HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
12 Eylül 2023 Salı Saat: 13:11

BİR KAN BAĞIŞI, BİR HAYAT !

Türkiye'nin kan stokları azaldığından dolayı hastanelerde ameliyatlar ertelenmeye hatta iptal edilmeye başladı.
BİR KAN BAĞIŞI, BİR HAYAT !

Türkiye'nin kan stokları azaldığından dolayı hastanelerde ameliyatlar ertelenmeye hatta iptal edilmeye başladı.

Hasta ve hasta yakınlarının yanı sıra bu olumsuz süreç kapsamında doktorlar da mağdur olduklarını, bu durumdan memnun olmadıklarını belirttiler.

Uzmanlar tarafından son açıklanan genel veriler doğrultusunda, kan stoklarının kritik seviyenin de yarısına düştüğüne dikkat çekildi. Kızılay, konuya ilişkin günlerdir kan bağışı çağrısında bulunurken, sorunun çözümü için mutlaka kan bağışı yapılması gerekildiğinin altını çizdi. 

Uzmanlar, bazı ameliyatlarda daha çok kana ihtiyaç duyulduğunu, kan bağışının bu aşamada çok önemli olduğunu açıkladı. Bunlardan birinin, kalp ameliyatları olduğunu kan bağışı yapılmadığı için bu ameliyatların yüzde 30'unun ertelenmek zorunda kaldığı ifade edildi.

Bu önemli konuya ilişkin Ordu Altınordu'da bulunan Kan Alma Birimi açıklamalarda bulundu. Kan Alma Birimi'nde görevli olan yetkililer, genel hatlarıyla bu kötü gidişat hakkında birbirinden önemli  bilgiler verdi.

Yetkililer," Ne yazık ki son dönemle birlikte kan stoğumuzda azalmalar söz konusu. Sağlığına kavuşmayı bekleyen hastalar da bizler de bu olaydan dolayı üzgün ve mağduruz. Bu mağduriyet ancak vatandaşlarımızın, toplumun bilinçlenmesi ile giderilebilir.

Bilinçli bir şekilde ön yargısız davranarak Kızılay'a bağışlar yapılmaya devam edildiği takdirde, tüm bu sorunlar ortadan kalkar. Ama ne yazık ki insanların kafasında gereksiz düşünceler mevcut.

Sadece empati yapabilen kendisi de hastalık sürecinin ne olduğunu, kana ihtiyaç duymanın nasıl bir şey olduğunun bilincinde olan insanlar genelde bağış yapıyor. Biz istiyoruz ki herkes bağışta bulunsun " dedi.

" KIZILAY BAĞIŞLANAN KANLARI SATMIYOR "

Kan Alma Birimi'nde bulunan Yetkililer, toplumda Kızılay'a karşı oluşan kötü algıya da şöyle değindi: " Ne yazık ki insanların kafasında Kızılay hakkında asılsız düşünceler mevcut. Bunlardan biri Kızılay'ın bağış yapılan kanları sattığına dair toplumda ortaya atılan bir takım asılsız dedikodular dönüyor.

Öyle bir şey tabii ki de yok. Bu duruma şöyle açıklık getirmek gerekirse, Kızılay'a vatandaşlarımız bağışlarını yapar, daha sonra mevcut stoklu kanları bizler ihtiyaca göre hastanelere göndeririz. Bazen bu hastaneler uzak olabiliyor, hatta uçakla kanlar gidiyor, soğutucular kullanılıyor kan deforme olmasın diye görevlendirilen uzmanlar eşliğinde kanlar gönderiliyor.

Tüm bu saydıklarım ve diğer etkenler bir maliyeti kapsıyor. Bizler  yani Kızılay bu sürecin maliyetini faturalandırıyor ve SGK' ya gönderiyor.

Yani tüm bu anlattıklarımdan çıkan sonuç şu, Kızılay kanı hastanelere veya şahıslara satmıyor. Kana ihtiyacı olan yerler tespit ediliyor ve bunun maliyeti SGK'ya kesiliyor, durum tam olarak bu aslında. Ama maalesef toplumda asılsız dedikodular yüzünden, insanların bilincinde Kızılay bağış yapılan kanları satıyor algısı yerleşiyor.

Vatandaşlardan ricamız bu tür asılsız dedikodulara kulak vermesinler, empati yapsınlar. Bizler, (Kızılay)  bir kişinin kan bağışına bile ihtiyacımız var. Bir kan bir hayat demek, o yüzden bu yüzde % 30-40 'lar seviyesine düşen kan stoğunu yüzde 70 'lere hatta yüzde yüze çıkartmak zorundayız.

Biz kötü bir toplum değiliz, karşımızdakini düşünen, derdini dert edinen bir toplumuz. O yüzden bu sürecin bir an önce çözüme kavuşturulacağını buna mecbur olduğumuzu düşünüyoruz. Türk Kızılay görevlileri olarak, herkese sağlıklı bir yaşam diliyoruz. Kan bağışına bekliyoruz."

ÖZEL HABER / MELTEM TİRYAKİ




Anahtar Kelimeler : BİR, KAN, BAĞIŞI, HAYAT

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler