HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
8 Nisan 2023 Cumartesi Saat: 16:55

PSİKOLOJİK DANIŞMANLAR ATAMA BEKLİYOR !

Türk PDR DER Ordu İl Başkanı Uğur Gündoğdu, 25 bin okulda psikolojik danışman olmadığını ifade ederken, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in her okula psikolojik danışman sözünü yerine getirmesini beklediklerini söyledi.
PSİKOLOJİK DANIŞMANLAR ATAMA BEKLİYOR !

Rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar norm yönetmeliğinin güncellenmesi ve atama taleplerini dile getirmek için basın açıklaması yaptı. Türk PDR DER Ordu İl Başkanı Uğur Gündoğdu, Ceren Özdemir meydanında basın açıklaması yaptı. Türk PDR DER Ordu İl Başkanı Uğur Gündoğdu, 25 bin okulda psikolojik danışman olmadığını ifade ederken, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in her okula psikolojik danışman sözünü yerine getirmesini beklediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 45 bin öğretmen ataması ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in açıkladığı branş dağılımının beklentileri karşılamadığını söyleyen Gündoğdu, “Her ne kadar son yıllarda tek seferde yapılan en yüksek öğretmen alımı gibi gözükse de şu an sistem içinde sayıları yüz bini bulan ücretli öğretmen gerçeği ve artık yüzbinlerle anılan eğitim fakültesi mezunu işsiz öğretmen gerçeği ortadayken yapılan bu atama eğitim sistemindeki yaraya sadece pansuman tedbir olmanın ötesine geçmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

'KADROLU İSTİHDAM ESAS OLMALIDIR'

Öğretmen ve psikolojik danışman olmayan okullar olduğunu dile getiren Gündoğdu, “Eğitim sistemimiz içerisinde öğretmen açığı mevcut sosyo-ekonomik şartları ve özlük hakları düşünüldüğünde adeta bir modern kölelik uygulaması olan “ücretli öğretmenlik uygulaması” ile kapatılmaya çalışılmaktadır. Ancak bu uygulama bile sistemdeki açığı kapatmaya yetmemektedir. Bu uygulama gerek mecburiyetten bu sisteme dahil olan öğretmenleri gerekse hizmet alan öğrencileri mağdur etmektedir. Eğitime erişilebilirliğin ve sürdürülebilirliğin sağlanması, öğretmenlerin daha insani şartlar altında hizmet sunabilmesi ve öğrencilerin nitelikli eğitime ulaşabilmesi için bu ucube ‘ücretli öğretmenlik’ uygulaması kaldırılmalı ve kadrolu istihdam esas olmalıdır.” diye konuştu.

‘25 BİN OKULDA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERİLEMİYOR’

Toplam atama sayısının yüz bine tamamlanması gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin ücretli istihdam edilme durumu olmadığı için Türkiye’de 25 bin okulda hizmet verilemediğinin bilgisini verirken “Diğer taraftan da binlerce mezun nitelikli Psikolojik Danışman uzmanlığını aldığı alanda hizmet vermek için beklemektedir. Ve bugün sayıları 20 bini bulan işsiz Psikolojik danışmanlara her yıl yeni en az 6 bin mezun eklenmektedir. Sayın Bakanın 23 Ocak’ta Ankara’da düzenlenen Akran Zorbalığı ve Baş etme Yöntemleri Çalıştayı’nda kamuoyu önünde yaptığı “2023 öğretmen atamalarını her okula psikolojik danışman/rehber öğretmen olacak şekilde önceliklendireceğiz” açıklamasıyla umutlanan Psikolojik Danışman meslektaşlarımız ve bizler için alanımıza verilen 3604 sayısı hayal kırıklığı olmuştur. Rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in sözü olan “Her okula Psikolojik Danışman/rehber öğretmen atanmasını” beklemektedir.” diye söyledi.

 ‘NORM YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMELİ’

 “Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, hizmetin ulaşmadığı tek bir öğrenci kalmaması için her okula Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışman atanması için bu sözün önündeki en büyük engel olan öğretmen atama norm yönetmeliğinin de bir an önce değiştirilmesi gerekmektedir” diyerek sözlerine devam eden Gündoğdu, “Halihazırda var olan norm yönetmeliğine göre; ilkokullarda 300, anaokulu, ortaokul ve liselerde ise 150 öğrenciye 1 rehber öğretmen/psikolojik danışman atanmakta sonrasında ise her 500 ve katlarına 2’inci norm verilmekte. Ancak bu durum okul öncesi kurumları başta olmak üzere özellikle taşrada birçok okula rehber öğretmen/psikolojik danışman atanmasının önünde ciddi engel teşkil etmektedir. Millî Eğitim Bakanlığının ilgili mevzuatlarında tüm öğrencilere yönelik olarak tanımlanan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinin tüm öğrencilere ulaştırılması için ilk atamada norm sayı sınırı kaldırılarak her okula en az 1 rehber öğretmen/psikolojik danışman ataması yapılmalıdır. Atama norm yönetmeliği de bu şekilde güncellenmelidir. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, bakanlığın psikolojik danışman ve rehberlik hizmetlerinin tüm öğrencilere ulaştırılması gereklidir. Çünkü her bir öğrencimiz biricik ve özeldir. 150 ve 300 sayıları tamamlanmadığında geriye kalan 149 ve 299 öğrencinin suçu nedir?” diye sordu.

 TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİLER

 Açıklamanın sonunda Millî Eğitim Bakanlığı’ndan taleplerini sıralayan Gündoğdu, şu ifadeleri kullandı: “Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetinin her öğrenciye ulaştırılması, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için atama, norm yönetmeliği değiştirilerek öğrenci sayı sınırına bakılmadan her okula/kuruma Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen ataması sağlanmalıdır. -Kalabalık okullarda Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetinin tüm öğrencilere nitelikli bir şekilde ulaştırılması için her okula en az bir atama yapıldıktan sonra hizmetin uluslararası standartlara ulaştırılması için sonraki her 250 öğrenci ve katlarında ilave bir rehberlik öğretmeni atanmalı ve norm yönetmeliği bu şekilde güncellenmelidir. -Bilim Sanat Merkezleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri ile Halk Eğitim Merkezlerine en az bir Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni atanmalıdır. -İçinde bulunduğumuz süreçte psikososyal desteğe duyulan acil ihtiyaç göz önünde bulundurularak Bakan beyin açıklamalarında sık sık dile getirdiği ihtiyaç odaklı olarak Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenler için ek bir atama ivedilikle yapılmalıdır! -Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin eğitimin tüm paydaşları ile koordineli bir şekilde yürütüldüğü unutulmadan hizmetin tüm öğrencilere ulaştırılması için elzem olan fakat Talim ve Terbiye Kurulu tarafından 2014 yılından itibaren kademeli olarak kaldırılan sınıf rehberlik ders saatleri tekrardan zorunlu ders kapsamına alınmalıdır. -Talim Terbiye Kurulu tarafından nicel eksiklik kaynaklı olarak öğretmenliğe kaynaklık teşkil eden programların belirlenmesinde formasyona dayalı atamalar yeniden düzenlenmelidir. Özellikle eğitim fakültelerinde bölümü olan Öğretmenlik alanlarına atamada formasyonlu alımlar durdurulmalı ya da Eğitim Fakültesi Bölümleri 1’inci öncelikli olarak atanmalıdır. -PİKTES bünyesinde Suriyeli çocukların Türk Eğitim sistemine entegrasyonu kapsamında işçi statüsünde istihdam edilen 3 bin öğretmen ve psikolojik danışman sözleşmelilerin kadroya geçirilme hakkından yararlandırılarak kadrolu öğretmenliğe geçişleri sağlanmalı mali ve özlük hakları eşitlenmelidir. - Eğitimin bir bütünsel hizmet olduğu gerçeği unutulmadan mevcut 45 bin olarak açıklanan atama sayısı 100 bine tamamlanarak sistemin öğretmen ve psikolojik danışman ihtiyacı kadrolu olarak karşılanmalıdır.”

dedi.




Anahtar Kelimeler : PSİKOLOJİK, DANIŞMANLAR, ATAMA, BEKLİYOR, !

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler