HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
26 Kasım 2022 Cumartesi Saat: 07:45

UZUN SÜRE AÇ KALMAK METABOLİZMAYI BOZUYOR!

Sağlık ve fitness ile yakından ilgili 4 bini aşkın kişinin Instagram’da katıldığı anketin sonuçlarına göre, insanların %63’ü kilo vermek istiyor, %46’sı da belirlediği kiloya bir yıl içinde ulaşmayı hedefliyor.
UZUN SÜRE AÇ KALMAK METABOLİZMAYI BOZUYOR!

Instagram’da yapılan bir anket insanların %63’ünün kilo vermek istediğine işaret ediyor. Kış aylarında üşümenin kilo vermeyi hızlandırdığını belirten Diyetisyen Serenay Bender, kışın kilo vermenin yollarını açıklıyor.

Yazın aldığı kilolardan kurtulmak isteyenler, soğuk havaların iyice hissedildiği bu dönemde diyete başlıyor. Sağlık ve fitness ile yakından ilgili 4 bini aşkın kişinin Instagram’da katıldığı anketin sonuçlarına göre, insanların %63’ü kilo vermek istiyor, %46’sı da belirlediği kiloya bir yıl içinde ulaşmayı hedefliyor. Bunun için her gün tartılanların oranı %40’ı buluyor. Ancak insanların birçoğu doğru beslenme metotları uygulamak yerine, yağ yakmayı destekleyen ürünlere başvuruyor. Ankete katılanların %50’si kilo vermesini desteklemek için en az bir ürün kullanırken, 10 kişiden 9’u doğru beslenmeye dair kavramlar hakkında yalnızca temel bilgilere sahip olduğunu söylüyor. Doğru beslenerek sağlıklı kilo vermek isteyenler ise çözümü diyetisyenlere başvurmakta buluyor.

Kış aylarının kilo vermek için en ideal dönem olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Serenay Bender, konuyu şu sözlerle değerlendiriyor: “Kilo vermek için kış aylarının seçilmesinin nedenlerinin arasında, soğuk havanın kalorilerin daha hızlı yakılmasını sağlaması ilk sırada yer alıyor. Kış meyve ve sebzelerinin liflerinin çok olması da kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Yapılan araştırmalar, üşümenin yağ yakmayı %3 ila 30 aralığında artırdığını gösteriyor. Ancak soğuk havayı avantaja çevirmek isteyen kişiler zayıflamak için çabalarken, beslenmeye dair önemli hususları da gözden kaçırıyor.”

Üşümek kilo vermeyi hızlandırıyor

Vücutta bulunan yağ hücrelerinin ikiye ayrıldığını belirten Serenay Bender “Vücudumuzdaki beyaz hücreler daha çok ve çabuk kilo alınmasına yol açarken, kahverengi hücreler ise yağları kısa sürede yakarak vücut ısısını dengede tutmaya çalışıyor. Vücudumuz üşüdüğünü hissettiği anda, ısıyı dengede tutmak amacıyla kahverengi hücreleri harekete geçiriyor. Böylelikle beyaz yağ hücreleri yakılırken, bu da kayıp enerji olarak açığa çıkıyor ve metabolizma hızı artıyor. Oysa birçok kişi kilo verme sürecini hızlandırmak için bu algoritmalar yerine yanlış yöntemlere başvuruyor ve kendilerini uzun süre aç bırakıyor” dedi.

Uzun süreli açlık daha çok yağ demek

Uzun süre aç kalmanın insan sağlığına zarar verdiğini söyleyen Diyetisyen Serenay Bender, “Aç kalmak kilo vermeyi hızlandırıyor gibi görünse de sonrasında alınan az kalorili besinler bile metabolizmanın yaşamını sürdürmesi için daha yavaş harcanıyor. Çünkü vücut kendini koruma altına alıyor ve her alınan kaloriyi yağ olarak depoluyor. Bu tür bir beslenme alışkanlığına vücut uzun süre dayanamıyor ve eski yeme alışkanlıklarına dönüldüğünde de verilen kilolar hızla geri alınıyor. Aslında çeşitli sağlık sorunlarını tetikleyen bu durumun önüne geçmek ve ulaşılan kiloyu sabit tutmak için sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak yeterli” ifadelerini kullandı.

Kış aylarında ceviz ve keten tohumu tüketmek gerekiyor

Hiçbir besinin diğerinden üstün olmadığına vurgu yapan Serenay Bender, sağlıklı beslenmeye dair şu bilgileri paylaştı: "Herhangi bir besinin ve öğünün atlanması günlük rutinlerin bozulmasına yol açarken, hastalık riskini de artırıyor. Çünkü her besin grubunun ayrı bir işlevi bulunuyor. Dolayısıyla sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin besin çeşitliliğini göz önünde bulundurarak her besin grubundan yeterli miktarda tüketmeye özen göstermesi gerekiyor. Bunun yanı sıra şeker kullanmayı bırakarak, bol bol yürüyüş yapmaları kritik bir önem taşıyor. Özellikle güneşin kaybolduğu kış döneminde ceviz, keten tohumu, semizotu gibi OMEGA 3 yağ asitlerinin zengin olduğu besinler fayda getiriyor.”

Kışlık meyve ve sebzede diyetin gözdeleri: Portakal, mandalina, nar, ıspanak, havuç, pırasa

Her gün 2 litre su içmenin ödem ve toksinlerin atılmasına yardımcı olduğunun altını çizen Serenay Bender, kışın tüketilebilecek meyve ve sebzeleri de şu şekilde sıraladı: “Sağlıklı beslenmenin ilk adımında doğru meyve ve sebzeleri doğru zamanda tüketmek bulunuyor. Özellikle kış aylarında ortaya çıkan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı mevsim meyvelerini tüketerek vücut direncini artırmak gerekiyor. Bunun için kışın tüketilmesi gereken meyvelerde portakal, mandalina, nar, elma, armut, bal kabağı ve limon ilk sıralarda yer alırken, sebzelerde ise öncelikle ıspanak, havuç, pırasa, turp, lahana, yer elması ve kara lahana yenmesi şart oluyor.”        nBÜLTEN




Anahtar Kelimeler : UZUN, SÜRE, , KALMAK, METABOLİZMAYI, BOZUYOR!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler