HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
26 Kasım 2023 Pazar Saat: 13:29

“EYT’li Emekli İşçinin İzin Süresi Nasıl Hesaplanacak?”

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) yaklaşık 6 milyon kişiden 2 milyonu emeklilik başvurusunu yaptı. Koşulları sonradan sağlayanlar da başvuru yapmayı sürdürüyor.
“EYT’li Emekli İşçinin İzin Süresi Nasıl Hesaplanacak?”

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) yaklaşık 6 milyon kişiden 2 milyonu emeklilik başvurusunu yaptı. Koşulları sonradan sağlayanlar da başvuru yapmayı sürdürüyor.

Emekli olduktan sonra aynı işyerinde veya başka bir işyerinde çalışmaya devam eden EYT’liler, kullanmadıkları izin ücretlerinin nasıl ödeneceğini ve yeniden çalıştıklarında izin sürelerinin nasıl hesaplanacağı ise merak konusu.

“EYT’li emekli işçinin izin süresi nasıl hesaplanacak?” sorusuna yanıtlar gecikmedi.

Konu ile ilgili Ünlü Gazeteci ve Yazar olan Ahmet Kıvanç, açıklamalarda bulundu.

Kıvanç, konuya ilişkin; “Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası kapsamında yaklaşık 2 milyon kişi emeklilik başvurusunda bulunurken, geri kalanlar da prim günü ve sigortalılık koşulunu yerine getirdikçe başvurmaya devam ediyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde yaklaşık 3 milyon kişi daha EYT kapsamında emekliliğe hak kazanacak.

Emeklilik dilekçesini aralık ayında verirseniz, dilekçeyi verdiğiniz tarihte işten çıkışınız yapılır. Aynı işyerinde çalışmaya devam edeceğiniz için ertesi günden itibaren de sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak yeniden işe girişiniz gerçekleştirilir.

Kanuna göre, kullanılmayan yıllık izinlerin ücreti, iş akdinin sona erdiği tarihteki ücret üzerinden ödenir. İş akdiniz aralık ayında sona ereceği için 1 Ocak’tan geçerli uygulanacak ücret artışı, yıllık izin ücretinize uygulanamaz. 1 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere şubat veya mart ayında belirlenecek ücret zammının yıllık izin ücretinize uygulanmasını talep edemezsiniz.

Gerek yıllık izin ücreti, gerekse kıdem tazminatı bakımından ücret zammından yararlanabilmek için emeklilik dilekçesini ocak ayında vermelisiniz. Bu durumda emekli aylığınız bir ay geç bağlanacağı için elde edeceğiniz avantajın gecikmeden doğan kaybı karşılayıp karşılamadığını hesaplamalısınız.

Yıllık izin ücreti konusunda farklı bir yol izlemeniz de mümkündür. Kıdem tazminatınız ödenip kullanmadığınız yıllık izin ücretlerinin ödemesi sonraya bırakılırsa yıllık izin hesabınız da bugüne kadarki çalışmalarınız üzerinden yapılır. Önceki döneme ait izin ücretlerinin ödenmesi halinde ise yıllık izin hesabınız ilk defa yeni işe başlamış gibi hesaplanır.

Yargıtay kararına göre (22. Hukuk Dairesi, 04.10.2018, 2017/14695 – 2018/21029), işçiye önceki feshe bağlı olarak kullanmadığı izin ücretleri tam olarak ödenmişse, bu dönemin sonraki çalışma sürelerine eklenerek izin hesabı yapılması mümkün değildir. Önceki çalışma döneminde izin kullandırılmak veya iş akdinin feshinde karşılığı ödenmek suretiyle tasfiye edilmeyen çalışma süreleri, aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerindeki çalışmalara eklenir. Önceki döneme ait kıdem tazminatının ödenmesi, izin yönünden sürelerin birleştirilmesine engel teşkil etmez.

Özetlemek gerekirse, EYT kapsamında emekli olup ayni işyerinde çalışmaya devam edenler önceki döneme ait izin sürelerinin tamamını kullanmışlar veya ücretini almışlarsa emeklilik sonrasında yıllık izin süresi ilk defa işe girmiş gibi hesaplanır. Daha önce kaç yıl çalışmış olursa olsun yıllık izin süresi 14 günden başlar. (Yaşı 50’den fazla olanlar için en az 20 gün olur.) Ancak, emeklilik sırasında önceki dönemin kıdem tazminatı ödenip kullanılmayan izin sürelerinin ücreti ödenmemişse, emeklilik sonrasında yıllık izin hesabında bu süreler de dikkate alınır.

Emekli olan EYT’li başka bir işyerinde çalışmaya başlarsa bu durumda yıllık izin hesabı yeni işe girmiş gibi yapılır. İş Kanunu’na göre, yeni işe girenlerin yıllık izne hak kazanabilmesi için bir yılı tamamlamış olması gerekiyor. Yıllık izin süresi hizmet süresi 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) olanlara 14 günden; 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden, 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.” şeklinde konuştu.

EDİTÖR: MELTEM TİRYAKİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler