HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
1 Ocak 2024 Pazartesi Saat: 18:13

MİLYONLARI İLGİLENDİREN KARARLARA İMZA ATILDI

2023, çalışma hayatında bir dizi önemli değişiklikler ve gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu.
MİLYONLARI İLGİLENDİREN KARARLARA İMZA ATILDI

2023, çalışma hayatında bir dizi önemli değişiklikler ve gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu.

Bu dönemde, EYT düzenlemesinin yasalaşmasından, toplu sözleşmelere ve emekli aylıklarına etki eden düzenlemelere kadar, toplumun çeşitli kesimlerini ilgilendiren önemli adımlar atıldı.

Ocak 2023 istatistiklerine göre, Türkiye'deki 16 milyon 163 bin 54 işçinin %14,42'si, yani 2 milyon 330 bin 98 kişi sendikalı olarak çalışıyordu. Yılın başında yeni asgari ücret brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak belirlendi ve uygulandı.

Şubat ayında Meclis gündemine gelen EYT ile ilgili düzenleme, 9 Eylül 1999'dan önce işe girenleri kapsadı ve belirli şartları sağlayanlar emekli aylığı almaya başladı. Bu düzenlemeden yaklaşık 2 milyon kişi faydalandı.

2023'te en düşük emekli aylığı 30 Mart'ta 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltildi ve emeklilerin bayram ikramiyeleri 2 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca, kamuda geçici çalışanların çalışma süreleri, aynı vize dönemi içinde 11 ay 29 güne kadar uzatıldı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde işçi ve memur konfederasyonları çeşitli programlar düzenledi. Memur-Sen'in 7. Genel Kurulu'nda Ali Yalçın tekrar genel başkan seçildi.

Kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, 9 Mayıs'ta imzalandı. Bu sözleşme ile en düşük kamu işçisi ücreti 15 bin liraya çıkarıldı ve ücretlerde belirli dönemlerde yüzdelik zam yapıldı.

HAK-İŞ'in 15. Olağan Genel Kurulu'nda Mahmut Arslan, genel başkanlığa yeniden seçildi. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni kabine üyeleri arasında Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak atandı.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 111. Uluslararası Çalışma Konferansı'na Türkiye'den katılım oldu. Bu konferansta Türkiye'deki işçileri TÜRK-İŞ, işverenleri ise TİSK temsil etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 liraya yükseltilmesine karar verdi.

Temmuz istatistiklerine göre, Türkiye'de işçilerin sendikalaşma oranı %14,7, memurlarda ise %74,54 olarak belirlendi.

Türk Devletleri Sendikalar Teşkilatı'nın kuruluşu ve memur zamlarıyla ilgili yapılan görüşmelerin ardından belirlenen zam oranları, çalışanlar ve emekliler arasında belirli dönemlerde yüzdelik artışlar öngördü.

Yılın son haftasında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun oy çokluğuyla 2024 için yeni asgari ücret belirlendi.

 





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler