HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
21 Aralık 2022 Çarşamba Saat: 07:54

ŞAŞILIK TEDAVİSİ BAŞARILI

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Aslıhan Uzun şaşılık hastalığı ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
ŞAŞILIK TEDAVİSİ BAŞARILI

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Aslıhan Uzun şaşılık hastalığı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. 

Şaşılık tedavisinin Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başarıyla uygulandığından bahseden Doç.Dr.Aslıhan Uzun şaşılık ile ilgili bazı bilgiler paylaştı. “Şaşılık, en basit ifadeyle gözlerin paralelliğini yitirip, bir gözün bakmak istediği noktaya bakarken diğer gözün bakamamasıdır. Şaşılığın ne zaman başladığı tipine göre değişir. Bazı çocuklar gözlerinde kaymayla doğar. Yaşamlarının ilk altı ayında aileler gözde kayma şikâyetiyle başvururlar. Bazı çocuklar ise üç yaş üstünde başlayan ve yavaş yavaş ilerleyen kayma ile başvururlar. Bu çocukları bir süre takip ederiz. Bir süre sonra ameliyatlarını planlarız. Yetişkinlerde durum biraz daha farklı yetişkinlerde beyinlerdeki sinir felçleriyle ortaya çıkan ani kaymalar ve çift görme şikâyeti ile hastalar daha çok bize başvuruyor. Yani şaşılık her yaş grubunda çeşitli nedenlerden karşımıza çıkabiliyor.” dedi. Yaklaşık on yıldır Ordu’da hizmet verdiğini söyleyen Uzun, sadece çocuk ve prematüre doğan bebeklere baktığını söyledi.

Şaşılığın tedavisi, tedaviden sonra tekrar edip etmediği, cerrahi operasyonlarda yaş sınırı olup olmadığı konularında bilgilendirmede bulunan Uzun, “Şaşılığı saptadığımız anda, ilk önce göz tembelliği olup olmadığına karar veriyoruz. Eşlik eden bir görme bozukluğu varsa öncelikle gözlük tedavisine başlıyoruz. Gözlük tedavisi ile birlikte göz tembelliğinin durumuna göre gözlük tedavisi ile birlikte göz tembelliğinin durumuna göre kapama tedavisi ekliyoruz ve hastanın takibine devam ediyoruz. Gözlük ve kapama tedavisinden yanıt alamıyorsak cerrahi tedavi planlıyoruz. Cerrahi tedaviden sonrada takiplerimize devam ediyoruz. Tedaviden sonra hastayı uzun süreli takip etmek gerekiyor. Özellikle çocukları küçük yaşta ameliyat ediyorsanız, hayatının geri kalanında tekrar göz tembelliği ve gözde kayma geliştirme riski var. O yüzden bu çocuğu şaşılık hastasıysa ömür boyu takip etmek gerekiyor. Yani sonuç olarak, evet nadir de olsa gözde zaman içerisinde kayma ihtimali var. Ama bizim de buna karşı, ameliyatta planlayabileceğimiz, önlemini alabileceğimiz noktalar var.” diyerek, şaşılık hastalığında cerrahi operasyonlarda bir yaş sınırı olmadığını söyleyen Uzun, 1-90 yaş arasında şaşılık tespit ettiğimiz tüm hastaların cerrahi tedavisini yapabiliriz. Herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.” dedi.

Şaşılık şikâyetiyle Doç.Dr.Aslıhan Uzun’a başvuran Alya Ekser’in (5 yaş) annesi Melike Ekser kızının tedavi süreciyle ilgili bazı bilgiler verdi. 7 aylıkken kızı Alya’nın gözünde kayma olduğunu fark ederek, Fatsa Devlet Hastanesine başvurduk diyen Ekser, doktorlarının kendilerini Aslıhan Hocaya yönlendirdiğini söyledi. “Aslıhan hocam kızımı muayene etti. Belirli periyodlarla muayeneye geldik. Bu süreçte İstanbul’a, Ankara’ya gidip farklı doktorlara da kızımı muayene ettirdik. Sonra en son Ankara’daki hocamız Prof.Dr.Huban Atilla, Ordu’dan geldiğimizi öğrenince bizi tekrar Aslıhan hocaya yönlendirdi. Ameliyatımızı gönül rahatlığıyla Aslıhan Hoca’nın yapabileceğini söyledi. Bizde Aslıhan hocaya güvendik ve geçtiğimiz Cuma günü kızımın ameliyatını yaptı. Bugünde kontrole geldik. Çocuğumun gözündeki şaşılık düzeldi. Bir sıkıntı yaşamadık. Beş yıl içinde çok stres yaşadık. Aslıhan Hocamız sağ olsun, kızımı bu dertten kurtardı. İnsanların şaşılık tedavisi için başka yerde şifa aramasına gerek yok. Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bu tedavi başarıyla uygulanıyor.” dedi.  

Alya’nın tedavi süreciyle ilgili bilgi veren Doç.Dr.Aslıhan Uzun, Alya’nın kendisine ilk kez 7 aylıkken getirildiğini, ilk muayenesini yaptığında gözünde yavaş başlayan ve ilerleyici tipte olan kaymayı tespit ettiğini söyledi. İlerleyici tipte olduğu için ameliyat kararını vermek için acele etmedim diyen Uzun, “İlk önce biraz takip etmek istedim. Aile bu süreçte farklı görüşlerde almak istedi. İstanbul’a, Ankara’ya giderek başka hekimlere başvurdular. Ama aile aynı zamanda bende ki takiplerini de hiç aksatmadı. Ankara’da beni yetiştiren hocam Prof.Dr.Huban Atilla’ya başvurduklarında ve Ordu’da yaşadıklarını söyleyince hocam hastayı direk bana yönlendirmiş. Takiplerin sonunda kaymanın düzelmeyeceğini değerlendirdiğim için ameliyatını gerçekleştirdik. Bugünde kontrolünü yaptık her şey yolunda altı ay sonra inşallah tekrar kontrolünü yapacağız.” dedi.

 Ordu Üniversitesi Eğitim ve  Araştırma Hastanesinde 2014 yılından beri yaklaşık 500 hastaya şaşılık tedavisi uygulanmış ve takipleri yapıldı.  Şaşılık polikliniğinesevk edilen hastalar, göz polikliniği sekreterliğe bireysel olarak başvurarak 

randevularını oluşturabilirler. 

  nBÜLTEN




Anahtar Kelimeler : ŞAŞILIK, TEDAVİSİ, BAŞARILI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler