HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
28 Aralık 2022 Çarşamba Saat: 07:46

SU İÇMEK İŞKENCEYE DÖNÜŞEBİLİR!

Medical Park Ordu Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’nden Dt Tuğçe Serdaroğlu, diş hassasiyetine neden olabilecek durumlar hakkında açıklamalarda bulundu.
SU İÇMEK İŞKENCEYE DÖNÜŞEBİLİR!

Soğuk veya sıcak bir besin tüketilirken dişlerde sızlama hissedilmesinin ciddiye alınması gerektiğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’nden Dt. Tuğçe Serdaroğlu, “Diş hassasiyetini ortaya çıkaran birçok etken vardır. Kimisi doğrudan diş yapısından kimisi de yanlış fırçalama ve beslenme gibi kişiden kaynaklanan nedenler sayılabilir. Neredeyse 10 kişiden 8’inde görülen ama önemsenmeyen diş hassasiyeti, ilerleyen aşamalarda su içmeyi bile işkenceye dönüştürebilir” dedi.

Soğuk veya sıcak bir yiyecek- içecek tüketildiğinde dişlerde sızlama hissediliyorsa bu durumun ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Dt Tuğçe Serdaroğlu, neredeyse 10 kişiden 8’inde görülen ama önemsenmeyen diş hassasiyetinin ilerleyen aşamalarda su içmeyi bile işkenceye dönüştürdüğünü söyledi.

YANLIŞ FIRÇALAMA DİŞ HASSASİYETİNE SEBEP OLABİLİR

Diş hassasiyetinin dişleri kaplayan dentin tabakasının zarar görmesi sonucu ortaya çıkması nedeniyle mutlaka bir diş hekimine gidilerek önerilecek tedaviyi uygulamak gerekildiğinin altını çizen Dt. Tuğçe Serdaroğlu; “Diş hassasiyetini ortaya çıkaran birçok etken vardır. Kimisi doğrudan diş yapısından kimisi de yanlış fırçalama ve beslenme gibi kişiden nedenlerden kaynaklanabilir” şeklinde konuştu.

Dt. Serdaroğlu, diş hassasiyetini oluşturan diğer nedenleri şöyle sıraladı:

“• Dişleri sert ve hızlı bir şekilde fırçalama: Dişleri sert ve hızlı bir şekilde fırçalamak, diş etine zarar verebilir. Dentin ve enamel tabakaları da bundan dolayı aşınabilir. Asitli yiyecek ve içecek tüketmek de diş eti yapısında enamel tabakasını eritebilir. Bundan dolayı da kişi ekşi ürün tükettiğinde dişlerde hassasiyet meydana gelir.

• Ağız bakım suları: Ağız bakımında kullanılan bazı asit içerikli bakım suları da diş etlerinde hassasiyete neden olabilir. Diş beyazlatmak; peroksitli ve sodalı malzemeler içeren diş beyazlatma ürünleri de diş hassasiyetine neden olabilir.

• Çürük dişler: Eğer kişide çürük diş varsa diş ve diş etlerinde hassasiyet oluşabilir. Diş köklerinde oluşan plak ve tartarlar da düzenli olarak temizlenmemesi halinde dişlerde hassasiyet oluşturur.

• Diş iltihaplanması: Diş yapısında oluşan tartar ve bakteriler iltihaplanmaya da yol açar. Bunun sonucunda şişen diş etleri diş kökünü koruma özelliğini kaybedince dişlerde hassasiyet meydana gelir. Diş etlerinin çekilmesi sonucunda koruyucu tabaka da zarar görür, diş hassasiyeti oluşur.

• Diş gıcırdatmak: Bazı kişiler özellikle uyurken dişlerini istemsiz bir şekilde gıcırdatabilir. Bunun sonucunda çene olduğu kadar diş yapısı da zarar görebilir. Dişteki enamel tabakası zarar görünce diş hassasiyeti oluşabilir.

• İlaç kullanımları: Genelde ağız kuruluğuna neden olan ilaçlar tükürük miktarını azaltarak plak, bakteri artışına neden olabilir. Tüm bunların sonucunda da diş hassasiyeti oluşur.”

ASİTLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURUN

Diş hassasiyetini önlemek için yapılabileceklere değinen Dt. Serdaroğlu, “Öncelikle diş kontrollerinizi yılda 2 kez yaptırmalısınız. Bunu bir rutin haline getirin. Florlu diş bakım ürünlerini kullanın. Diş hassasiyetine iyi gelen ürünler için doktorunuzdan tavsiyesiyle alabilirsiniz. Bu ürünler sayesinde hassasiyeti azaltabilirsiniz. Diş fırçası olarak ise yumuşak fırçaları tercih edin. Ağız içi temizliğini düzenli yapın. Asitli yiyecek ve içecekleri tüketmeyin” diyerek sözlerini sonlandırdı.

nBÜLTEN




Anahtar Kelimeler : SU, İÇMEK, İŞKENCEYE, DÖNÜŞEBİLİR!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler