 

Kronik Kabızlık: Kronik kabızlık mesaneye baskı yapabilir ve stres inkontinansa yol açabilir. 

Mesane Tahriş Edici Maddeler: Kafein, alkol, gazlı içecekler, yapay tatlandırıcılar ve baharatlı yiyecekler gibi bazı yiyecek ve içecekler mesaneyi tahriş edebilir ve inkontinansa katkıda bulunabilir. 

Fonksiyonel İnkontinans: Bu durum, fiziksel veya zihinsel bozukluklar kişinin tuvalete zamanında ulaşmasını zorlaştırdığında ortaya çıkabilir. 

İnterstisyel Sistit: Bu, mesane ağrısı ve aciliyet ile karakterize kronik bir durumdur ve urge inkontinans ile sonuçlanabilir. 

Yapısal Sorunlar: Bazen anatomik anormallikler veya prolapsus (pelvik organların vajinal duvara doğru çıkıntı yapması) gibi durumlar inkontinansa katkıda bulunabilir. 

Yaşam Tarzı Faktörleri: Yüksek etkili egzersizler, ağır kaldırma ve pelvik tabana tekrar tekrar baskı uygulayan aktiviteler stres inkontinansına katkıda bulunabilir. 

İnkontinansın kadınlarda yaygın bir sorun olduğunu ve çeşitli tedavilerin mevcut olduğunu belirtmek önemlidir.” 


HABER: KÜBRA YEŞİLÇAY

 





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler