HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
22 Ekim 2023 Pazar Saat: 11:56

FINDIĞINI ERKEN SATANLAR TONDA 16 BİN TL ZARAR ETTİ

Uzmanların ve Ziraat odaları başkanlarının üstüne basa basa uyarılarına rağmen fındığını erkenden pazara indiren veya emanete verenlerin zararı büyük oldu.
FINDIĞINI ERKEN SATANLAR TONDA 16 BİN TL ZARAR ETTİ

Ülkemizin en önemli tarım ürünlerinden biri olan fındık, bu yıl üreticileri için büyük bir sıkıntı kaynağı haline geldi. Fındık hasadını tamamlayan ve okulların açılması, yevmiyecilere yapılacak ödemeler gibi nedenlerle acil olarak satmak zorunda kalan üreticiler, erken satışın bedelini ağır bir şekilde ödüyorlar.

Sezon başında rekoltenin yüksek olduğu tahmin edilerek belirlenen resmi fındık alım fiyatları, beklentilerin altında kaldı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlenen Giresun kalite için 84.00 TL/Kg, Levant kalite için 82.50 TL/Kg, Sivri kalite için 80.00 TL/Kg taban fiyatlarının altında  fındıklarını serbest piyasada 72-75 TLarasında satmak zorunda kaldılar.

Ancak daha da endişe verici olan, rekoltenin beklentilerin altında olduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte fındık alım fiyatlarına yapılan son zamlar oldu. Bu zamlar, fındığını erken satan üreticilerin büyük zararlar yaşamasına neden oldu. Bazı üreticiler, ton başına 16 bin TL'ye kadar varan kayıplarla karşı karşıya kaldı.

TMO'YA FINDIK VERENLER DE ZARARDA

Sezon başında Serbest piyasa 72-75 TL seviyesinden açıldı. Tonda 6-7 bin TL zarar etmemek için fındığı TMO’ya götürenler'de sonradan pişman oldu.Daha fazla kazanç elde etmek amacıyla fındığı Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) satanlar, şuan TMO'nun fiyatının serbest piyasa fiyatının altında olması nedeniyle ton başına yaklaşık 10 bin TL 'lik bir zarara uğradılar.




Anahtar Kelimeler : FINDIĞINI, ERKEN, SATANLAR, TONDA, 16, BİN, TL, ZARAR, ETTİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler