HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
23 Ekim 2023 Pazartesi Saat: 13:17

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN NE YAPMALIYIZ ?

Kış ayları yaklaşırken Diyetisyen Şüheda Şahin, sağlıklı zayıflama konusu hakkında ve hastalıklardan korunmak adına kıymetli bilgiler paylaştı.
MEVSİM GEÇİŞLERİNDE SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN NE YAPMALIYIZ ?

Kış ayları yaklaşırken Diyetisyen Şüheda Şahin, sağlıklı zayıflama konusu hakkında ve hastalıklardan korunmak adına kıymetli bilgiler paylaştı.

Kişilerin hastalıklardan korunmak için ne gibi önlemler alması gerektiğine ve kış aylarında nasıl beslenilmesi gerektiğine açıklık getiren Şahin, şu kıymetli bilgileri aktardı: "Vücudumuz, kış aylarında kilo almaya daha yatkın olmakla birlikte aynı zamanda da direncinin düşük olması nedeniyle hasta olmaya daha meyillidir.

Kilo almanın temelinde hareketsizlik yattığı genel itibariyle yayılmış bir bilgidir. Oysa ki tek başına hareketsizlik kişiye kilo aldırmaz, bunu destekleyen birçok etken madde vardır. Özellikle kış aylarında sadece hareketsizlik kilo aldırmaz bunun yanı sıra kış aylarında günlerin kısalması da etkilidir.

Kış aylarında bildiğimiz üzere gündüzler kısalır, geceler uzar. Bu da hem hareketsizliği hem de güneşten almamız gereken D vitamininden faydalanamamazı doğuruyor.

 Buna bağlı olarak vücutta tabii ki D vitamini eksikliği söz konusu oluyor. Bildiğimiz üzere  bu da kilo almada çok büyük bir faktör oluşturuyor. Bunun dışında yeme içme alışkanlıklarımızın da değişmesi etkili rol oynuyor. Mesela kış aylarında herkesin akşam çayının yanında mutlaka çerezler, tatlılar, atıştırmalık şeyler vardır. İstisnasız kış aylarında vücut yeme ihtiyacı hissedebiliyor ve yeme davranışlarının olumsuzluğu,( gece yemek yemekte buna örnek olabilir) kilo almayı tetikliyor. 

Bir diğer kilo almayı etkileyen faktör ise uyku düzeni. Yine yapılan çalışmalarda; ayılar kış uykusuna yatar, bunun sebebi yazın yağ olarak depoladığı enerjiyi, vücut ısısını koruyabilmek için kullanır ve onu koruyabilmek için de uyurlar.

İnsan vücudu da böyledir. Mesela kışın çok üşürüz ve ısınmak için vücut yemek yeme ihtiyacı duyar. Beynimiz havanın soğuk olduğunu bilir ve ona göre vücudumuza sinyaller gönderir. Bu sinyallerden biri; vücut ısını koruyabilmek için yemek yemelisin, talimatlarından oluşmaktadır.

Aslında kış aylarında kilo vermek kolaydır. Doğru beslenme ve vücuda doğru talimatlar gönderdiğimiz sürece zayıflayabiliriz.

Benim danışanlarımla bir araya geldiğimde yaptığım uyarılardan biri de; şu an Kasım ayına gelmedik bu dönemler artık kilo vermek için en uygun zamanlar, yani kış geldiğinde çok daha yavaş gidiyor kilo verme aşaması, bu nedenle eğer kafanıza zayıflamayı koyduysanız sonbahar mevsimi tam zamanı diyebilirim.

Su tüketimi de kilo vermede etkilidir. Yazın su ihtiyacımız kış aylarına göre daha fazladır. Vücut, kış aylarına göre daha çok terleme fonksiyonu yaşar. Bu nedenle hem terleme olayı sayesinde hem de su tüketimi sayesinde kilo kaybı yaşanır.

Nefes alıp vermek bile kilo vermede çok etkilidir. Yaz aylarında çok solunum yaptığımız için bu da vücutta tepkimeye neden olur böylelikle kilo kaybı yaşanır. 

Bazı insanlar şunu da yapıyor, hani kışın kendimize bir arayış içerisinde oluyoruz o yüzden kilo vermek adına diyetisyene başvurabiliyoruz. Yazın sosyal aktivitelerimizden, tatillerimizden ödün vermemek adına klinik randevularımızı genelde kış aylarının başlangıç zamanına ayırırız."


" DETOKS TAVSİYE ETMİYORUM "

Günlük ve haftalık diyetlerin nasıl yapıldığını sorduğumuz Şahin, hem o konuyla ilgili hem de detoks hakkında açıklamalarda bulundu. Şahin, " Detoks açıkçası tavsiye etmiyorum. Bu dönemde yani kış aylarına geçiş döneminde daha çok vücut ısısını korumaya yönelik bir sürece giriyoruz. Detoks yaz aylarında kullanıma daha müsaittir. Çünkü bizim bu mevsimlerde ihtiyacımız olan şey, vücut ısısını korumaya yönelik olmalıdır. Bu da detoks suları ile değil, sıcak içecekler ile sağlanabilir.

Ayrıca eksik beslenmek yerine dengeli beslenmek daha doğru olacaktır. Dengeli beslenme vücut direncini arttırarak, zayıflayan bağışıklığımızı geri kazanmamızda ve güçlenmesinde etkilidir.

Özellikle bağışıklığımızın zayıfladığı şu aylarda, hastalıklara yakalanmamak için beslenmemize dikkat etmeliyiz.

Dediğim gibi sıcak şeylere yönelmemiz lazım. Mesela mutlaka öğünlerde çorba olmalı. Akşam yemeklerinde, öğle yemeklerinde hatta bazen kahvaltıya bile eklenebilir.

Vücut ısısını koruyarak aslında daha yağlanmaya müsaade etmemiş oluruz. Sebze ağırlıklı beslenmeye de özen göstermeliyiz.  Bunun dışında bitki çayları tüketilmeli. Mesela akşam oturmalarında kitap okurken veya televizyon karşısında kuruyemişler, tatlılar, kurabiyeler, börekler, çörekler yerine sıcak içecekler, bitki çayları tüketebiliriz.

 Bizim en temel 2 içeceğimiz var. Biri siyah çay, diğeri kahvedir. Bunların fazlası da vücuda zarar verdiği için bizim bitki çayları arasından seçimler yapmamız gerekiyor. 

Gebeler ıhlamur tercih edebilir, gebe olmayanlar papatya içebilir. Gün içerisinde sakinleşe bilmek için papatya çayı güzel bir seçimdir. Kuşburnu, nane, limon, tarçın tercih edilebilir. 

KIŞ AYLARINDA SOĞUK ALGINLIĞINI YENMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ ?

Diyetisyen Şahin, zayıflama ile ilgili verdiği bilgilerin yanı sıra kış aylarında yakalandığımız hastalıklardan nasıl korunabiliriz, sorusuna ise şu şekilde cevap verdi: " Kış aylarında soğuk algınlığını yenmenin başında dengeli beslenme bilinci yer alır.

Daha öncede belirtiğim üzere sıcak içecekler tüketilmeli. Eneji veren yiyecekler yenmeli.

Bu aylarda çorba tüketimi sofralardan eksik edilmemeli. Mesela ben ilik suyuna çorbaları çok öneriyorum. Hem kemiklerimize büyük yararları vardır hem de bağışıklık sistemimize. Bağışıklığımızı kuvvetlendiren çorbalar tüketilmeli.

Bunun dışında sarımsak, soğan gibi doğal antibiyotik olan besinler vücuda alınmalı. Bol bol sebze ve meyve tüketimi de vücudumuz için önemlidir. Hastalıklardan korunmanın en kolay yolu yediğimiz içtiğimiz şeylere dikkat etmekten geçiyor."

ÖZEL HABER: MELTEM TİRYAKİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler