- 15:28 Mustafa Elitaş Ordu’da!
- 14:39 Aybastılı Doktor, Almanya’da Başhekim Oldu!
- 14:11 Amasya’da Kuruyemiş Yüklü TIR’da Korkutan Yangın!
- 11:27 Yılmaz'dan, 21 Mart Nevruz Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.
- 16:08 Minik Eller Yürekleri Isıttılar.
- 15:50 Karla Mücadelede Hız Kesmiyor!
- 15:15 EMEP, “23 Mart’ta dayanışma için eylem alanlarında olacağız.”
- 15:15 Geleceğe Nefes İçin Fidan Diktiler
- 15:14 Bucak’ta Basamaklar Daha Kolay Çıkılacak
- 15:06 ŞANLITÜRK: AYRIM YAPMADAN BÜTÜN BELEDİYELER DENETLENMELİDİR
- 15:04 ŞANLITÜRK KUTLADI
- 15:01 KOKARCA MÜCADELESİ
- 10:54 KIRSALDA KARLA MÜCADELE BAŞLADI
- 14:21 SAHNEDE BULUŞTULAR
- 13:16 MEHMET MURAT ÇALIK GÖZALTINA ALINDI
Fındık Fiyatı
ÇALIŞMA SAATLERİ KISALIYOR! BAKANLIK DÜĞMEYE BASTI

Çalışma saatleri yaklaşık yüz yıldır dünyanın birçok ülkesinde 8 saat uygulanıyor. İş Kanunu'na göre Türkiye'de genel çalışma süresi haftada 45 saat, memurların çalışma süresi ise haftalık 40 saat uygulanıyor.
Çalışma sürelerinin uygulama şekilleri İş Kanunu'na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği ile düzenleniyor. Teknolojik değişim ve birim verimliğindeki artış dikkate alınarak çalışma sürelerinin yeniden belirlenmesi Meclis'in de gündeminde bulunuyor.
Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın araştırmasında çalışma saatlerinin tarihsel olarak azalma eğiliminde olduğuna dikkat çekiliyor.
Araştırmada, çalışma sürelerinin düzenlenmesine yönelik çabaların amacının, uzun çalışma sürelerine engel olunarak iş gücünün korunması ve böylece halk sağlığı, verimliğe katkı sağlamak ve ailelere daha uzun zaman ayırma olduğu belirtiliyor.
Haftalık çalışma süresi nedir, gece vardiyasında fazla çalışma sınırı var mı?
Yasal olarak haftada en çok 45 saat çalışılabiliyor. Sözleşme ya da işyerindeki uygulamaya göre çalışılan günler 5x9 şekilde eşit bölünebilir. İşyerinde haftanın çalışılan günlerine günde 11 saati geçmeyecek şekilde farklı da dağıtım yapılabilir. İşveren ve işçi arasında bunun altında çalışma süresi de belirlenebilir.
Çalışılan her bir saat için verilen ücret, normal çalışma brüt ücretinin saat başına düşen miktarı yüzde 50 yükseltilerek ödeniyor. Fazla çalışma ücrete dâhil edilirken, kıdem tazminatında da hesaba katılıyor. İş Kanunu'na göre fazla çalışma için çalışanın onayı gerekiyor.
Fazla çalışma yapmak istemeyen personel daha önce verdiği onayı 30 gün önceden bildirmek kaydıyla geri alabiliyor. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamıyor. Yüksek Yargı kararına göre bu süreyi aşan fazla çalışma ücretinin çalışana ödenmesi gerekiyor.
HABER: NAZLICAN KESER