HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
13 Haziran 2023 Salı Saat: 17:56

Çağlayancerit Cevizi’ne AB Tescili

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesi yöresinde yetişmesi nedeniyle Çağlayancerit Cevizi ismiyle anılan ürünü, Avrupa Birliği’nin (AB) Menşe Adı (PDO) tescilini kazandı.
Çağlayancerit Cevizi’ne AB Tescili

HABER: Mehmet Emin Danış

AB’nin PDO ve  PGI (Korumalı Coğrafi İşaret) statüleri listesine Türkiye adına giren Antep Baklavası / Gaziantep Baklavası, Aydın Kestanesi, Aydın İnciri, Bayramiç Beyazı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi ve Suruç Narı’na Çağlayancerit Cevizi de eklendi.

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesi yöresinde yetişmesi nedeniyle Çağlayancerit Cevizi ismiyle anılan ürünü, Avrupa Birliği’nin (AB) Menşe Adı (PDO) tescilini kazandı.

Orta irilikteki meyvesinin yüzde 99 oranındaki iç dolgusu, yağlı tadı, aroma yoğunluğu ve kabuk beyazlığı ile Türkiye'de yetişen diğer cevizlerden ayrılan ve kolay kırılan kabuğu ve bir bütün olarak kolayca çıkarılabilen ceviz içi ile tüketicilerin yoğun ilgisini gören Çağlayancerit Cevizi konusunda bir açıklama yapan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut; “Coğrafi işaretlerin ön önemli avantajlarından birin yerel ürüne değer katmasıdır. Diğer bir avantaj ise yerel ürünü sahtecilikten ve dolandırıcılıktan korumasıdır. Coğrafi işaret logosu tüketicilerin gerçek bir 'Çağlayancerit Cevizi' aldıklarını anlamalarını sağlayacaktır. AB'nin bu cevizi tanıması, bu ürünün ve üreticilerinin Türkiye'nin ötesinde tanınmasını sağlayacaktır” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Emrah Hatunoğlu, Çağlayancerit Cevizinin Maraş’ta AB coğrafi işareti olan ilk ürün olduğunu, bunun da kendilerini gururlandırdığını belirterek; “AB coğrafi işareti mevcut ceviz ağaçlarını koruyacak, yenilerinin dikilmesine ön ayak olacak ve cevizciliğin gelişmesine katkı sunacak. Tanıtım, rekabet gücü, ihracat ve kırsal kalkınmada avantaj yaratacağına inanıyoruz” dedi.

Başvuru sürecini yürütenlerden biri de Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanı ve ceviz üreticisi Ömer Çedene ise; “AB coğrafi işaretine başvurmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan coğrafi işaret almak gerekiyor. Bakanlık’tan coğrafi işaret alınca Çağlayancerit Cevizi’ne talep artmıştı. Bu talebin AB coğrafi işaretiyle daha da artacağını düşünüyorum. Dünyaya açılacağız” ifadelerini kullandı.

AB coğrafi işareti için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Ticaret Borsası’nın desteğiyle Çağlayancerit Ziraat Odası adına AB'ye başvurmuştu.




Anahtar Kelimeler : Çağlayancerit, Cevizi’ne, AB, Tescili

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler