HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
15 Nisan 2024 Pazartesi Saat: 09:25

Merkez Bankası, 818 milyar lira zarar açıkladı

TCMB 2023 yılında 818.2 milyar TL zarar açıkladı. Zararın ağırlıklı olarak Kur Korumalı Mevduat hesaplarında oluşan kur farkı ödemelerinin Hazine yerine Merkez Bankası tarafından yapılmasından kaynaklandığı belirtiliyor.
Merkez Bankası, 818 milyar lira zarar açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 31 Aralık 2023 tarihinde sona eren 92'inci Hesap Dönemi Bilançosunu yayımladı. Bilançoya göre, banka 2023 yılında 818.2 milyar TL zarar açıkladı. Bu zararın büyük kısmı, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında oluşan kur farkı ödemelerinden kaynaklanıyor. Hazine yerine Merkez Bankası tarafından yapılan bu ödemeler, zararın ana sebebi olarak gösteriliyor.

TCMB, 2021'de 57.5 milyar TL, 2022'de ise 72 milyar TL kar etmişti. Ancak 2023'teki zarar nedeniyle, Hazine'ye kar payı ödemesi yapılamayacak. Önceki yıllarda yapılan kar payı ödemeleri, Hazine'nin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyordu.

İktisatçılar, Merkez Bankası'nın Hazine'ye yaptığı yüksek kar payı ödemelerini eleştiriyor. Bu ödemelerin para arzını genişlettiğini ve enflasyonu artırdığını savunuyorlar.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Selva Demiralp, BloombergHT'ye yaptığı açıklamada, merkez bankalarının kar veya zarar etmelerinin öneminin pek fazla olmadığını belirtiyor. Ona göre, merkez bankalarının başarısı, belirledikleri hedeflere ne kadar ulaştıklarıyla ölçülür. Ancak TC Merkez Bankası'nın, Kur Korumalı Mevduat hesapları aracılığıyla bireylerle parasal ilişki içinde bulunması, Demiralp'e göre doğru değil.

Merkez Bankası'nın 2023 yılı bilançosu, ekonomi ve para politikası alanında önemli tartışmaları da beraberinde getirecek gibi görünüyor.

Haber Merkezi




Anahtar Kelimeler : Merkez, Bankası, 818, milyar, lira, zarar, açıkladı

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler