HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
10 Ocak 2023 Salı Saat: 07:34

DÜŞÜK RİSKİNİ 7 KAT ARTIRIYOR!

Medical Park Ordu Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’nden Dt. Serdaroğlu, hamilelikte ağız ve diş sağlığının önemine değindi.
DÜŞÜK RİSKİNİ 7 KAT ARTIRIYOR!

Hamileliğin ilk aylarında görülen kusmaların, değişen beslenme alışkanlıklarının ve hormonal değişimlerin etkisiyle diş etlerinde hassasiyet ve kanama olabileceğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’nden Dt. Tuğçe Serdaroğlu, “Diş ve diş eti hastalıkları, düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini 7 kat artırmaktadır. Kanama nedeniyle anne adayları diş fırçalamayı bırakmamalıdır. Diş eti iltihabı dişlerin ve dişetlerinin etkin bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az 2 kez her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır” dedi.

“Her hamilelik anneye bir diş kaybettirir” düşüncesinin yanlış bir inanç olduğunu dile getiren Dt. Tuğçe Serdaroğlu; “Hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bilimsel kanıt yoktur. Hamile kişi D vitamini, kalsiyum (günlük 1200-1500 mg), C ve B12 vitamininden zengin gıdalar almalıdır. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum alınamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır. Dişlerden kalsiyum çözünmesi olmaz” diye konuştu.

3 DÖNEMDE İNCELENİR

Dt. Tuğçe Serdaroğlu, hamilelikte hangi dönemde diş tedavisi yapılacağı ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Hamilelik dişlerin tedavisi açısından 3 dönemde incelenir. 0 ile 3 aylık dönem, 3 ile 6 aylık dönem ve 6 ile 9 aylık dönem. 0 ile 3 aylık dönem hamileliğin en hassas olduğu dönemdir. Ağrıya neden olan ve müdahale edilmediğinde anneye ve bebeğe zarar verebilecek durumlarda diş hekimine gidilmelidir. 3 ile 6 aylık dönem; hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimleri, dolgular, kanal tedavileri yapılabilir. Müdahalelerin yapılması için en uygun dönemdir. 6 ile 9 aylık dönemde ise bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmaktadır. İlk 3 aylık dönemde olduğu gibi acil tedaviler dışında herhangi bir uygulama yapılmamalıdır.”

İLAÇ KULLANIMI

 DOKTOR KONTROLÜNDE 

OLMALI

Dt. Serdaroğlu, hamilelerde röntgen çekiminin zorunlu hallerde anne adayına kurşun önlük giydirilerek çekilebileceğini söyledi. İlaç kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenlere değinen Dt. Serdaroğlu, “Hamilelerde ilaç kullanımı; hamilelik döneminde kullanılan tetrasiklin grubu antibiyotikler ’tetrasiklin renklenmesi’ denilen geri dönüşümü olmayan renklenmelere neden olur. Bu grup dışında kullanılan antibiyotiklerin, penisilin ve türevlerinin dişlerde renklenmeye neden olduğuna veya zarar verdiğine dair bilimsel bir veri yoktur. Ancak hamilelikte kullanılan her türlü ilacın anne adayını takip eden doktorun kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

HAMİLELİĞİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Hamilelikte tükürükteki asit miktarının arttığını ve dişlerin çürümeye yatkın hale geldiğini vurgulayan Dt. Tuğçe Serdaroğlu, şunları söyledi:

“İlk aylarda görülebilen kusma sonrasında, annenin ağız hijyenine dikkat etmemesi de çürük riskini artırmaktadır. Dişetlerinde sorunu olan anne adayları ağız bakımına dikkat etmezlerse, hormonal değişime bağlı olarak da diş eti sorunları artar. Dişetleri kanayan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum, dişler üzerinde daha fazla bakteri birikmesine ve dişetlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden olur. Buna ‘hamilelik gingivitisi’ denir. Diş eti kızarık, şiş, hassas ve kanamalıdır. Hamilelik gingivitisi genellikle hamileliğin 2. ayında başlayıp, 8. ayında en üst seviyeye çıkar. Eğer hamilelik planlanıyorsa anne adayları mutlaka bir diş hekimi kontrolünden geçmeli, hamilelik öncesinde varsa diş ve diş eti problemleri giderilmelidir. Ağız bakımı iyi olmayan ve dişetlerinde iltihap olan hamilelerin dişetlerinde hamilelik tümörü gelişme riski de vardır. Bunlar iltihaba bağlı gelişen diş eti büyümeleridir. Genellikle doğum sonrası kendiliğinden geçmektedir, ancak çiğneme, fırçalama güçlüğü ve aşırı ağrı gibi sorunlara neden oluyorsa diş hekimi kontrolünden geçilmelidir.”

DÜŞÜK İHTİMALİ ARTABİLİR

Diş ve diş eti hastalıklarının, düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini 7 kat artırdığını söyleyen Dt. Tuğçe Serdaroğlu, bu nedenle hamilelerin, ağız bakımlarına ve beslenmelerine daha fazla özen göstermeleri gerektiğine dikkat çekti.Hamileliğin ilk aylarında görülen kusmaların, değişen beslenme alışkanlıklarının ve hormonal değişimlerin etkisiyle dişetlerinde hassasiyet ve kanama olabileceğini belirten Dt. Serdaroğlu, “Kanama nedeniyle anne adayları diş fırçalamayı bırakmamalıdır. Diş eti iltihabı dişlerin ve dişetlerinin etkin bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az 2 kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Diş araları diş ipi ile temizlenmelidir. Diş hekiminin önerisi olmadığı sürece ağız gargarası kullanılmamalıdır. Hamilelikte kontrol amacı ile düzenli olarak diş hekimine gitmek gerekir. Şiddetli ağrı ve iltihabın olduğu durumlarda tedavi hamileliğin hangi döneminde olursa olsun yapılmalıdır. Özel durumlar haricinde diş tedavisi ve diş çekiminin hiçbir sakıncası yoktur. Ancak seanslar mümkün olduğunca kısa tutulur. Anestezi ve ilaç verilmesi gereken durumlarda kadın doğum uzmanı ile irtibat kurulabilir. Ertelenebilecek işlemler doğumdan sonraya bırakılır” diyerek sözlerini noktaladı. 

  nBÜLTEN




Anahtar Kelimeler : DÜŞÜK, RİSKİNİ, 7, KAT, ARTIRIYOR!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler