HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
23 Ekim 2023 Pazartesi Saat: 10:05

BANKALARDAN FAİZ HAMLESİ!

Kamu bankalarında yüzde 41 olan TL mevduat faizleri yüzde 38'e gerileme yaşandı.
BANKALARDAN FAİZ HAMLESİ!

Türk Lirası mevduat hesapları, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamaları sonrasında artış göstermişti. Ancak yüzde 50'yi aşan faiz oranları, bankaların dönüşüm hedeflerini yerine getirmesi sonucu uzun bir süre sonra 3 puanlık bir düşüş yaşadı. Kamu bankalarında yüzde 41 olan TL mevduat faizleri yüzde 38'e geriledi. Ayrıca KKM'den dönüşlerde uygulanan avantajlı faiz oranlarının sona erdiği belirtiliyor.

Merkez Bankası'nın KKM uygulamasında bankalara dönüşüm hedefi vermesiyle, bankalar hedeflerini yerine getirdiğinde TL mevduat faizlerini düşürmeye başladı. KKM dönüşlerinin yüzde 90'dan fazlasının TL mevduata dönüştüğü ve kredi talebindeki yavaşlamanın da etkisiyle TL mevduat faizleri uzun bir süre sonra yeniden düşüşe geçti. Merkez Bankası'nın verilerine göre, 3 ay vadeli TL mevduata ilişkin oranlar 6 Ekim'de ortalama yüzde 45,49 iken, 13 Ekim'de yüzde 44,62'ye geriledi.

Bankacılık kaynaklarına göre, geçen hafta kamu bankalarında yüzde 41 olan TL mevduat faizleri yüzde 38'e indirildi. Ayrıca KKM'den TL mevduata dönüşlerde verilen avantajlı faiz oranlarının sona erdiği ifade ediliyor. Özel bankalarda ise faiz oranları yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değişiyor.

TL mevduat faizlerinin yükselmesi, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasının bir sonucuydu. Ancak seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin değişmesi ve politika faizlerinin hızlı bir şekilde artırılması sonucu kredi faizleri yüzde 60'ı geçti ve TL mevduat faizleri de yüzde 50'ye yaklaştı. Ancak TL mevduatlardaki bu yükseliş uzun sürmedi.

Merkez Bankası, KKM için alınan önlemleri artırmış ve bankalara gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL'ye aylık dönüşüm hedefini yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltmişti. Ayrıca döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı.

Özellikle kamu bankalarının bu düzenlemeler sonrasında hedeflerini tutturduğu ve kredi talebindeki azalma nedeniyle TL mevduat faizlerini düşürmeye başladığı ifade ediliyor.

Merkez Bankası verilerine göre, bankacılık sektöründe toplam mevduat, 13 Ekim ile biten haftada 230 milyar 663 milyon 542 bin lira artarak 14 trilyon 23 milyar 979 milyon 155 bin liraya yükseldi. Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 2,4 artışla 8 trilyon 6 milyar 660 milyon 139 bin lira, yabancı para (YP) cinsinden mevduat ise yüzde 1,4 artarak 5 trilyon 410 milyar 571 milyon 632 bin lira oldu.

Merkez Bankası'nın gelecekteki faiz kararının ardından TL mevduat faizlerinin nasıl etkileneceği merak ediliyor. Önceki PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 25,00'ten yüzde 30'a yükseltilmişti. Gelecek PPK toplantısında ise 500 baz puanlık bir faiz artırımı bekleniyor.




Anahtar Kelimeler : BANKALARDAN, FAİZ, HAMLESİ!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler