HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
17 Ekim 2023 Salı Saat: 11:02

FINDIK ÜRETİCİLERİNİ ÜZEN HABER " KİLO BAŞI DESTEK "

Tarım ve Orman Bakanlığı fındık üreticilerine ne kadar fındık üretirlerse o kadar destek vermiş olacağı belirtildi.
FINDIK ÜRETİCİLERİNİ ÜZEN HABER " KİLO BAŞI DESTEK "

Tarım ve Orman Bakanlığı fındık üreticilerine ne kadar fındık üretirlerse o kadar destek vermiş olacağı belirtildi.

Fındıkta 9 yıldır 170 lira ödenen alan bazlı gelir desteği yerine kilo başına 2,7 lira destek ödemesi tekrardan gündeme geldi.

Bu sistemle Ordu'nun yine zarar ettiği tartışmalara neden oldu.

Fındıkta alan bazlı destek ödemesinin kalkacağı belirtildi. TMO 2023 ürünü fındık fiyatı belirlerken “Bakanlığımızca üreticilerimize 2,7 TL/Kg destek ödemesi yapılacaktır.” demişti.  Açıklanan 2.7 TL destek fiyatının ne olduğu yeni anlaşıldı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı fındıkta alan bazı destek yerine kilogram başı destekleme modeline geçiyor. Buna göre 2023 yılı için düşünülen rakam kilo başı 2.7 TL. Bakanlığın önümüzdeki hafta konuyu gündeme taşıyacağı bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı fındık üreticisine 9 yıldır dönüm başı 170 TL ödüyor. 170 TL’nin yükseltilmesi istenirken Bakanlık, doğrudan destek ödemesinden vazgeçip ürün başı ödeme yapmayı planlıyor.

Buna bağlı olarak açıklama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından fındık alım fiyatı açıklanırken gündeme gelmişti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, alım fiyatına ilave olarak üreticiye 2.7 TL/kg destek verileceğini belirtmişti.

TMO tarafından yapılan açıklamada ise, “Bakanlığımızca üreticilerimize 2.7 TL/Kg destek ödemesi yapılacaktır. “ yer aldı. Fındık üreticilerinin tamamına kilogram başı 2.7 TL destek verilirse Ordu ve Giresun üreticileri bundan zarar göreceği açıklandı.

Ordu, Trabzon ve Giresun’da eğimli dik arazilerde ortalama dönüm başı 100 ile 115 kilogram fındık alınıyor. Samsun, Sakarya ve Düzce’de düz ovalarda dönüm başı 180 kilogramın üzerinde fındık elde ediliyor.

Ordu, Trabzon ve Giresunlu üreticiler, dönüm başı ortalama 250 ile 300 TL arasında destek alabileceği belirtildi. Samsun, Sakarya, Düzce gibi düz ovada fındık yetiştiren üreticiler ise dönüm başı 350-450 TL destek sağlanmış olacak.

Eğimli ve düz arazide fındık yetiştirenlere aynı destek verilmesi halinde Ordu ile Giresunlu fındık üreticilerinin daha büyük mağduriyetler yaşayacağı düşünülüyor.

EDİTÖR: MELTEM TİRYAKİ




Anahtar Kelimeler : FINDIK, ÜRETİCİLERİNİ, ÜZEN, HABER, KİLO, BAŞI, DESTEK,

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler