HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
6 Ekim 2023 Cuma Saat: 18:09

ORDU'DA ÇÖLYAK HASTALIĞI HAKKINDA KONFERANS DÜZENLENDİ

Davet Girişimcilik Merkezi'nde Çölyak hastalığı hakkında Diyetisyen Şüheda Şahin bilgiler verdi.
ORDU'DA ÇÖLYAK HASTALIĞI HAKKINDA KONFERANS DÜZENLENDİ

Davet Girişimcilik Merkezi'nde Çölyak hastalığı hakkında Diyetisyen Şüheda Şahin bilgiler verdi.

Büyükşehir Belediyesi'ne ait Davet Girişimcilik Merkezi, hayati bir önem taşıyan Çölyak ile mücadele doğrultusunda bugün saat 14.30 gerçekleştirilen sunuma ev sahipliği yaptı.

Sunumu, alanında uzman olan Diyetisyen Şüheda Şahin gerçekleştirdi. Şahin, Çölyak hastalığı hakkında bilgiler verdi. İlk olarak  Çölyak hastalığının belirtilerini tanımlayan Şahin, daha sonra bu hastalığın tedavi sürecinden ve hastaların kimlerden oluştuğu hakkında açıklamalarda bulundu.

Bugüne kadar birçok konunun konuşulması için sunum yapılmasına  ev sahipliği yapan Davet Girişimcilik Merkezi'nde; Çölyak hastalığı, Diyetisyen Şüheda Şahin tarafından ele alındı.

 Şahin hastalık hakkında şu bilgileri verdi: " Çölyak hastalığı tanımı ile sunumuma başlamak istiyorum. Çölyak hastalığı, bağırsakta başlayan özellikle içe bağırsak burkumu ile oluşan bir hastalık türüdür. Bağırsakla ilgili bir sindirim hastalığı aslında. Genetik olduğu ile ilgili çalışmalar var. Bunun yanı sıra çevresel faktörlerde bu hastalığı tetikleyenler olarak görülüyor. 

Gluten sınıfına girenler yani çavdar, buğday, arpa gibi besinlerin içerisinde bulunan besinlerin vücutta alerjik reaksiyon göstermesi sonucunda oluşan bir hastalık aslında.

Sindirim sistemimiz vücudumuzun büyük bir çoğunluğunu kaplıyor. Sindirim sistemimizde büyük önem taşıyan bağırsaklarımızda oluşan hasar da bu hastalığı tabi ki de tetikliyor nitelikte.  

Genetik nedenlerin yanı sıra daha öncede belirttiğim üzere çevresel faktörler de bu hastalığın oluşumunda çok etkili. 

Çevresel faktörlerin başında yediklerimiz yer alıyor. Sindirimizi zora sokan yiyecek ve içecek alışkanlıklarımız bu noktada büyük önem taşıyor.

Çölyak hastalığının belirtilerinden bahsedecek olursam, aslında herkeste aynı belirti var demek yanlış olur. Çünkü herkeste farklı farklı belirtilerin oluşması mümkün.

Çocuk,yetişkin, yaşlı hiç farketmeksizin bu hastalığa yakalanabilir. Hastalığın en önemli tedavi sürecini tabi ki de erken teşhis belirliyor. Kişi vücundun da herhangi bir alerjik reaksiyona veya sindiriminde olumsuz bir faktöre denk geliyorsa bu konuda tıbbi destek almak için doktora başvurması lazım.

Aile hekimliğinde yapılan testler çok kapsamlı olmayabiliyor, o yüzden hastanede yapılan kan tahlilleri ve biyopsi tahlili bu konuda daha geniş çaplı sonuçlar verebilir."


ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Diyetisyen Şahin, Çölyak hastalığının tanımını yaptıktan sonra bu hastalığın belirtileri hakkında değerli bilgiler verdi. Peki ya Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?

- Kronik ishal

- Kilo kaybı

- Açık renkli, kötü kokulu dışkı

- Açıklanamayan veya tedaviye rağmen tekrar gelişen kansızlık

- Gaz, tekrarlayan karın ağrısı 

- Kemik ağrısı, kas krampları

- Davraniş değişikliği

- Boy kısalığı, gelişme geriliği 

- Adet düzensizliği 

- Ağız içinde soluk yaralar

- Diş çürükleri

- Osteoporoz ( kemik erimesi)

- Tekrarlayan düşükler

Şahin, " Bu saymış olduğumuz belirtileri kendinden gözlemleyen kişilerin hastaneye başvurarak tıbbi destek almasını öneriyoruz. Uzun süre anne sütü alan kişilerde Çölyak hastalığının belirtilerinin daha geç ortaya çıktığı anlaşılmıştır. Glutenin beslenmeye girdiği yaş ve alınan glutenin miktarı da önemlidir. Bir önemli konunun altını çizmek istiyorum. Çölyak hastası olan bir evde glutensiz yaşamın başlaması gerekmektedir.

Bu doğrultuda hastanın sağlığı için mutfak düzeninin bile değişmesi gerekebilir. Yani ayrı tencerelerde yemek yapılmalı, glutenin kullanıldığı kaplar, eşyalar kullanılmamalı teması bile hastanın alerjini tetikleyebilir. Hassas bir süreç hem hastayı hem de hasta ile ilgilenen kişiyi bekliyor diyebiliriz.

Bu hastalığa yakalanan kişilerin maalesef beslenmesine dikkat etmesi haricinde yapabileceği pek de bir şeyi yok. O yüzden hasta yediğine, içtiğine sağlık konforuna ve tedavi sürecindeki konrollerine dikkat ederek ihmal etmemesi gerekiyor. Ne yazık ki tıbbın  imkanları şuan bu konunun tamamen çözüme kavuşturulması için kısıtlı.

O yüzden hastaya verilen diyet reçetesi bu hastalık için çok önemli."

ÇÖLYAK HASTALARI NASIL BESLENMELİ ?

Şahin, Çölyak hastaların beslenmesinde rehber olan diyet listesine de sunumunda yer verdi. Şahin, büyük bir özenle tek tek diyet listesinde yer alan yiyecekleri ve öğünleri günlere dağılımı şeklinde açıkladı.

Glutensiz kahvaltı öğünü ise şu şekilde:

1.Gün: Glutensiz ekmek+Beyaz peynir+2 adet kuru erik+Çiğ sebze

2.Gün: Mısır gevreği (glutensiz)+8-10 adet taze yaban mersini+2 adet ceviz içi+ Az yağlı süt

3.Gün: Glutensiz ekmek+Az yağlı krem peyniri+2 adet ceviz içi+Çiğ sebze

4.Gün: Glutensiz ekmek+ Maydanozlu lor peyniri+ Yeşil/Siyah zeytin+Çiğ sebze

5.Gün: Mısır ekmeği+Az yağlı kaşar peyniri+1 tatlı kaşığı reçel+Çiğ sebze

6.Gün: Mısır ekmeği+1 adet elma+Yumurta+Çiğ sebze

7.Gün: Yumurtalı peynirli omlet+2 adet ceviz içi+Çiğ sebze

Şahin'e Çölyak hastalığı hakkında yaptığı sunum için Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

HABER: MELTEM TİRYAKİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler